Βουλή και κόμματα χαρακτηρίζουν άστοχο το διάγγελμα


Διαβάστε επίσης για τη διάλυση της στεγαστικής πολιτικής λόγω Μνημονίου. Διαβάστε ακόμα για τους άνεργους που είναι κάτι λιγότερο από 40.000.


Πρόεδρος Βουλής : Αυτή είναι ώρα ανάληψης και όχι αποποίησης ευθυνών 

Αυτή η ώρα είναι ώρα ανάληψης και όχι αποποίησης ευθυνών, ήταν το πρώτο σχόλιο του Προέδρου της Βουλής στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας το πρωί από το Λίβανο και κληθείς να σχολιάσει το διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε «αυτή η ώρα είναι ώρα ανάληψης και όχι αποποίησης ευθυνών».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Λίβανο, που έγινε ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Λιβανικής Εθνοσυνέλευσης, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την «μεγάλη ικανοποίησή του» για τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον ΥΠΕΞ, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής του Λιβάνου, με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και με θρησκευτικούς ηγέτες.

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης επειδή διαπίστωσα ότι η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου στέκονται δίπλα στο λαό μας στην προσπάθεια επίτευξης λύσης του Κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου» είπε.

Πρόσθεσε ότι «ο Λίβανος είναι ευγνώμων για τη διαχρονική στήριξη που οι κυβερνήσεις και ο λαός της Κύπρου προσέφερε σε Λιβάνιους πολίτες σε ώρες κρίσης που πέρασε η χώρα. Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ των δύο χωρών, είχαμε αφιερώσει μεγάλο μέρος των συζητήσεων και εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη ετοιμότητα, την επιθυμία και τη θέληση της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων του Λιβάνου να υπάρξει αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ των δύο χωρών ακόμα και συνεκμετάλλευση στη λεγόμενη μέση γραμμή, ένθεν και ένθεν των δύο οικονομικών ζωνών» είπε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμα ότι «είναι γνωστό πως υπάρχει ακόμα σε εκκρεμότητα ένα πρόβλημα που αφορά το Λίβανο και το Ισραήλ, είναι μια διαφορά του Λιβάνου με το Ισραήλ σε ότι αφορά τις ΑΟΖ των δύο χωρών. Η ευχή μας, επιθυμία και προσδοκία μας είναι να ξεπεραστεί το συντομότερο αυτό το πρόβλημα για να αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο που θα επιτρέψει στις δύο χώρες, την Κύπρο και το Λίβανο, να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου» κατέληξε.

Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Ασήκωτες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας 

Η κυβέρνηση ελέγχεται για απρονοησία, αναποφασιστικότητα, αναβλητικότητα και για λανθασμένες εκτιμήσεις και προβλέψεις που οδήγησαν σε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, προσθέτει πως για τη “δυσμενέστατη εξέλιξη των πραγμάτων η κυβέρνηση φέρει ασήκωτες ευθύνες” όπως “σοβαρές ευθύνες ασφαλώς έχουν και οι τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα και άλλοι”.

Στη δήλωσή του, με αφορμή το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Καρογιάν αναφέρει πως “συμφωνούμε ότι επιβάλλεται όλοι να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε αυτές τις τόσο κρίσιμες στιγμές για την κυπριακή οικονομία. Συμφωνούμε ότι οι στιγμές επιβάλλουν τη μέγιστη ενότητα. Συμφωνούμε ότι τούτη την ώρα προέχει η υπεράσπιση της Κύπρου μας, η επιβίωση και το μέλλον των ανθρώπων της”.

Το ΔΗΚΟ, αναφέρει, συμφωνεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι, αν όλοι συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, αν όλοι δώσουμε τα χέρια θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αναστηλώσουμε την οικονομία μας. “Παράλληλα όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκκλήσεις για ενότητα,  υπευθυνότητα και σοβαρότητα που σήμερα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε πριν από καιρό να αποτελούν σταθερή και μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης. Εδώ και δυόμιση χρόνια το ΔΗΚΟ πρότεινε την πορεία της εθνικής συνεννόησης, της συναίνεσης και της συλλογικότητας, αλλά οι εκκλήσεις του δυστυχώς απευθύνονταν σε ώτα μη ακουόντων”, προσθέτει.

