Α. Κυπριανού: Aποφάσεις για την Κύπρο θα πάρουμε εμείς όχι οι ξένοι


Διαβάστε επίσης, “Επ. Μαλά: Η Μέρκελ άδειασε τον Αναστασιάδη” και “Αντιγόνη Παπαδοπούλου: Καταγγέλλει το κατοχικό καθεστώς στην ΕΕ”.


Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις Μέρκελ για το μνημόνιο και τις ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών.

Στο πλαίσιο επίσκεψής του στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος θα βρεθεί στην Κύπρο, αναμένεται – είπε – να προβεί σε κάποιες δηλώσεις, «θέλω να ακούσω τι θα πει και να τοποθετηθούμε. Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι προφανές πλέον ότι εντάσσονται στη φιλοσοφία άλλων πολιτικών κομμάτων και σίγουρα όχι του ΑΚΕΛ. Κι αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί η κ. Μέρκελ».

Ολοκληρωμένες δηλώσεις γι’ αυτά τα θέματα, ανέφερε, θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΕΛΚ στην Κύπρο και ενδεχόμενες δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Θέλησε όμως να πει ότι «επιβεβαιώνεται πλέον με ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει όλα όσα είναι απαραίτητα και είναι έτοιμη να συνομολογήσει μια συμφωνία με την Τρόικα. Αν υπάρχει η όποια καθυστέρηση, αυτό οφείλεται σε άλλους παράγοντες και νομίζω η κ. Μέρκελ το έχει ξεκαθαρίσει με τις δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί».

Γι’ αυτό καταρρίπτεται η προσπάθεια της αντιπολίτευσης, συνέχισε, να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι τάχατες καθυστερεί για διάφορες σκοπιμότητες. Ερωτηθείς ποιοι είναι οι παράγοντες που θα καθυστερήσουν, αν καθυστερήσουν, την υπογραφή ενός μνημονίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι οι συζητήσεις που γίνονται με το Eurogroup, αυτές που γίνονται με τη γερμανική πλευρά. «Αυτοί είναι που καθυστερούν τη διαδικασία με τις απαιτήσεις τις οποίες θέτουν και θα πρέπει εμείς από τη δική μας την πλευρά να απαντήσουμε, είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ό,τι απαιτήσεις καταθέτουν οι διάφοροι, είτε στο Eurogroup είτε οπουδήποτε αλλού. Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι».

Θέλουμε αυτά τα ζητήματα να συζητηθούν διεξοδικά με στόχο την προστασία των συμφερόντων της Κύπρου, πρόσθεσε λέγοντας πως αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ τη στηρίζει με απόλυτο τρόπο, ενώ κάλεσε και τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν.

Για την επίσκεψη ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Γιώργος Κυριακίδης είπε ότι ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και τον τρόπο λειτουργίας ενώ συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και ζήτησε την βοήθεια του ΑΚΕΛ για την επίλυσή τους, τόσο στον τομέα της κτηνοτροφίας, αλλά και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για όσα άκουσε και την πεποίθηση ότι έγινε πολύ ουσιαστική δουλειά στις κτηνιατρικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια και βελτιώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι έλεγχοι και οι δραστηριότητες, ενώ πρωτοτύπησαν ανακαλύπτοντας τον γονότυπο που είναι πολύ σημαντικός για τους ελέγχους και τον περιορισμό συγκεκριμένων ασθενειών, «κάτι που έχει ανεβάσει το κύρος των κτηνιατρικών υπηρεσιών διεθνώς».

Ενημερώθηκαν επίσης για την πολύ καλή – όπως είπε – δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ για την οποία ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του, διαβεβαιώνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε όσα θετικά επιτελούν προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας.

