Αναστασιάδης: “Μνημόνιο μετά τις εκλογές” (pics&vids)

 Διαβάστε επίσης: Αναστασιαδης – Μερκελ για χρέος και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και… Θέλουν να μοιράσουμε φυσικό αέριο, ας πάρουν μόνο… αέριο


O κ. Αναστασιάδης αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, είπε ότι θα έχουμε την αλληλεγγύη και της Γερμανίας αρκεί να εφαρμόσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει, αλλά και ό,τι θα απαιτηθεί με βάση τη συμφωνία της παρούσας κυβέρνησης με την τρόικα, αν το χρέος είναι μη βιώσιμο. 

 
24h: Η σύνοψη της Συνόδου από 24hcomcy

Για το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, υποστήριξε ότι “ακόμη και μέσα στο ΕΛΚ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο μέσα από το διάλογο, θα προσπαθήσουμε για τις θέσεις μας”.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι θα εφαρμόσει όλα τα μέτρα τα οποία απαιτούνται για την ανάκαμψη της οικονομίας και η Κύπρος μπορεί να τα καταφέρει και “θέλουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας”, τονίζοντας ότι “θα είμαστε συνεπείς σε ό,τι θα συμφωνηθεί με την τρόικα”. Χαρακτήρισε “άδικες και υπερβολικές” τις επιθέσεις για ξέπλυμα χρήματος, ενώ ανέπτυξε το Κυπριακό, την υπόθεση της αναστήλωσης του Απ. Ανδρέα και άλλα ενεργειακά θέματα. “Το ΕΛΚ θα μας στηρίξει”, είπε χαρακτηριστικά. 

Mέρκελ, Μπαρόζο, Σαμαράς και άλλοι εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο Νίκο Αναστασιάδη και στη νίκη του ΔΗΣΥ στις εκλογές του Φεβρουαρίου, ενώ τόνισαν ότι είναι απαραίτητες τόσο οι μεταρρυθμίσεις για την κυπριακή οικονομία, όσο και η αλληλεγγύη των εταίρων.

Δείτε πως παρακολούθησε την Έκτακτη Σύνοδο λεπτό προς λεπτό το 24h:

17:00 Oλοκληρώθηκε η Έκτακτη Σύνοδος του ΕΛΚ και σιγά σιγά αποχωρούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έδωσαν το παρών. Μείνετε στο 24h για τη σύνοψη των εργασιών της Συνόδου και αποκαλυπτικό θέμα για το τι συζήτησαν Μέρκελ και Αναστασιάδης κατ’ ιδίαν.

16:48 Aναστασιάδης για το ενδεχόμενο “κουρέματος” του χρέους: “Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κούρεμα του χρέους. Θα βρούμε άλλες λύσεις και δεν θα το θέσω εγώ! Δεν έχει τεθεί ούτε το επιθυμούμε”.

16:44 Αναστασιάδης για τη συνάντηση με Μέρκελ: “Θα έχουμε την αλληλεγγύη της Γερμανίας αρκεί να εφαρμόσουμε ότι έχουμε συμφωνήσει και ότι θα απαιτηθεί εάν το χρέος είναι μη βιώσιμο.

Για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση: “Υπάρχουν και διαφορετικές φωνές μέσα στο ΕΛΚ. Δεν προλαβαίνουμε την σύνοδο της 21ης Ιανουαρίου ή ακόμη και την ενδεχόμενη σύνοδο για το μνημόνιο. Πρέπει το ταχύτερο να πάμε σε δανειακή σύμβαση για να αποφύγουμε τα χειρότερα”.

16:34: Αναστασιάδης: “Σημαντικές οι συναντήσεις με όλους της ηγέτες. Διαβεβαίωσα να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα για την οικονομία. Μπορεί η Κύπρος να τα καταφέρει και θέλουμε την αλληλεγγύη των εταίρων. Θα είμαστε συνεπείς στη συμφωνία με την Τροικα. Άδικες και υπερβολικές οι επιθέσεις για ξέπλυμα χρήματος. Εθεσα το θέμα για απευθείας χρηματοδότηση από την μηχανισμό στήριξης. Μίλησα για Κυπριακό, Απόστολο Ανδρέα και ενεργειακά θέματα. Το ΕΛΚ θα μας στηρίξει. Τα Εθνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται όταν είσαι παρών στην ευρωπαϊκή σκηνή. Μπαίνουμε και πάλι στην καρδιά της Ευρώπης”.

