Βουλή: Σειρά παίρνουν οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, ερωτηθείς εάν η προγραμματισθείσα σήμερα επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας για τις 17 Ιανουαρίου θα είναι η τελευταία προ των προεδρικών εκλογών, μιας και εκκρεμεί ακόμη η ψήφιση πλειάδας κυβερνητικών νομοσχεδίων για τους ετήσιους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών για το 2013.


Διαβάστε επίσης την τοποθέτηση του Βάσου Σιαρλή για το ΔΝΤ και το ενδιαφέρον άρθρο του Αντεξουσιαστή.


Ερωτηθείς σήμερα το απόγευμα από το ΚΥΠΕ για το πώς η Επιτροπή Οικονομικών θα διεκπεραιώσει τις εργασίες για την εξέταση των προϋπολογισμών όλων των ημικρατικών οργανισμών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι “θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, όπως και κάθε προηγούμενη χρονιά”.

“Αναμένουμε ακόμα”, είπε, “να κατατεθούν οι προϋπολογισμοί στη Βουλή και η πλειονότητα αυτών δεν έχει ακόμη κατατεθεί και, αφού παραλάβουμε τους προϋπολογισμούς, θα αρχίσει η εξέτασή τους”.

“Ως προς το πότε θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για την ψηφοφορία, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει η Βουλή, είτε ενδεχομένως στη σύσκεψη των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο του σώματος, είτε στην επόμενη Ολομέλεια που έχει ορισθεί για τις 17 Ιανουαρίου 2013”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η αναμενόμενη για μετά την εορταστική περίοδο εντατικοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων Προέδρων δημιουργεί ενδεχομένως κώλυμα στη λειτουργία της Βουλής και μήπως θα πρέπει να ακολουθηθούν συνοπτικές διαδικασίες στην εξέταση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι “δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή οιαδήποτε σκέψη για να αλλάξει η διαδικασία εξέτασης των προϋπολογισμών”.

“Η Επιτροπή Οικονομικών”, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, “μπορεί να συγκαλείται και να εξετάζει προϋπολογισμούς, ανεξαρτήτως του εάν θα συγκαλείται η Ολομέλεια”.

“Ως προς το κατά πόσον θα πρέπει να ψηφισθούν οι προϋπολογισμοί πριν ή μετά τις προεδρικές εκλογές”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, “νομίζω ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί μπορούν να λειτουργήσουν και με δωδεκατημόρια τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο”.

“Πρόβλημα θα προκύψει”, πρόσθεσε, “για το Μάρτιο, αλλά τότε μπορούν να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί στην Ολομέλεια, εάν δεν έχει γίνει η σχετική ψηφοφορία προηγουμένως”.

Πηγή: ΚΥΠΕ