 

ΑΚΕΛ: Η δήλωση Μέρκελ επιβεβαιώνει ότι η αργοπορία δεν οφείλεται στην Κύπρο 

Η δήλωση Μέρκελ ότι βρίσκεται μακριά το τέλος του δρόμου για την υπογραφή της σύμβασης για την Κύπρο επαναβεβαίωσε ότι η αργοπορία δεν οφείλεται στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά στους δανειστές της Κύπρου, θεωρεί το ΑΚΕΛ.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε επίσης ότι η δήλωση αυτή αποκαλύπτει επίσης εκ νέου, «την άδικη και ατεκμηρίωτη κριτική ότι είναι δήθεν η κυβέρνηση που συνειδητά αργοπορεί για την υπογραφή της σύμβασης αλλά και τα αλλότρια κίνητρα των κ.κ. Αναστασιάδη και Λιλλήκα καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι εξασκούσαν συνεχείς πιέσεις στην κυβέρνηση για υπογραφή του μνημονίου, ανεξαρτήτως περιεχομένου».

Ο κ. Λουκαϊδης πρόσθεσε ότι δεν εκπλήττει η απαίτηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου για ιδιωτικοποιήσεις, «η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης και ιδεολογίας της, η οποία δυστυχώς επιβλήθηκε ως μοντέλο όχι μόνο στη χώρα της και στις χώρες κάτω από μνημόνιο αλλά και στην ευρωζώνη και την ΕΕ ως σύνολο».

Αυτήν τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία ασπάζεται και προωθεί διαχρονικά και ο κ. Αναστασιάδης, συνέχισε κάνοντας αναφορά σε δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ στις 11/01/2011 με την οποία εκθείασε την οικονομική πολιτική της κ. Μέρκελ. «Κατά συνέπεια ας μην καμώνεται υποκριτικά ο κ. Αναστασιάδης και η παράταξη του ότι θα προστατεύσει την Κύπρο από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της λιτότητας που επιδιώκει να μας επιβάλει η κ. Μέρκελ, όταν ο ίδιος ασπάζεται πλήρως  τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και επιδιώκει διαχρονικά το ξεπούλημα των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών».

Επί της ουσίας του περιεχομένου του μνημονίου, το ΑΚΕΛ, είπε, θέλει να τονίσει ότι  έχουμε ισχυρά επιχειρήματα γιατί δεν θα πρέπει να ξεπουληθεί ο κοινωνικός πλούτος των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και να μην επιβληθεί ένα σκληρό μοντέλο λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων «και την ίδια ώρα διακηρύσσουμε ότι έχουμε σαφή όρια ως προς το τι είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε στα πλαίσια της μνημονιακής σύμβασης».

Δεύτερον, συνέχισε, για να διατηρήσουμε την ελπίδα για σύντομη οικονομική ανάκαμψη, η Τρόικα θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκει σθεναρή αντίσταση απέναντι στην προκρούστεια νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία της. Αυτό, συνέχισε,, δεν θα το επιδιώξει κανένας νεοφιλελεύθερος ομοϊδεάτης της Τρόικας και της κ. Μέρκελ, όπως ο κ. Αναστασιάδης, αλλά ένας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα έχει κοινωνική ευαισθησία και γνήσιο, ειλικρινές ενδιαφέρον και έγνοια για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των απλών ανθρώπων αυτού του τόπου. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από την εκλογή του Σταύρου Μαλά στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέληξε.

 

 

Το ΑΚΕΛ θα εισηγηθεί περικοπή 15% σε μισθούς και αντιμισθίες Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων 

Πρόταση για περικοπές στους μισθούς και τις αντιμισθίες των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων ύψους 15% θα εισηγηθεί το ΑΚΕΛ στην επόμενη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων, ανέφερε σήμερα ο Επικεφαλής του Γραφείου Τοπικής Αυροδιοίκησης του κόμματος, Σταύρος Γερολατσίτης.

Σε δηλώσεις σήμερα είπε ότι με αυτό τον τρόπο το ΑΚΕΛ επιθυμεί να συνδράμει των προσπαθειών που καταβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποι της για αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών μπροστά στις οποίες βρέθηκαν οι δήμοι.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή μας η πρόταση θα βρει θετική ανταπόκριση από όλους τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως ένα μικρό αλλά σημαντικό και κυρίως επιβαλλόμενο μέτρο, μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που μας έφερε η διεθνής οικονομική κρίση και ο τραπεζικός μας τομέας».

Διαβεβαίωσε τέλος ότι το ΑΚΕΛ θα βρίσκεται πάντα δίπλα στον απλό άνθρωπο και τα προβλήματα  που αντιμετωπίζει.

Πηγή ΚΥΠΕ