16:34: Λόπεθ (Γενικός Γραμματέας ΕΛΚ): “Μιλήσαμε για το μέλλον. Πάντα υπερασπίζεται την Κύπρο ο Αναστασιαδης. Όλοι εκφράζουμε την ευχή για νίκη του Νίκου από τον πρώτο γύρο και θα έρθει η αλλαγή. Συζητήσαμε για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Έχουμε πολιτικά κόμματα κατά της Ευρώπης και θέλουμε να νικήσουμε! Η Ευρώπη θα επιβιώσει της κρίσης. Όλοι εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον κ. Αναστασιάδη”.

Δείτε τη συνέντευξη της Ελένης Θεοχάρους, ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ

Δείτε τη συνέντευξη του Χάρη Γεωργιάδη, βουλευτή του ΔΗΣΥ.

Δείτε την συνέντευξη του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χρήστου Στυλιανίδη.

16:14:Στη συνέντευξη Τύπου θα μιλήσει ο Νίκος Αναστασιάδης ως “οικοδεσπότης” της Συνόδου και ο Λόπεθ, γραμματέας του ΕΛΚ.

15:57:Αυτή τη στιγμή γίνεται η συνάντηση Αναστασιάδη-Μέρκελ

15:54:Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κάνει δηλώσεις συμπαράστασης στην Κύπρο. Ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γίργκι Κατάινεν τόνισε: “Η Κύπρος έχει την πλήρη υποστήριξη της Φινλανδίας στις δύσκολες στιγμές που περνάει η οικονομία της”.

15:41:Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος Πρόεδρος, Τραϊάν Μπασέτσκουεξέφρασε την ελπίδα η Κύπρος να επιτύχει στην προσπάθεια της για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όπως έκανε πριν από δύο χρόνια και η Ρουμανία.

15:38:Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κέννι τόνισε ότι όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας έτσι και στην περίπτωση της Κύπρου είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση στην οικονομία αλλά και το ποιό είναι το σχέδιο διάσωσης.

15:26:Οι εργασίες της Συνόδου έχουν αρχίσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες:


Η άφιξη της Άγκελας Μέρκελ από 24hcomcy

14:27:Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ: “Εύχομαι στον Ν. Αναστασιάδη να έχει μία μεγάλη επιτυχία τον Φεβρουάριο. Θα μιλήσουμε για την κατάσταση της Κύπρου και για τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Θα πω στην Κύπρο ότι η αποστολή είναι από τη μία πλευρά να κάνει μεταρρυθμίσεις και από την άλλη να υπάρχει αλληλεγγύη όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά η τρόικα δεν είναι σε θέση να αποφασίσει τώρα. Αλλά σήμερα βρίσκομαι στην Κύπρο για να υποστηρίξω τον κ. Αναστασιάδη”.

14:20: Με αρκετή καθυστέρηση η Άγκελα Μέρκελ έφτασε στη Σύνοδο του ΕΛΚ

13:44: Μόλις μας ενημέρωσαν ότι η Άγκελα Μέρκελ θα είναι στο χώρο της Συνόδου σε περίπου 30 λεπτά.

13:40: Aναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς: «Μετά την Ελλάδα και η Κυπριακή οικονομία μπαίνει σε δοκιμασία, αλλά μέσα από τους αιώνες, ο Ελληνισμός πάντα αντιμετώπισε δυσκολίες, αλλά και πάντα τις αντιμετώπισε, τελικά, με επιτυχία. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μέσα από τις δυσκολίες γινόμαστε πιο δυνατοί και πιστεύω πραγματικά ότι , όπως η Ελλάδα τα καταφέρνει, έτσι και η Κύπρος τελικά θα τα καταφέρει. Αυτό θα είναι και το μήνυμα, αυτή θα είναι και η προσπάθεια, αυτή θα είναι και η ενεργός συμμετοχή, από εδώ και πέρα, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κύπρο, προκειμένου ακριβώς να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια. Σήμερα θα εξετάσουμε διάφορα θέματα τα οποία σχετίζονται γενικότερα με την προοπτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που, όπως ξέρετε, είναι το σημαντικότερο, ισχυρότερο κόμμα σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συγκίνηση είναι πάντα μεγάλη, όταν είμαι στην Κύπρο. Να είστε καλά».

