Κεφάλαια στήριξης μέχρι το 2013 για τις ισπανικές τράπεζες

Τον περασμένο μήνα, η Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνει απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αντί ο Μηχανισμός να δώσει κεφάλαια στις Κυβερνήσεις και με τη σειρά τους να δώσουν χρήματα στις τράπεζες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα δημόσια οικονομικά με νέο χρέος.

Η Ισπανία, η οποία βρίσκεται υπό την πίεση των χρηματοπιστωτικών αγορών καθώς το κόστος δανεισμού της εκτινάχθηκε σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, προέβη σε αυτή την κίνηση για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του τραπεζικού της συστήματος, χωρίς να αυξήσει το κρατικό χρέος.

“Οι πρώτες ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση περί το τέλος του έτους, ενώ αρκετές άλλες την άνοιξη του επόμενου έτους”, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην ετοιμασία, για παν ενδεχόμενο, ενός συνολικού ποσού 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, επειδή το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που “διενεργούνται σε κάθε τράπεζα”, πρόσθεσε.

Το συνολικό ποσό θα γίνει γνωστό μόνο μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας και όχι όταν υπογραφεί το μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για την οικονομική βοήθεια στην Ισπανία.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θα έχουν ως στόχο “να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία” σχετικά με το μνημόνιο ενόψει της επίσημης αποδοχής του αργότερα αυτό το μήνα, αν αυτό είναι δυνατόν.

Θα υπάρξει “ελπίζουμε ένα μνημόνιο συναντίληψης τον Ιούλιο”, είπε αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι Υπουργοί θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια τηλεδιάσκεψη για να καθορίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, εάν είναι αυτό απαραίτητο.

Το EMS, που θα τίθετο σε ισχύ επίσημα από την 1η Ιουλίου, δεν έχει λειτουργήσει ακόμη και θα είναι έτοιμο εντός των προσεχών μηνών, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εν τω μεταξύ, οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να λάβουν δάνεια από το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).