Τον Σαμαρά θα δει τη Δευτέρα ο Νίκος Αναστασιάδης

 

Παρουσία πλήθους προσωπικοτήτων, πολιτικών, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και πανεπιστημιακών πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το ετήσιο δείπνο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Ελλάδα, παρουσία του υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Στο δείπνο παρευρέθηκαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης καθώς και οι βουλευτές Άννα Καραμανλή, Άδωνης Γεωργιάδης, Αντρέας Ψυχάρης, Γεωργία Μαρτίνου, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μαρία Αντωνίου, Χάρης Γεωργιάδης. 

 

Την εκδήλωση άνοιξε με μία πολύ ωραία ερμηνεία στο πιάνο από σύνθεση κινηματογραφικών Soundtrack η Ευγενία Μανωλίδου. Ακολούθησε  με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. N. Ελλάδας Νικόλας Χαραλάμπους, αναφερόμενος στoν ρόλο των Ελλήνων της Κύπρου στην Ελλάδα αλλά και στην προετοιμασία που πρέπει να γίνει ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης για τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, τον Φεβρουάριο.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη σύντομη παρέμβαση του αναφέρθηκε στις «ώρες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας», όσον αφορά το Κυπριακό αλλά και την οικονομία.

 

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για στασιμότητα, απαράδεκτες υποχωρήσεις και κόπωση της διεθνούς κοινότητας λέγοντας ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτεί «διαφορετική δράση».

 

Ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε ότι απαιτείται ενεργός συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η επί 38 χρόνια πολιτική σύμφωνα με την οποία το Κυπριακό ήταν πρόβλημα δύο κοινοτήτων, δεν είχε αποτέλεσμα και απάλλασσε την Τουρκία από τις ευθύνες της, ως κατοχική δύναμη.

Ο ίδιος δήλωσε την αποφασιστικότητα του για να προχωρήσει στην αναθέρμανση του κλίματος των διαπραγματεύσεων, μέσα από ένα πλέγμα συμμαχιών, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ως τη μεγαλύτερη νίκη από το 1974 μέχρι σήμερα.

 

Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης κατέγραψε επίσης ως νίκη την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την ΑΟΖ, την οποία συνέδεσε με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με εταιρείες των χωρών αυτών να εμπλέκονται στις γεωτρήσεις για τους υδρογονάνθρακες και χωρίς τις οποίες δε θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, εφικτό να προχωρήσει η Κύπρος στο συγκεκριμένο θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αναστασιάδης τάχθηκε υπέρ του συσχετισμού των συμφερόντων με άλλες δυνάμεις και την επέκταση των συμμαχιών, ώστε η Κύπρος να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της. Τάχθηκε επίσης υπέρ της εμβάθυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, της αξιοποίησης των σχέσεων με τη Ρωσία και της αποκατάστασης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

 

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε απαραίτητη την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και γιατί όχι, όπως είπε, εάν θέλει η πλειοψηφία των κομμάτων και στο ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση, ο υποψήφιος Πρόεδρος άφησε αιχμές κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι τα πλεονάσματα του 2008 μετατράπηκαν σε ελλείμματα, τα οποία τώρα πληρώνονται με πολλαπλό κόστος. Τάχθηκε υπέρ ενός σχεδιασμού με στόχο είναι να έρθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης ξανά.

 

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη ιδιαίτερη σημασία έχει και η ανασυγκρότηση του κράτους, καθώς όπως είπε το μοντέλο του ’60 έδωσε ότι είχε να δώσει και τώρα πρέπει να πάρει τη θέση του ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος. Όπως είπε πρέπει να υπάρξει διαφάνεια σε όλα, δημόσια έργα, διορισμούς και δημόσιους διαγωνισμούς. Στόχος του υποψηφίου Προέδρου είναι να έχει έτοιμα νομοσχέδια προς αυτή την κατεύθυνση, πριν τις εκλογές, ώστε μετά το Φεβρουάριο να τα φέρει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή.

Κλείνοντας ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις, που του δίνουν το προβάδισμα στην κούρσα για τις Προεδρικές εκλογές, εξέφρασε την άποψη ότι η νίκη μπορεί να είναι εφικτή από την πρώτη Κυριακή και κάλεσε όλους να δουλέψουν σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Μετά την ομιλία του υποψηφίου Προέδρου, ακολούθησε βράβευση των Κυπρίων που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο και έχουν μεγάλη προσφορά να επιδείξουν ο καθένας στον τομέα του, μεταξύ των οποίων ο πανεπιστημιακός Ανδρέας Βοσκός, ο τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο. Ανδρέας Έλληνας, o Μίλτος Καμπουρίδης (Dolfin Capital), ο Δρ. Νίκος Κανακάς (Ebryoland) , ο Δρ. Στέλιος Μηλιώτης, ο Γεώργιος Παρασκευαϊδης (J&P), ο Δρ. Γεώργιος Πετρίκος, ο Κώστας Πιερρής (Pieris Architects) και ο Γιάγκος Σιβιτανίδης.

Να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο  και αμέσως μετά στη Βουλή των Ελλήνων, με τον Πρόεδρο του Σώματος Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