Βίζερ: Φλεβάρη το κυπριακό μνημόνιο – “Πυρ” κατά της κυβέρνησης

 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ο Τόμας Βίζερ επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης που καθυστέρησαν, όπως αναφέρει, την υπογραφή μνημονίου.

Σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, η Κύπρος πίστευε ότι θα ενταχθεί σε ένα ενιαίο πακέτο διευθέτησης με την Ελλάδα, και παρά τις προειδοποιήσεις, καθυστερούσε. Τώρα, σημειώνει, έχασε το τρένο.

Ο Τόμας Βίζερ σημειώνει ότι η Κύπρος εκτιμούσε ότι θα ενταχθεί σε ενιαίο πακέτο διευθέτησης με την Ελλάδα, την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αναφέρει, προειδοποιούσε την Λευκωσία ότι καθυστερούσε.

Αυτή τη στιγμή, προσθέτει, η Κύπρος έχει χάσει το τρένο. Ο κύριος Βίζερ εκφράζει ανησυχία για το φλέγον ζήτημα της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί εν μέρει με εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, διευθέτηση, η οποία, όπως σημειώνει, συνάντησε την διαφωνία της κυπριακής κυβέρνησης.

“Πόλεμος” Κυβέρνησης – ΔΗΣΥ & ΔΗΚΟ

Η σημερινή συνέντευξη του Τόμας Βίζερ,  επιβεβαιώνει ότι η αναποφασιστικότητα, η ατολμία και η ευθυνοφοβία της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ και του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια έχουν επιφέρει το τελειωτικό κτύπημα στην κυπριακή οικονομία και τη σοβαρή συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας, αναφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Στη συνέντευξή του ο κ. Βίζερ, αναφέρει ο ΔΗΣΥ, «αποδίδει την εγκληματική καθυστέρηση αποκλειστικά στην κωλυσιεργία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση της Λευκωσίας. ‘Η Κύπρος –είπε- πίστευε ότι θα ενταχθεί σε ένα ενιαίο πακέτο διευθέτησης με την Ελλάδα και παρά τις προειδοποιήσεις μας, καθυστερούσε. Τώρα, έχασε το τρένο».«Αντί, λοιπόν, έστω και τώρα να συναισθανθούν το έγκλημα που διέπραξαν εις βάρος των πολιτών και της κυπριακής οικονομίας, αντί να απολογηθούν που η Κύπρος έχασε το τρένο και να προσπαθήσουν να επανορθώσουν ότι διορθώνεται, αντί να αξιοποιήσουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης και τη βούληση συνευθύνης που εκδηλώνουν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, έχουν το θράσος να τους κατηγορούν συγχύζοντας την υπευθυνότητα με τον εκβιασμό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βίζερ επιτέθηκε στο ΔΗΣΥ. “Ενώ ο ΔΗΣΥ σπεύδει να υιοθετήσει τα περί καθυστέρησης που ισχυρίζεται ο Βίζερ, ούτε νύξη δεν κάνει για το δεύτερο μέρος της δήλωσής του. Ο κ. Βίζερ είπε ότι: «Το θέμα της βιωσιμότητας θα μπορούσε να λυθεί εν μέρει με εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και πάλι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν συμφωνούσε». Η Κυβέρνηση ασφαλώς και δεν συμφωνεί, αλλά έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για να μην ιδιωτικοποιηθούν οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί και τέτοιοι εκβιασμοί να λείπουν”.

Στην ανακοίνωση, το ΔΗΚΟ με αφορμή της συνέντευξη Βίζερ χαρακτηρίζει ως “κόλαφο για την κυβερνητική και ΑΚΕΛική προπαγάνδα, ότι, τάχατες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τελούσε υπό τον εκβιασμό και τις απειλές του Νίκου Αναστασιάδη, όπως και ευρύτερα των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, όταν  αποδέχθηκε τα επαχθή για το λαό μέτρα του μνημονίου”.

“Ο κ. Βίζερ”, συνεχίζει το ΔΗΚΟ, “αποδίδει την μέχρι τώρα καθυστέρηση στη σύναψη της δανειακής σύμβασης αποκλειστικά στην κωλυσιεργία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την Κυβέρνηση”.

“Αυτή, προσθέτει χαρακτηριστικά, παρά τις προειδοποιήσεις μας, έχασε το τραίνο να ενταχθεί σε ενιαίο πακέτο διευθέτησης με την Ελλάδα”, προσθέτει το ΔΗΚΟ, δηλώνοντας ότι, “από τη συνέντευξη του κ. Βίζερ, προκύπτει με σαφήνεια και η θέση πως, αν λαμβάνονταν έγκαιρα  μέτρα από την Κυβέρνηση, τα πράγματα δεν θα ήσαν σήμερα τόσο δύσκολα για την Κύπρο”.

“Δεν χρειάζονται άλλα για να υπογραμμισθεί η ορθότητα της πολιτικής, που από τριετίας εκφράζει με υπεύθυνο τρόπο το ΔΗΚΟ για την οικονομία μας”, δηλώνει το Δημοκρατικό Κόμμα.