ΥΠΕΣ: «Δεν θα φορολογείται η μέση κατοικία»


Διαβάστε επίσης, “Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ” και “Στα “βαθιά” για τις τράπεζες”.


Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας θα πρέπει να κατατεθεί στην ολομέλεια του νομοθετικού σώματος στις 17 Ιανουαρίου και η υπουργός ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη οι κατ΄αρχή διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εσωτερικών, έχοντας λάβει υπόψη τις τοποθετήσεις του Προέδρου όσον αφορά το πλαίσιο του νομοσχεδίου.

Παράλληλα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαβουλεύσεις Υπουργείου Οικονομικών – Τρόικας, όσον αφορά κυρίως το ποσό που θα εισπραχθεί από το φόρο αυτό και αναμένεται η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου με το πέρας των διαβουλεύσεων αυτών.

Απαντώντας εάν ευσταθεί η πληροφορία ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για τα έσοδα του κράτους από το νομοσχέδιο αναφέρονταν σε 70 εκατ ενώ  διαπιστώθηκε τελικά ότι το κράτος θα κέρδιζε 180 εκατ. είπε ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα γίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών και «άρα δεν μπορώ να διευκρινίσω το θέμα αυτό».

Σε ερώτηση εάν με το νέο νομοσχέδιο θα αλλάξουν οι κλίμακες φορολόγησης η κ. Μαύρου ανέφετε ότι καταρχήν αλλάζει η βάση, καταργείται ο πληθωριστικός δείκτης, άρα πάμε πίσω στις αξίες του 1980 πιο γνώριμες στο κόσμο. «Από εκεί και πέρα είναι πολλά τα σενάρια, αλλά εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ιδιοκτητών δεν θα πληρώνει φόρο, αφού οι περισσότεροι από εμάς έχουν απλώς μια κατοικία».