ΥΠΕΣ: Εκκληση σε νέους ψηφοφόρους για εγγραφή στους καταλόγους


Διαβάστε επίσης, “ΔΗΚΟ: Απαράδεκτες προτάσεις και μεθοδεύσεις Μπαγίς-Ντάουνερ” και “ΕΥΡΩΚΟ: Η Αγκυρα επιχειρεί αναβάθμιση του ψευδοκράτος”.


Τους οποίους κάλεσε να υποβάλουν τις αμέσως επόμενες μέρες τις αιτήσεις τους, εξηγώντας ότι οι δυνατότητες εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους νέων ψηφοφόρων και των εκλογέων εξωτερικού κλείνουν στις 2 Ιανουαρίου.

«Την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και το απόγευμα οι επαρχιακές διοικήσεις θα δέχονται τις τελευταίες αιτήσεις για εγγραφή νέων ψηφοφόρων και η υπηρεσία ευρύτερα θα δέχεται αιτήσεις για εγγραφή σε εκλογικά κέντρα του εξωτερικού», πρόσθεσε.

Η Υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί με βάση τον προγραμματισμό τις προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές και ότι αυτή τη στιγμή επιδεικνύεται μεγαλύτερη προσοχή στην εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.

Στόχος είναι να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό περισσότεροι νέοι ψηφοφόροι εκλογικά βιβλιάρια και το ίδιο ισχύει για όσους θα ψηφίσουν στο εξωτερικό.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το τελευταίο μήνα παρουσιάστηκε αυξημένος αριθμός νέων εγγραφών ψηφοφόρων. συμπλήρωσε.

 

ΥΠΕΣ: Μη φορολογητέα η μέση κατοικία και με το νέο Ν/Σ 

Η μέση κατοικία και ο μεγαλύτερος αριθμός ιδιοκτητών δεν θα πληρώνει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας επανέλαβε η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ενόψει της συνεδρίας της ολομέλειας του νομοθετικού σώματος στις 17 Ιανουαρίου.

Η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι πραγματοποιήθηκαν κατ’ αρχή διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το πλαίσιο του νομοσχεδίου αυτού.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις που έχει το Υπουργείο Οικονομικών με την Τρόικα, κυρίως για το ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί από το φόρο αυτό και ανάλογα με την κατάληξη των διαβουλεύσεων θα οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο.

Ερωτηθείσα εάν ευσταθεί η πληροφορία ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για τα έσοδα του κράτους από νομοσχέδιο αναφέρονταν σε 70 εκ. αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι το κράτος θα κέρδιζε 180 εκ, η Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα γίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών και «άρα δεν μπορώ να διευκρινίσω το θέμα αυτό».

Η κ. Μαύρου συνεχίζοντας εξήγησε ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο το ποσό το οποίο χρεώνεται με τη φορολόγηση, αλλά κυρίως το ποσό το οποίο αναμένεται να εισπραχθεί.

Υπήρχε ένα ποσό ως δικλείδα ασφαλείας στο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών αρχικά, φαίνεται όμως ότι το ποσό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι σημαντικά πιο χαμηλό, πρόσθεσε η Υπουργός Εσωτερικών.

Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε πως εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι σε όλες τις προτάσεις  που κατατέθηκαν και εκείνη που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και κατατέθηκε στη Βουλή και εκείνες που συζητούνται σήμερα, παραμένει μη φορολογητέα η μέση κατοικία.

Ερωτηθείσα εάν θα αλλάξουν οι κλίμακες φορολόγησης με το νέο νομοσχέδιο, η κ. Μαύρου ανέφερε πως καταρχήν αλλάζει η βάση, καταργείται ο δείκτης ο πληθωριστικός, άρα πάμε πίσω στις αξίες του 1980 που είναι πιο γνώριμες στο κόσμο.

«Από εκεί και πέρα είναι πολλά τα σενάρια, αλλά εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ιδιοκτητών δεν θα πληρώνει φόρο, αφού οι περισσότεροι από εμάς έχουν απλώς μια κατοικία», είπε η Υπουργός καταλήγοντας.

Πηγή ΚΥΠΕ