Τουρκικό μνημόνιο – και – στα κατεχόμενα


Διαβάστε επίσης: Το μνημόνιο διαλύει την στεγαστική πολιτική. Διαβάστε ακόμη για την ευρωπαϊκή ομπρέλα για την βιωσιμότητα του χρέους.


«Το 2013 στο κράτος μόνο 300 υπάλληλοι» είναι ο τίτλος του σχετικού θέματος στην εφημερίδα Kibris, η οποία τονίζει ότι μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις εφαρμογής του προγράμματος είναι μέσα στο 2013, οι δημόσιοι – κρατικοί υπάλληλοι να μην ξεπερνούν πλέον τους 300.

3.3 διεσεκατομμύρια τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 1.5 δις ευρώ είναι το ύψος του οικονομικού πακέτου που θα λάβουν από την Τουρκία τα κατεχόμενα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα δοθεί στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται οι κατασκευές δρόμων και κυρίως η απευθείας πρόσβαση στην Κερύνεια από όλο και περισσότερα σημεία, η ανέγερση σχολείων, καθώς και τρόποι ακόμη μεγαλύτερης στήριξης της τουρκοκυπριακής εταιρείας ηλεκτρισμού.    

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και το δημοσίευμα της εφημερίδας Halkin Sesi, με τίτλο «Ορίστε το πακέτο», το οποίο έχει ισχύ από τις αρχές του 2013 εως το τέλος του 2015. Εκτός από τις περικοπές, τις κινήσεις ανάπτυξης και την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς ψευδοκράτους, ανά τακτά διαστήματα η Τουρκία θα ετοιμάζει  εκθέσεις παρακολούθησης και προόδου της εφαρμογής.

Ακριβώς τον ίδιο τίτλο έχει και η εφημερίδα Hava Dis. «Ορίστε το πακέτο» αναφέρει χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι πρώτα υπεγράφη το πρόγραμμα στην Αγκυρα και μετά δημοσιοποιήθηκε. Το έντυπο μάλιστα προσθέτει ότι το πρόγραμμα προβλέπει σημαντικές για την απόκτηση περιουσίας στα κατεχόμενα από Τούρκους υπηκόους. 

Τέλος, η Yeni Duzen λέει ότι «σερβιρίστηκε το πακέτο(!)» και αναφέρεται στο καινούριο νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπηρεσίες.