Βουλή: Σε πρώτο πλάνο ο προϋπολογισμός του… μνημονίου


Διαβάστε επίσης τι λέει ο “Αιχμηρός” για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο. Διαβάστε ακόμα για τις τρύπιες τσέπες της Κυβέρνησης, αλλά και το δημοσίευμα περί προκλητικών αυξήσεων των Κύπριων αξιωματούχων


Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα της Βουλής, η σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2013 θα αρχίσει με συνοπτική αναφορά, διάρκειας μέχρι 10 λεπτών, στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες, διάρκειας μέχρι 40 λεπτών, αρχηγών ή και εκπροσώπων των πολιτικών κομματικών ομάδων, ξεκινώντας από το μικρότερο κόμμα. Στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διατέθηκαν 20 λεπτά.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού του κράτους θα συνεχιστεί στις 9.00 το πρωί την Τετάρτη (19/12) με 10λεπτες ομιλίες βουλευτών και θα διακοπεί στις 13.10. Οι ομιλίες των βουλευτών θα επαναρχίσουν στις 15.00 και θα ολοκληρωθούν στις 19.10.

Η κάθε κοινοβουλευτική ομάδα έχει το δικαίωμα να προβεί στις δικές της εσωτερικές ρυθμίσεις, κατανέμοντας το χρόνο διαφορετικά, εφόσον το επιθυμεί, νοουμένου ότι ο συνολικός χρόνος δεν ξεπερνά το χρόνο των σαράντα λεπτών που παρέχεται μόνο για τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 αναμένεται να γίνει στις 19.15.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει και την Πέμπτη (20/12) για άλλη νομοθετική εργασία σε ώρα που θα καθοριστεί αργότερα.

Τον προϋπολογισμό, στον οποίο έχουν περιληφθεί μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, είχε παρουσιάσει στις 6 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2013 προβλέπει δαπάνες για το 2013, εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων που ανέρχονται στα 7,01 δις ευρώ σε σύγκριση με 7,45 δις το 2012, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 5,8%. Ως ποσοστό του ΑΕΠ οι δημόσιες δαπάνες θα περιοριστούν στο 40,1% από 41,7%.

Τα συνολικά έσοδα προϋπολογίζονται στα 5,86 δις σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα 7,78 δις ευρώ παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 1,3%. Ως ποσοστό του ΑΕΠ τα δημόσια έσοδα το 2013 υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν στο 33,5%, σε σύγκριση με 32,4% το 2012.

Πάντως, ειδικοί που μιλούν για το θέμα, κάνουν λόγο για “προϋπολογισμό” του μνημονίου, αφού είναι διαμορφωμένος βάσει των όσων ζήτησε η Τρόικα.

Πηγή: ΚΥΠΕ