Χριστόφιας: Να μάθει ο κόσμος τις “100+1” προτάσεις Αναστασιάδη

 

Αναφερόταν στην στην επιστολή που είχε αποστείλει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λίγο πριν από την συνομολόγηση του μνημονίου.

Σε εκτός κειμένου αναφορές κατά την ομιλία του στην έναρξη του παγκυπρίου συνεδρίου της ΕΔΟΝ και αναφερόμενος σε όσους «εκβίαζαν την Κυβέρνηση για άρον-άρον αποδοχή των αξιώσεων της Τρόικας», ο Πρόεδρος είπε ότι «ίσως θα ήταν καλό να δοθούν στη δημοσιότητα οι εκατόν συν μία προτάσεις Αναστασιάδη, για να τις διαβάσει ο κόσμος και να καταλάβει τι σημαίνει Συναγερμός και τι σημαίνει υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη».

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι μπορεί να ανακοπεί η πορεία των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας της αγοράς, λέγοντας ότι και το 2008 «αναλάβαμε μια αποστολή να πετύχουμε το αδύνατο και το πετύχαμε, κομμουνιστής Πρόεδρος αναδείχθηκε στην Προεδρία».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τώρα ο κόσμος της Αριστεράς μπορεί να πετύχει , αν υψώσει μια γροθιά στο πείσμα των καιρών, « να αναδείξουμε ένα Δημοκράτη, ένα συναγωνιστή Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Σταύρο Μαλά».

Αναφερόμενος εξάλλου στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό και τις οποίες απέρριψε ο κ. Ερογλου όταν ανέλαβε την ηγεσία των Τ/κ , ο Πρόεδρος είπε ότι τα ‘λεγόμενα δώρα’ (για τα οποία τον κατηγορούν) τα απέρριψαν ο κ. Ερογλου και η Αγκυρα γιατί ακριβώς είναι «δώρα» προς ολόκληρο τον Κυπριακό λαό  που οδηγούν σε μια λύση βιώσιμη, από τους Κύπριους για τους Κύπριους, προσθέτοντας ότι ο κ. Ερογλου είναι θιασώτης της λύσης των δύο κρατών.

Είπε ότι αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι θέλουν με μια μονοκονδυλιά να διαγράψουν τις συγκλίσεις αυτές, απελευθερώνοντας τον κ. Ερογλου και την Τουρκία από τις δεσμεύσεις τους.

«Προπάντων εκείνοι που μου ασκούσαν πιέσεις και με λοιδορούσαν γιατί  δεν ήμουν αποφασιστικός να απολακτίσω το ΔΗΚΟ για να προχωρήσουμε σε λύση μαζί τους και με τον κ. Ταλάτ, τώρα όλα τα ξέχασαν , τώρα έγιναν μεγάλοι πατριώτες και πάλι –το συνηθίζουν σε οποιαδήποτε στιγμή σκοπιμότητας-φορούν την ελληνική σημαία και τραβούν μπροστά», είπε ο Πρόεδρος.

Aνέφερε ότι οδηγούμαστε εκεί που οδηγηθήκαμε πάρα πολλές φορές ως τώρα, λέγοντας ότι η διχοτόμηση δεν κτυπά πλέον την πόρτα, αλλά μπήκε στα σπίτια μας. « Με τις ακραίες τους τοποθετήσεις της πλήρους και της ακραίας σκοπιμότητας, εάν κυριαρχήσουν, θα οδηγήσουν την Κύπρο στην απομόνωση», είπε.

Σε ό, τι αφορά τις απειλές της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν ήταν ένα απλό επικοινωνιακό παιγνίδι και η Κυβέρνηση κατάφερε να τις αποτρέψει με την πολυδιάστατη πολιτική της. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η Κύπρος άσκησε με παρρησία την Προεδρία της ΕΕ , «λέγοντας τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε μαθήματα στους Ευρωπαίους , αλλά είχαμε άποψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη, για το ποια Ευρώπη θέλουν οι λαοί, και την προωθήσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή».

Αναφέρθηκε εξάλλου σε διάφορα επιτεύγματα της Κυβέρνησης λέγοντας ότι για πολλά χρόνια οι κάτοικοι της Σολέας είχαν αίτημα τη δημιουργία φράγματος και αυτή η Κυβέρνηση θα το εγκαινιάσει σύντομα, μίλησε για την μέριμνα για τους πρόσφυγες και τα στεγαστικά σχέδια καθώς και για την κοινωνική πολιτική για τον απλό άνθρωπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