Τι σχεδιάζει και τι φοβάται ο Σαμαράς για το 2013

Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με την ελπίδα για ανάκαμψη.


Διαβάστε επίσης γιατί στη Ρωσία περιορίζουν τις πωλήσεις μπύρας και ποιο είναι το σημαντικό βήμα που έκαναν οι ΗΠΑ για την οικονομία τους. 


Ο Αντώνης Σαμαράς κατά προτεραιότητα θέλει να προχωρήσει η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, ώστε να τελειώσει το θέμα στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου και να μην έχει εμπλοκή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να διασφαλισθεί και η ηρεμία στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως οι πολίτες δεν έχουν πλέον ανοχές, είναι πιο καχύποπτοι σε θέματα διαφάνειας και επιθυμούν την πραγματική κάθαρση. Προς το παρόν, το πρωθυπουργικό επιτελείο συμμερίζεται την άποψη της Ιπποκράτους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να στοχοποιήσει και τον κ. Βενιζέλο και πως μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι το ΣΔΟΕ, αλλά και ο κ. Διώτης, έχουν ευθύνη για τη μη έρευνα της λίστας και όχι ο τότε υπουργός Οικονομικών και μετέπειτα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Χρησιμοποιώντας τιμωρητικό λόγο – πληρώσαμε τα λάθη του πολιτικού και οικονομικού συστήματος -, αλλά και συγχωρητικό, ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις, μέσω των οποίων θα έρθει η ανάκαμψη και θα αποκατασταθούν και αδικίες. Μέσω της απόλυτης εφαρμογής των δεσμεύσεων, της σταδιακής επιστροφής της ρευστότητας στην αγορά, της αξιοποίησης της περιουσίας, αλλά και με ένα μαραθώνιο επαφών και ταξιδιών για προσέλκυση επενδύσεων του ιδίου του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ανασχεθεί η ανεργία και θα αρχίσουν να βρίσκουν δουλειά οι άνεργοι. 

Από το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, η οικονομία θα αρχίσει να παίρνει μπροστά και μπορεί να αρχίσει να “δίνει περί τα τέλη του έτους κάτι σε όσους έχουν αδικηθεί”.

Όμως, η κυβέρνηση δίνει ταυτόχρονα έμφαση στο νόμο και στην τάξη, στη λαθρομετανάστατευση, στους κουκουλοφόρους και στο παρεμπόριο, με στόχο να περιορίσει την ατζέντα της Χρυσής Αυγής.

Σε κάθε περίπτωση, η φοροδιαφυγή, θέμα που ανέδειξε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και για να βγει το πρόγραμμα, αφού – σε διαφορετική περίπτωση – λόγω και της μειωμένης φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, δεν θα είναι εφικτός ο στόχος των εσόδων. Αν η κυβέρνηση επιτύχει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, τότε θα μπορέσει να μειώσει το ΦΠΑ, που αποτελεί άδικο φόρο για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. 

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι τέτοια εποχή του χρόνου θα μπορούν οι πολίτες να είναι πιο αισιοδόξοι και εκείνη να αντιμετωπίζει πιο ευνοϊκά τις επερχόμενες εκλογές. Όμως, όλα εξαρτώνται πλέον από την ίδια και από το να  συνεχίσει συντονισμένα και αποφασιστικά να ασχολείται με το πώς θα ξεπεράσει τους κάβους, που έχει μπροστά της κάθε μήνα.

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα διαβάστε στο news.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