13.000 εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους


Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη Υπ. Άμυνας σε φυλάκια στη γραμμή αντιπαράταξης και Κλειστά μέχρι νεωτέρας τα πρατήρια στην ελεύθερη Αμμόχωστο


Tην ερχόμενη Παρασκευή θα προκηρυχθούν οι Προεδρικές εκλογές και ο διορισμός Γενικού Εφόρου και των υπόλοιπων εφόρων.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών στο Υπουργείο Εσωτερικών Δημήτρη Δημητρίου είπε ότι συνολικά οι αιτήσεις για εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους έφτασε τις 12.733 από τους 25.000 περίπου που έχουν γεννηθεί μετά το 1990 και είχαν δικαίωμα εγγραφής. Μόνο σήμερα, ανέφερε, εγγράφηκαν 2.572 νέοι.

Για τους εκλογείς σε κέντρα του εξωτερικού, ο κ. Δημητρίου είπε πως μέσω διαδικτύου μέχρι τις 14.30 οι εγγραφές ήταν 2.249 και οι έντυπες δηλώσεις 8.354, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν και 2.500-3.000 μη καταχωρημένες δηλώσεις. «΄Εχουμε 10.603, όμως εκτιμώ ότι είναι περίπου 3.000 οι αιτήσεις μπροστά μας προς διεκπεραίωση».

Ο κ. Δημητρίου εξήγησε επίσης ότι υπάρχουν περιπτώσεις νέων που έχουν εγγραφεί πρώτη φορά στους εκλογικούς καταλόγους και παράλληλα θα ψηφίσουν σε κέντρα εξωτερικού, οι οποίοι δεν μπορούν να κατοχυρωθούν χωρίς να ολοκληρωθεί ο εκλογικός κατάλογος και να πάρουν αριθμό εκλογικού βιβλιαρίου. «Τελικό νούμερο θα έχουμε περίπου στις 15 Ιανουαρίου με το κλείσιμο του εκλογικού καταλόγου».

Ερωτηθείς σχετικά ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών σημείωσε τον όγκο δουλειάς εξηγώντας ότι στην Υπηρεσία του κατέληξαν οι αιτήσεις από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολίτη, τις Πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, αλλά και οι αιτήσεις απευθείας από τα εκλογικά επιτελεία. Αυτές, μόνο σήμερα, έφτασαν, περίπου τις 3.000 αιτήσεις, επεσήμανε.

Κληθείς να πει εάν σε σχέση με τις υπόλοιπες εκλογικές διαδικασίες, υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στις Προεδρικές εκλογές, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως σε ότι αφορά τα κέντρα εξωτερικού το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο, σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές του 2009 και τις Βουλευτικές του 2011, που πρωτοεφαρμόστηκε. Τότε, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 9.500, ενώ σήμερα μιλούμε για 13.500 περίπου αιτήσεις, όπως σημείωσε. Πρόκειται για 4000 άτομα περισσότερα που επιθυμούν να ψηφίσουν στο εξωτερικό, επεσήμανε.

Για τις νέες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους, συνέχισε, συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες του 2008, που ήταν 15.622, με ανάλογο με το σημερινό αριθμό νέων ψηφοφόρων και τότε, «αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε περίπου 3000 λιγότερες εγγραφές».

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