Ο απόηχος του 2ου Debade


Διαβάστε επίσης, “Ποιος πιστεύετε ότι βγήκε “νικητής” στο 2ο debate;” και “Το 2o Debate λεπτό πρός λεπτό στο 24Η (pics – vids)”.


Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης

Ο Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως είναι ένας σοβαρός και υπεύθυνος ηγέτης που μπορεί να προσφέρει προοπτική και διέξοδο, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Χάρης Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή διακαναλική συζήτηση για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η εθνική υπόθεση έχει οδηγηθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση και πρόσθεσε ότι «ούτε οι δογματισμοί και οι εμμονές, ούτε όμως ο λαϊκισμός και τα συνθήματα μπορεί να αποτελέσουν επιλογές που υπηρετούν το καλό της πατρίδα μας».

Συμπλήρωσε ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέδειξε τη σημασία της οικοδόμησης συμμαχιών και συνεργασιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και επανέλαβε τη δέσμευση του για συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων.

 

Μητσόπουλος: Ο Αναστασιάδης απέδειξε ότι έχει το σχέδιο για να βγει το Κυπριακό από το αδιέξοδο 

 

Την εκτίμηση ότι κατά τη χθεσινή διακαναλική αναμέτρηση ο Νίκος Αναστασιάδης, απέδειξε με συγκροτημένο και νηφάλιο λόγο, ότι έχει το όραμα, το σχέδιο και την πολιτική βούληση, για εθνική συνεννόηση και συλλογική δράση για να βγει το Κυπριακό από το σημερινό τραγικό αδιέξοδο διατύπωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος.

 

 

Υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς

Το να βλέπουμε μπροστά σημαίνει προτείνουμε συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές λύσεις στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς, επικρίνοντας τις θέσεις των ανθυποψηφίων του Γιώργου Λιλλήκα και Νίκου Αναστασιάδη για τις θέσεις που εξέφρασαν κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεμαχία.

Μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση αναλώθηκε μεγάλος χρόνος σε παρελθοντολογία, ο κ. Μαλάς είπε πως «πρέπει να βλέπουμε μπροστά, αλλά το να βλέπουμε μπροστά σημαίνει να προτείνουμε πολύ συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές λύσεις έτσι ώστε αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε – που είναι η επίλυση του Κυπριακού – όντως να καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε».

Ο κ. Μαλάς ανέφερε πως η άποψη που ακούγεται από τον κ. Λιλλήκα για εξ υπαρχής διαπραγμάτευση είναι σεβαστή, αλλά θα οδηγήσει στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Από την άλλη, συνέχισε, ο κ. Αναστασιάδης δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρος και απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας.

«Είναι κορυφαίας σημασίας να γνωρίζουμε εάν το μοντέλο λύσης που προτείνει ο κ. Αναστασιάδης είναι η χαλαρή ομοσπονδία και εμείς έχουμε πει ότι χαλαρή ομοσπονδία σημαίνει αποκεντρωμένες εξουσίες, σημαίνει κίνδυνοι διχοτόμησης στο μέλλον, σημαίνει επίσης κίνδυνος διεκδίκησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε περίπτωση μιας βελούδινης διχοτόμησης», είπε ο κ. Μαλάς, προσθέτοντας πως γι’ αυτό η έννοια της ισχυρής ομοσπονδίας αποκτά πολύ πιο ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς διασφαλίζει τη διαχείριση του φυσικού αερίου.

Ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δική του πρόταση, λέγοντας πως δεν υποστηρίζει την αριθμητική ενότητα, αλλά τη συλλογική και απόλυτη ενότητα σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού. «Δεν αντέχει ο κυπριακός λαός και ιδιαίτερα η ε/κ κοινότητα να παρουσιάζεται διχασμένη ενώπιον της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας», είπε ο κ. Μαλάς, προσθέτοντας πως το παρελθόν έχει αποδείξει ότι παρόλο που η τουρκική αδιαλλαξία είναι ο κυριότερος λόγος για τη μη επίλυση του Κυπριακού, λόγω προεκλογικών και άλλων σκοπιμοτήτων η ε/κ πλευρά έδωσε την ευκαιρία στην τ/κ να αλλάξει τη βάση και το πλαίσιο συζήτησης του Κυπριακού και να υπάρξει διολίσθηση. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος», κατέληξε.

Ο Μαλάς μπορεί να είναι ο Πρόεδρος που θα συμβάλει στην εθνική συνεννόηση, δηλώνει ο Τ. Χατζηγεωργίου 

«Ο τόπος έχει ανάγκη από έναν Πρόεδρο ικανό να συμβάλει στην εθνική συνεννόηση και ο Σταύρος Μαλάς μπορεί»,    δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Επιτελείου Μαλά, Τάκης Χατζηγεωργίου, επικρίνοντας τις θέσεις που εξέφρασαν χθες για το Κυπριακό, οι υποψήφιοι για την Προεδρία Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Λιλλήκας.

 

Υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε την Τρίτη ότι ο ίδιος στην τηλεοπτική αναμέτρηση για το Κυπριακό μαζί με τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταυρό Μαλά, κατέθεσε «μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού» προτάσσοντας «την δημιουργία με Νόμο, Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με την συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων του τόπου αλλά και με δυνατότητα αξιοποίησης εμπειρογνωμόνων και δεξαμενών σκέψεως για ολοκληρωμένη στρατηγική και συνεχή μελέτη της πολιτικής της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής».

Σε δηλώσεις του μετά που άκουσε τις θέσεις του Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων «Ελπίζω – Αγωνίζομαι – Ζω» ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τάσσεται υπέρ «της παράλληλης και ταυτόχρονης διαπραγμάτευσης, διότι 38 χρόνια διακοινοτικών συνομιλιών επέτρεψαν στην Τουρκία να απεγκλωβιστεί από το Κυπριακό και από χώρα κατακτητής και εισβολέας μετατράπηκε ουδέτερη χώρας και το πρόβλημα έγινε δικοινοτικό».

Ο άλλος άξονας δράσης για το Κυπριακό που ανέπτυξε στην τηλεοπτική αναμέτρηση ο κ. Λιλλήκας αφορά, όπως είπε σήμερα, «την διαμόρφωση στρατηγικών συμμαχιών στην βάση του φυσικού αερίου αλλά και αξιοποιώντας την γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την μια και από την άλλη να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική μας θέση, συγκλίνοντας τα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων – φίλων χωρών, για να μπορούν να μας στηρίξουν εντός ΕΕ και ΣΑ».

Τέταρτος άξονας είναι η αξιοποίηση της ένταξής μας στην ΕΕ σε συνάρτηση με τον διακαή πόθο της Τουρκίας να καταστεί μέλος της ενωμένης Ευρώπης πετυχαίνοντας με την στάση μας κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας και δημιουργώντας στην Άγκυρα μεγαλύτερο κόστος από την κατοχή κράτους – μέλους της ΕΕ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς την επίλυση του Κυπριακού.  

Πηγή ΚΥΠΕ