Οπως αναφέρει, “αν είχαμε συμπεριφερθεί ως Προμηθείς, είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο και τον Μηχανισμό Σταθερότητας”.

“Είναι η ώρα της ευθύνης. Της συλλογικής ευθύνης και του συλλογικού καθήκοντος. Δεν είναι η ώρα για λαϊκισμό και δημαγωγία. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσουν συνθήκες πανικού. Είναι η ώρα μιας ρεαλιστικής κατανόησης των πραγμάτων και μιας ρεαλιστικής διαχείρισης τους. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και ο κυπριακός λαός καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων”, συμπληρώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Προσθέτει πως “καλούμαστε να εργαστούμε συναινετικά και συνετά για να αποφύγουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα και να οδηγήσουμε το συντομότερο την κυπριακή οικονομία, την πατρίδα μας και τον λαό σε πορεία ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας. Από τη δική μας στάση και συμπεριφορά θα εξαρτηθούν πολλά”, αναφέρει.

“Τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα πιο επαχθή αν δεν συμπεριφερθούμε όλοι με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σύνεση. Είναι η ώρα που πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομία αποτελεί εθνική υπόθεση και ότι πατριωτικό καθήκον υπαγορεύει σε όλους μας εθνική συνεννόηση, συναίνεση και συνευθύνη. Η σωτηρία της πατρίδας και της οικονομίας μας αποτελεί το πρώτιστο καθήκον σήμερα”, καταλήγει ο κ. Καρογιάν.

Απουσία αυτοκριτικής εντοπίζει στο διάγγελμα του Προέδρου το ΚΣ ΕΔΕΚ 

Απουσία αυτοκριτικής και καμιά αναφορά για τις ευθύνες της Κυβέρνησης εντοπίζει το ΚΣ ΕΔΕΚ από το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σύμφωνα με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής  (ΚΕ) του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι δεν έγιναν ουσιαστικές αναφορές για το πώς η Κύπρος θα μπει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση της ΕΔΕΚ ως προς τον κρατικό προϋπολογισμό συμπεριλαμβανομένων των επιπρόσθετων νομοσχεδίων που θα καταθέσει η Κυβέρνηση ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «προέχει το καλό του τόπου και μ’ αυτό το γνώμονα θα τοποθετηθεί και η ΕΔΕΚ».

Σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ το μεσημέρι, ο κ. Παπαδάκης διερωτήθηκε ποια η σκοπιμότητα του διαγγέλματος. «Δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα», είπε, προσθέτοντας ότι «για πολλοστή φορά επέρριψε ευθύνες σ’ όλους τους άλλους λησμονώντας ποιος κυβερνούσε τα τελευταία πέντε χρόνια τον τόπο».

«Απουσία αυτοκριτικής και καμία αναφορά για τις ευθύνες της κυβέρνησης όπου με την αναβλητικότητα ή την ατολμία της έδειξε να μην αντιλαμβάνεται τη σκληρή πραγματικότητα», ανέφερε. Σύμφωνα με τον Γραμματέα της ΚΕ της ΕΔΕΚ «ο Πρόεδρος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα τη στιγμή που υπάρχουν δυσμενείς αναφορές που δεν υπήρχαν στο πρώτο μνημόνιο όπως για παράδειγμα οι αναφορές για το φυσικό αέριο καθώς και άγνοια για το πώς θα υλοποιηθεί τελικά».

