Αναστασιάδης: Aνακοίνωσε δημιουργία υφυπουργείου αθλητισμού


Διαβάστε επίσης, “Επιτελείο Λιλλήκα: Με απόδειξη το Wikileaks απαντά στο ΔΗΚΟ” και “ΔΗΚΟ: “Παρακάμπτει ο Λιλλήκας τις βασικές αρχές στο Κυπριακό”.


Ο υποψήφιος πρόεδρος ανακοίνωσε και την πρότασή του για δημιουργία υφυπουργείου Αθλητισμού καθώς, όπως είπε, έφθασε η στιγμή να δοθεί από την πολιτεία, η δέουσα σημασία στον κυπριακό αθλητισμό και να αντιμετωπισθεί ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο.

«Η πολιτεία έχει χρέος ν’ αναλάβει τις ευθύνες της έναντι του αθλητισμού. Να χαράξει μια εναλλακτική στρατηγική με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Αναστασιάδης στην παρουσίασή του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

 

Η στρατηγική που προτείνει ο Νίκος Αναστασιάδης στηρίζεται σε έξι τομείς:

1. Φυσική Αγωγή – Εκπαίδευση – Υγεία

2. Αθλητισμός για Όλους

3. Ομοσπονδίες – Σωματεία – Αθλητικοί Φορείς

4. Αθλητές

5. Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού

6. Βία στα Γήπεδα

7. Καταπολέμηση του Ντόπινγκ

8. Φίλαθλοι

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο τομέα «Φυσική Αγωγή – Εκπαίδευση – Υγεία», ο κ. Αναστασιάδης προτείνει ουσιαστική αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού, καλλιέργεια των αρχών του αθλητισμού για την ομαδικότητα, τον εθελοντισμό, το ευ αγωνίζεσθαι, μακριά από φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας, ντόπινγκ, βίας και διαφθοράς, μελέτη, αξιολόγηση και εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων γυμναστικής στα σχολεία και περαιτέρω ενίσχυση του Αθλητικού Σχολείου.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο τομέα «Αθλητισμός για Όλους», προτείνεται η ενίσχυση των προγραμμάτων μαζικής άθλησης, των σχεδιασμών κοινωνικού αθλητισμού που απευθύνονται στις πιο ευάλωτες και ειδικές ομάδες των πολιτών και στήριξη ειδικών προγραμμάτων άθλησης για τις ειδικές ομάδες των πολιτών, όπως άτομα με αναπηρία, παραπληγικοί, άτομα με νοητική στέρηση και άλλοι.

Για τον τρίτο τομέα «Ομοσπονδίες – Σωματεία – Αθλητικοί Φορείς», προτείνεται επαναξιολόγηση των κριτηρίων βάσει των οποίων δίνονται οι κρατικές επιχορηγήσεις στις Ομοσπονδίες, θέσπιση ορίου δύο θητειών για τους προέδρους των αθλητικών ομοσπονδιών με στόχο την καταπολέμηση των κατεστημένων τα κατεστημένα, δημιουργία Επιτροπής Ελέγχου Πληρωμών που θα ασκεί αυστηρό έλεγχο των εσόδων και εξόδων των αθλητικών ομοσπονδιών με μοναδικό στόχο την οικονομική διαφάνεια.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα «Αθλητές», ο υποψήφιος πρόεδρος προτείνει άμεση προώθηση των απαραίτητων κανονισμών ώστε τα σωματεία και οι ομοσπονδίες να παρέχουν υποχρεωτικά  στους αθλητές την ελάχιστη ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, παροχή διευκολύνσεων στους στρατεύσιμους αθλητές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες.

Για τον ΚΟΑ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίξει και να ενισχύσει τη στρατηγική του ΚΟΑ για το 2020 «Δικαίωμα στην Άθληση – Πολίτες εν Δράσει» έτσι ώστε να έρθει μια νέα εποχή στον κυπριακό αθλητισμό και κάλεσε παράλληλα τον πρόεδρο του ΚΟΑ να προχωρήσει με την αναθεώρηση της οργανωτικής δομής του Οργανισμού με μια νέα, σύγχρονη και με ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, ο κ. Αναστασιάδης προτείνει ψήφιση της σχετικής τροποποιητικής της νομοθεσίας και άμεση εφαρμογή της και παράλληλα ο ΚΟΑ και η Ανώτατη Δικαστική Επιτροπή Αθλητισμού να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει την αφαίρεση της ιδιότητας φιλάθλου σε όσους παρεκτρέπονται εντός των αγωνιστικών χώρων. Προτείνει ακόμη προώθηση νέων πρακτικών αντί της «κεκλεισμένων των θυρών» ποινής κατόπιν συνεννόησης των αρμόδιων φορέων σε συνεργασία με την αστυνομική δύναμη, άμεση εφαρμογή του συστήματος επιτηρητών στους αθλητικούς χώρους και διεξαγωγή σοβαρής μελέτης για δημιουργία του θεσμού του Αθλητικού Δικαστή.

Για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, ο κ. Αναστασιάδης προτείνει εφαρμογή προγραμμάτων επιμόρφωσης, ενημέρωσης και πρόληψης στα σχολεία, θέσπιση της υποχρέωσης των σωματείων κι άλλων αθλητικών οργανώσεων όπως εκπαιδεύουν κι ενημερώνουν τους αθλητές και προπονητές τους με επιστημονικά και ιατρικά εξειδικευμένα προγράμματα, σχετικά με τις ουσίες ντόπινγκ, τις δια νόμου κυρώσεις και τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών στην υγεία τους, περαιτέρω αναβάθμιση της Αρχής Αντιντόπινγκ Κύπρου και βελτίωση του νομικού της πλαισίου και αθλητικές, οικονομικές και πειθαρχικές κυρώσεις σε σωματεία και αθλητές που εντοπίζονται να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών, και βέβαια πολύ αυστηρότερες ποινές στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Τέλος σε ό,τι αφορά τον όγδοο τομέα «Φίλαθλοι», ο υποψήφιος πρόεδρος προτείνει έλεγχο και καθορισμό των τιμών των εισιτηρίων και των «καπέλων» εισφοράς, έτσι ώστε να αποφεύγονται κρούσματα ακρίβειας, αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης των φιλάθλων και θεσμική ρύθμιση της ανεξέλεγκτης αγοράς των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων από συνδρομητικά και τηλεοπτικά κανάλια ούτως ώστε να μην υπάρχει εκμετάλλευση των αγνών φιλάθλων.

Πηγή ΚΥΠΕ