13:29: Στις 14:00 αναμένεται η άφιξη της κ. Μέρκελ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δηλώσεις τόσο από τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και από τον Ζοζέ Μπαρόζο.

Δείτε τη Live εκπομπή του 24h από τη Σύνοδο του ΕΛΚ

<

12:46:Δείτε και τις πρώτες εικόνες από την άφιξη του Αντώνη Σαμαρά.


Άφιξη Μπαρόζο από 24hcomcy

12:34: Έφτασε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είχε εγκάρδιο χαιρετισμό με τον Νίκο Αναστασιάδη.


Η άφιξη και οι δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά από 24hcomcy


Η άφιξη και οι δηλώσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού από 24hcomcy


Η άφιξη και οι δηλώσεις του Ιρλανδού… από 24hcomcy


Αφίξεις επισήμων (1) από 24hcomcy


Αφίξεις επισήμων (2) από 24hcomcy

12:20: O Αντώνης Σαμαράς έφτασε στην Σύνοδο και δήλωσε: “Με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε. Είμαι συγκινημένος που ήρθα στην Κύπρο”

12:10: Oι αφίξεις των επισήμων συνεχίζονται με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό να είναι ο επόμενος που υποδέχτηκε ο Νίκος Αναστασιάδης

12:06: Ο πρώτος που έφτασε στην Κύπρο είναι ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός, Έντα Κένι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα του είναι ίσως η μόνη που εφάρμοσε το Μνημόνιο και αναμένεται μέσα στη χρονιά να βγει ξανά στην αγορά για δανεισμό…

12:01: Από λεπτό σε λεπτό η άφιξη του Βούλγαρου πρωθυπουργού, και του Αντώνη Σαμαρά. Ο Νίκος Αναστασιάδης περιμένει για να τους υποδεχτεί

11:41: Στα δημοσιογραφικά “πηγαδάκια” που έχουν στηθεί, το πρώτο θέμα συζήτησης είναι η Άγκελα Μέρκελ και η νέα υποβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας από τη Moody’s.

11:30: Στις 13:00 αναμένεται η άφιξη της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ.

11:18: Ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται από νωρίς στο ξενοδοχείο Le Meridien, στο οποίο γίνεται η Σύνοδος, ως οικοδεσπότης

11:13: Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας με 180 μέλη της ΜΜΑΔ να είναι παρόντα για την ασφάλεια της Συνόδου.

11:00: Δείτε τις πρώτες εικόνες από το Press Room και τον χώρο των αφίξεων των επισήμων

 
ΕΛΚ Press Room 2 από 24hcomcy 

 
ΕΛΚ Press Room 1 από 24hcomcy 

 
ΕΛΚ Press Room 3 από 24hcomcy

Η εικόνα από την αίθουσα Τύπου

Η Σύνοδος αναμένεται ν’ αρχίσει στη μία μετά το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα με συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά της. Σε αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Victor Orban, αλλά και οι Πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και άλλοι αρχηγοί κρατών και πολιτικοί αρχηγοί, μέλη του ΕΛΚ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έφτασε από νωρίς στο ξενοδοχείο της Συνόδου

Σε δήλωσή του στις 8 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης είχε πει πως η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική περίοδο τόσο για την Ε.Ε όσο και για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο αφορούν τη στρατηγική του ΕΛΚ για τις Ευρωεκλογές του 2014 και το προφίλ του υποψήφιου  Προέδρου της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο θα καθορίσει τον Προϋπολογισμό και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, είχε αναφέρει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις θα αναπτύξει τα σημαντικά θέματα που αφορούν την Κύπρο, με έμφαση στην αλληλεγγύη που αναμένουμε από τους εταίρους μας τόσο στο Κυπριακό όσο και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.