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «οι ουρές και οι εποικοδομητικές ασάφειες σε βασικές πρόνοιες του Μνημονίου πιθανόν να θέτουν σε αμφισβήτηση την κρατική μας υπόσταση και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Αναμέναμε, είπε, «ότι θα γινόντουσαν ουσιαστικές αναφορές για το πως θα μπει η χώρα μας στο δρόμο της ανάπτυξης και να κυριαρχούσε μήνυμα ελπίδας προς τους συμπολίτες μας». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «δεν έγινε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη τοποθέτηση της ΕΔΕΚ στον κρατικό προϋπολογισμό συμπεριλαμβανομένων των επιπρόσθετων νομοσχεδίων που θα καταθέσει η Κυβέρνηση ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι «έχει συνεδριάσει η θεματική επιτροπή οικονομίας και έχουμε δηλώσει δια του Προέδρου μας ότι είναι η ώρα της ευθύνης και της σοβαρότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων στον τόπο». Προέχει, πρόσθεσε, «το καλό του τόπου και μ’ αυτό το γνώμονα θα τοποθετηθεί και η ΕΔΕΚ».

Απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες του ο Πρόεδρος, λένε οι Οικολόγοι 

Απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μέσω του διαγγέλματός του χθες βράδυ, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πλασματική ενότητα που ζητά ο Πρόεδρος, στόχο έχει να καλύψει τις ευθύνες του και μαζί τις ευθύνες όλων των άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, σε δηλώσεις της σήμερα στη Λεμεσό η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθύνθηκε με τον πιο επίσημο και εμβληματικό τρόπο προς τον κυπριακό λαό για να επαναλάβει τα συνηθισμένα επιχειρήματα περί  ευθυνών άλλων».

Για άλλη μια φορά, πρόσθεσε, «απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες του». Επιχείρησε, είπε, «να αποκρύψει την αλήθεια για τις ευθύνες της κυβέρνησης ακόμα και γι’ αυτά που κατηγόρησε άλλους. Δεν μπόρεσε βέβαια να αποκρύψει την αποτυχία της κυβέρνησης να αποφύγει το μνημόνιο και τις βαριές συνέπειες της».

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου «δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί για τρεις μήνες απέφευγε να διαπραγματευτεί το μνημόνιο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), χάνοντας χρόνο, φέρνοντας την οικονομία στα άκρα και περιορίζοντας τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης». Παράλληλα, ανέφερε ότι «δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί οι τραπεζίτες – που τόσο κατηγορεί – εκφεύγουν των ευθυνών τους και την ζημιά καλείται να πληρώσει ο λαός». Αντίθετα, συμπλήρωσε, «επιχείρησε να υπερασπιστεί την πολιτική της Κυβέρνησης που παρέχει πλήρη στήριξη στις τράπεζες, χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις».

Η ΓΓ των Οικολόγων εξέφρασε την θέση ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να αποκρύψει την αλήθεια για το ύψος και τη σύσταση του χρέους». Παρουσίασε, είπε, «τα πενιχρά αποτελέσματα ενός ανύπαρκτου διαλόγου – τον οποίο βάφτισε «σκληρή διαπραγμάτευση» – ως επιτεύγματα, την ώρα που σειρά αρνητικών στοιχείων του μνημονίου που αφορούν τον λαός».

Αναφερόμενη στην έκκληση του Προέδρου για ενότητα η κ. Παναγιώτου είπε ότι «η ενότητα δεν κτίζεται πάνω σε μύθους, παραπλάνηση και ψέματα». Μια τέτοιας μορφής ενότητα, πρόσθεσε, «βολεύει τους πολιτικούς, όχι τους πολίτες».

«Η πλασματική ενότητα που ζητά ο Πρόεδρος, στόχο έχει να καλύψει τις ευθύνες του και μαζί τις ευθύνες όλων των άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τέτοια ενότητα οδηγεί στην ατιμωρησία και στην επανάληψη των ίδιων εγκλημάτων».

«Τι να την κάνουμε την ενότητα του Προέδρου Χριστόφια όταν η μεσαία τάξη θα εξαφανιστεί και οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι;», διερωτήθηκε τέλος.


Πηγή: ΚΥΠΕ