67.184 επισκέψεις το 2012 στα επείγοντα του Νοσοκομείου Πάφου

 


Διαβάστε επίσης, “Στις 11 Φεβρουαρίου ο νέος τιμοκατάλογος φαρμάκων” και “Πρώτη μεταμόσχευση χεριού στη Βρετανία”.


Ο Βοηθός Διευθυντής και υπεύθυνος του τμήματος ατυχημάτων  και επειγόντων περιστατικών Δρ Μάριος Φιλίππου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως από τους 67.184 που επισκέφτηκαν το τμήμα του, οι 5.922 εισήχθησαν στο Νοσοκομείο απο το τμήμα των πρώτων βοηθειών.

Επίσης σύμφωνα με τον κ Φιλλίπου  για την επάνδρωση των ασθενοφόρων οι επείγουσες κλίσεις ανήλθαν σε 3.963 ενώ οι μεταφορές σε άλλα νοσοκομεία σε 968.  

Όσον αφορά την εξυπηρέτηση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι οι ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν εντός του 2012 ανήλθαν σε 2.501.

Το τμήμα μας συνέχισε, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των επειγόντων περιστατικών σε 24ωρη βάση της επαρχίας Πάφου, καθώς επίσης τα ΑΥΚ της επαρχίας και Πύργου Τηλλυρίας.

Επίσης είπε πως επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς που θέλουν διερεύνηση αποστέλλονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για διερεύνηση, θεραπεία και πιθανή εισαγωγή στο νοσοκομείο Πάφου. Όσον αφορά τα Σαββατοκύριακα ο κ. Φιλίππου είπε πως το τμήμα του περιθάλπει όλα τα περιστατικά που παρουσιάζονται στο τμήμα επείγοντα και μη.

Ο κ. Φιλίππου πρόσθεσε επίσης πως το τμήμα ατυχημάτων επειγόντων περιστατικών του γενικού νοσοκομείου Πάφου στελεχώνεται με 4 μόνιμους ιατρικούς λειτουργούς, και 10 έκτακτους. Παρατήρησε επίσης πως η συνεχής αλλαγή του ιατρικού προσωπικού με την αντικατάσταση έμπειρων συναδέρφων με νεοεισερχόμενους προκαλεί προβλήματα στην παροχή υψηλού επιπέδου περίθαλψης. Το ότι συνέχισε, πέρα του 30% του ιατρικού προσωπικού κατοικεί εκτός Πάφου θα προκαλέσει πρόβλημα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Αναφερόμενος στους αριθμούς του Νοσηλευτικού προσωπικού κ. Φιλίππου είπε :

Πρώτος Νοσηλευτικός Λειτουργός      0

Ανώτερη Νοσηλευτική Λειτουργός      3

Μόνιμοι Νοσηλευτικοί Λειτουργοί      14

Έκτακτοι Νοσηλευτικοί Λειτουργοί    11

Νοσηλευτές αεροδρομίου                6

 

Παρατήρησε επίσης κατά την άποψη του και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του οργανισμού ασφάλισης υγείας, ότι ο αριθμός αυτός είναι ανεπαρκής, λόγο αύξησης του νοσηλευτικού χρόνου που απαιτείται για κάθε ασθενή / αύξηση απεικονιστικών εξετάσεων, αναλύσεων , χρόνου περίθαλψης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Πρόσθεσε ακόμη πως και στην περίπτωση των νοσηλευτών η μαζική μετάθεση νοσηλευτών απο το τμήμα σε άλλα νοσοκομεία και αναπλήρωση μέρος αυτών με νεοεισερχόμενους στην υπηρεσία προκάλεσε την κάθετη μείωση της προσφερόμενης προνοσοκομειακής φροντίδας των ασθενών.

Το σύστημα της διαλογής συμπλήρωσε νοσεί με την έλλειψη έμπειρων νοσηλευτικών λειτουργών που θα αναλάβουν το καθήκον αυτό, και χρήζουν περαιτέρω εκπαίδευσης και είπε πως αποτελεί αναγκαιότητα η συνέχιση των δωρεάν εξειδικευμένων σεμιναρίων όπως ALS, και PHTLS.

Καταλήγοντας ο κ Φιλίππου είπε πως ο εμπλουτισμός του τμήματος με νέο εξοπλισμό όπως και η αναδιαμόρφωση του χώρου , αναβάθμισε τις προσφερόμενες υπηρεσίες . Πρόσθεσε τέλος, πως το τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Πάφου διαθέτει ηλεκτρονικό πιεσόμετρο, δύο μηχανήματα αυτόματων καρδιακών μαλάξεων :Lucas 2, δύο καπνογράφους και δύο καρδιογράφους.

Πηγή ΚΥΠΕ