Ολοταχώς προς τις προεδρικές εκλογές του 2013

Αυτό εκτιμά ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Γενικός Έφορος Εκλογών, Ανδρέας Ασσιώτης.


Διαβάστε επίσης γιατί η Μέρκελ δεν πρέπει να μιλάει για ξέπλυμα και την επιβεβαίωση του 24Η ότι ο Αναστασιάδης μίλησε για δάνειο. 


Σύμφωνα με τον κ. Ασσιώτη το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των προεδρικών εκλογών του 2013 είναι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανέρχεται στους έντεκα, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες.

Τα ονόματα των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας είναι:

Νίκος Αναστασιάδης (Δικηγόρος – Βουλευτής), Σταύρος Μαλάς (Γενετιστής), Γιώργος Λιλλήκας (Πολιτικός Επιστήμονας), Πραξούλα Αντωνιάδου – Κυριάκου (Οικονομολόγος), Μακαρία Άντρη – Στυλιανού (Βοηθός Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης), Λάκης Ιωάννου (Σύμβουλος Δικαιωμάτων Πολίτη), Κώστας Κυριάκου – Ούτοπος (Γεωργός – Συγγραφέας), Ανδρέας Ευστρατίου (Επιχειρηματίας), Λουκάς Σταύρου (Ζωγράφος – Συγγραφέας), Σόλων Γρηγορίου (Γεωργός) και Γεώργιος Χαραλάμπους (Ανεργος).

Για πρώτη φορά, στις φετινές προεδρικές εκλογές, η ψηφοφορία θα λήξει στις 18:00, όπως προβλέπει τροποιητική νομοθεσία, την οποία ψήφισε στην τελευταία τακτική συνεδρία της πριν τις εκλογές η Βουλή.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, Βοηθό Γενικό Εφορο Εκλογών Δημήτρη Δημητρίου, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές, ανέρχεται στους 545.180. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 604 Τ/Κ εκλογείς.

Στη Λευκωσία θα λειτουργήσουν 417 εκλογικά κέντρα όπου θα ψηφίσουν  212.882 εκλογείς, στην Λεμεσό, 313 εκλογικά κέντρα με 149.571 εκλογείς, στην Λάρνακα 183 εκλογικά κέντρα με 90.748 εκλογείς, στην Πάφο 132 εκλογικά κέντρα με 47.782 εκλογείς και  στην Αμμόχωστο 54 κέντρα με 29.770 εκλογείς.

Σαράντα εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό. Εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν, 5 στην Αθήνα, 1 στον Βόλο, 1 στο Ηράκλειο, 3 στη Θεσσαλονίκη, και από ένα στα Ιωάννινα, Κομοτηνή, Λάρισα, Πάτρα, Ρέθυμνο και Ρόδο. Επίσης θα λειτουργήσουν 5 εκλογικά κέντρα στο Λονδίνο στο κτίριο της Υπάτης Αρμοστείας και δύο στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο. Σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου θα υπάρχει ένα εκλογικό κέντρο στο Ληντς, 2 στο Μάντσεστερ, 2 στο Μπέρμιγχαμ και 1 στο Μπρίστολ. Θα λειτουργήσουν επίσης από ένα εκλογικό κέντρο στο Βερολίνο, Βιέννη, Βουδαπέστη, Βρυξέλλες, Μανάμ (Μπαχρέϊν), Νέα Υόρκη, Ντόχα, Παρίσι, Πράγα, Ριάτ (Σαουδική Αραβία) και Σόφια.

Ο αριθμός των εκλογέων στην Αθήνα είναι 3.145, στον Βόλο 186, Ηράκλειο 261, Θεσσαλονίκη 1.643, στα Ιωάννινα 381, Κομοτηνή 264, Λάρισα 201, Πάτρα 571, Ρέθυμνο 204, Ρόδος 59, Λονδίνο – Κτίριο Υπάτης Αρμοστείας 2.530, Λονδίνο-Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο 1.209, Ληντς 455, Μάντσεστερ 961, Μπέρμιγχαμ 729, Μπρίστολ 231, Βερολίνο 207, Βιέννη 66, Βουδαπέστη 147, Βρυξέλλες 272, Μανάμα 59, Νέα Υόρκη 159, Ντόχα 90, Παρίσι 92, Πράγα 118, Ριάτ 58 και Σόφια 129. Το σύνολο των εκλογέων του εξωτερικού ανέρχεται στους 14.427.

Η στελέχωση των εκλογικών κέντρων του εξωτερικού θα γίνει από προσωπικό που θα διαθέσουν οι Πρεσβείες και από προσωπικό που θα σταλεί από την Κύπρο.

Το σύνολο των εκλογικών κέντρων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό είναι 1.139 με σύνολο 545.180 εκλογείς.

Η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου με Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στη Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 4 Ιανουαρίου διόρισε, για σκοπούς των Προεδρικών εκλογών, τον Ανδρέα Ασσιώτη – Γενικό Έφορο Προεδρικής Εκλογής, Δημήτρη Δημητρίου – Βοηθό Γενικό Έφορο Προεδρικής Εκλογής, Αργύρη Παπαναστασίου – Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας, Χριστίνα Ροδοσθένους – Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού, Ανδρέα Κτωρίδη – Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου, Μάριο Παναγίδη – Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας, Γιαννάκη Μαλλουρίδη – Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου, Μαίρη Λάμπρου – Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Κερύνειας και Χρίστο Νικολάου – Έφορο Εκλογής Εξωτερικού.

Η δαπάνη των προεδρικών εκλογών 2013 είναι 8 εκ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός για τον πρώτο γύρο των εκλογών είναι 4.650.000 ευρώ οπότε σε ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο θα εξοικονομηθούν 1.350.000 ευρώ.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο με χρώμα άσπρο. Θα τυπωθούν γύρω στα 575.000 ψηφοδέλτια.

Στο ψηφοδέλτιο προηγούνται οι υποψήφιοι που κατέρχονται με αλφαβητική σειρά του κόμματος. Αν υπάρχουν συνασπισμοί κομμάτων ακολουθούν με την επωνυμία του συνασπισμού και οι ανεξάρτητοι με βάση το επώνυμο τους.

Η διαλογή ψήφων θα γίνει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα με το κλείσιμο κέντρων.

Στις προεδρικές εκλογές 2013 θα εργοδοτηθούν, ως γνωστό, 2000 άνεργοι πτυχιούχοι.   “Η απόφαση μας είναι εκεί που το εκλογικό κέντρο θα στελεχωθεί με τέσσερις βοηθούς, οι δύο να είναι δημόσιοι λειτουργοί και οι άλλοι δύο άνεργοι πτυχιούχοι. Εκεί που τα κέντρα θα είναι με τρεις βοηθούς να είναι ένας άνεργος πτυχιούχος. Στα κέντρα που θα είναι μόνο δύο βοηθοί θα είναι και οι δύο δημόσιοι λειτουργοί”, διευκρίνισε ο κ. Δημητρίου.

Οσον αφορά την αποχή ψηφοφόρων από τις εκλογές, ο κ Δημητρίου είπε πως “αναμένω ότι θα είναι αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές (10,38%) ενώ δεν αναμένω να δω την αποχή που υπήρξε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (21,3%).

Πηγή: ΚΥΠΕ