Δημοσκόπηση: Φαβορί ο Αναστασιάδης με φόντο το μνημόνιο (vids)

 


Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση κατάρρευσης των υπεραγωρών Ορφανίδη, αλλά και το τι σκέφτεται να κάνει η ΑΗΚ στο θέμα του δανεισμού του Κράτους.


Η τρίτη δημοσκόπηση κάλπης του ΡΙΚ ουσιαστικά δεν άλλαξε εντυπωσιακά την εικόνα που έχει δημιουργηθεί εδώ και 3 μήνες. Ωστόσο τον Δεκέμβριο ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάζει ανοδική πορεία και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στην πρόθεση ψήφου 1ου γύρου ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται με 37,1% και ακολουθεί ο Σταυρός Μαλάς με 23,1% και ο Γιώργος Λιλλήκας με 20,4%. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο ο κ. Αναστασιάδης έχει μια οριακή αύξηση 0,3% όση και ο κ. Μαλάς ενώ ο κ. Λιλλήκας έχει μια αύξηση 1,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 16,3%.

 

 Ανατροπή έχουμε στον τομέα των συσπειρώσεων των κομμάτων γύρω από τους υποψήφιους καθώς το ΔΗΚΟ σε ποσοστό 44,1% υποστηρίζει ο κ. Αναστασιαδη σχεδόν 15 μονάδες πιο πάνω σε σχέση με τον Νοέμβριο. Αντιθέτως ο κ. Λιλλήκας παίρνει το 39,8% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, πέντε μονάδες πιο χαμηλά σε σχέση με τον περασμένο μήνα.


Στον δεύτερο γύρο στο ραντεβού Αναστασιαδη – Μαλά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συγκεντρώνει 43,7% και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ 29,5%


Στο ραντεβού Αναστασιάδη – Λιλλήκα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συγκεντρώνει 39,6% και ο κ. Λιλληκας 31,6%

Στην παράσταση νίκης ο κ. Αναστασιάδης προηγείται με 64% και ακολουθεί ο κ. Μαλάς με 10% και ο κ. Λιλλήκας με 8%. Πάντως το 79% θεωρεί ότι οι εκλογές αυτές θα είναι 2 γύρων.

 

Αναστασιάδης ή Κανένας

Ο Νίκος Αναστασιαδης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός στο 46% με αύξηση 3% σε σχέση με τον Νοέμβριο. Ο Γιώργος Λιλληκας βρίσκεται στο 35% με μια μικρή μείωση 1% ενώ η δημοτικότητα του Σταύρου Μαλα παραμένει σταθερή στο 32%. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είμαι πιο δημοφιλής στους κόλπους του ΔΗΣΥ  παρά στο ίδιο του το Κόμμα.
Ο Προεδρος του ΔΗΣΥ υπερτερεί σε όλα τα ερωτήματα σύγκρισης ανάμεσα στους 3 υποψήφιους Προέδρους και ακολουθεί ο κανένας.

 

Η ατζέντα είναι οικονομική

Οι εκλογές αυτές δείχνουν τι έχουν ως κύριο συστατικό τις εξελίξεις στην οικονομία. Η υπογραφή του μνημονίου εξακολουθεί να έχει θετικές κρίσεις καθώς το 54% λέει ότι πρέπει να υπογραφεί ενώ το 36% λεει όχι. Ηδη λοιπόν υπάρχουν 2 μπλοκ των μνημονιακών και των αντιμνημονιακών και τα κόμματα ουσιαστικά διαιρούνται. 

Σταθερά 7 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι για τους χειρισμούς Χριστόφια στα θέματα της Τρόικας. Το 22% λέγει ότι ο ΔΗΣΥ κρατά την πιο σωστή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, το 15% το ΑΚΕΛ ενώ το 40% λέγει κανένα κόμμα.

Μικρή αύξηση θετικών κρίσεων για το ευρώ, και την ΕΕ ενώ σταθερές είναι οι γνώμες για ΔΝΤ και ΕΚΤ. 

Οι πολίτες ακόμη δεν πολυασχολούνται με τις εκλογές

Μοιρασμενο το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές. Μικρή αύξηση πάντως παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο. Ωστόσο παραμένει χαμηλότερο, 60 ημέρες πριν τις εκλογές, σε σχέση με προηγούμενες εκλογές,
Πάντως το 78% δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει ενώ η πρόθεση αποχής έχει μειωθεί στο 18% από το 22% τον προηγούμενο μήνα. Στις εκλογές του 2008 μόλις το 12% έλεγε ότι δεν θα πάει να ψηφίσει.
Το 84% τέλος λέγει ότι θα επηρεαστεί από τα μέτρα για το έλλειμμα και το χρέος.