Στα 9 δις έπεσε η Pimco για τις τράπεζες


Διαβάστε επίσης και δείτε video γιατί Χριστόφιας και Ευρωβουλευτές είχαν έντονες αντιπαραθέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο  και την αποκλειστική συνέντευξη του Σταύρου Μαλά στο 24Η.


Την ιδια ωρα ωστοσο υπαρχει σοβαρο ενδεχομενο ο Βασος Σιαρλη να παει στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου με άδεια χέρια.

Μιλώντας στη StockWatch η Αλίκη Στυλιανού, εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής ενδέχεται να μην ολοκληρωθούν στο χρονικό πλαίσιο που έχει καθοριστεί, δηλαδή στις 18 Ιανουαρίου.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την υπογραφή μνημονίου καθώς θα χαθεί ακόμη μια ημερομηνία συζήτησης σε Eurogroup.

Τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή για δάνεια του τομέα των ακινήτων θα επισκεφθούν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της Pimco. 

Τα γραφεία των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής θα επισκεφθούν αύριο το πρωί οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας Pimco για να συζητήσουν με τις ηγεσίες των δύο τραπεζών στοιχεία δανείων που έχουν σχέση με τον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.  

Οι εκπρόσωποι της Pimco βρίσκονται στην Κύπρο και συμμετέχουν στη σύσκεψη που πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή από τις 8.30 το πρωί για θέματα που έχουν σχέση με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρείας για το τελικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών και συνεργατικών ιδρυμάτων. Στη Συντονιστική Επιτροπή εκπροσωπούνται τόσο οι κυπριακές Αρχές όσο και οι διεθνείς πιστωτές της Κύπρου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στοιχεία για δάνεια που έχουν σχέση με τον τομέα των ακινήτων ζήτησαν από τις κυπριακές τράπεζες, στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης, και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, τα οποία εκπροσωπούν τους διεθνείς πιστωτές στην Επιτροπή.

Τα στοιχεία από τις τράπεζες ζητήθηκαν στο πλαίσιο της σκληρής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαπραγμάτευσης που διεξάγεται από το πρωί μεταξύ των μελών των κυπριακών Αρχών και των μελών των διεθνών πιστωτών που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή επί των παραδοχών και της μεθοδολογίας που χρησιμοποίησε η Pimco για να καταλήξει στο ποσό ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, με βάση το βασικό και κυρίως με βάση το ακραίο σενάριο.