Α. Νεοφύτου: Δεν είμαστε χώρος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος


Διαβάστε επίσης, “Συμπαίκτης της Κύπρου στο εθνικό πρόβλημα οι ΗΠΑ” και “Ο ΥΠΟΙΚ ενημερώνει την ολλανδική Βουλή για “ξέπλυμα”.


Η Κύπρος δεν είναι χώρος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και οποιοσδήποτε εκπρόσωπος αρμόδιου ευρωπαϊκού θεσμικού μηχανισμού μπορεί να επισκεφθεί την Κύπρο και να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος είχε, στο Δουβλίνο, συναντήσεις με ομολόγους του, στα πλαίσια της απόφασης της Βουλής για επαφές με μέλη εθνικών κοινοβουλίων και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ και ενημέρωσή τους σχετικά με το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Κύπρο σε ό,τι αφορά στην αποτροπή και καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε, με την ευκαιρία της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC) που ολοκληρώθηκε σήμερα στην ιρλανδική πρωτεύουσα, με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Miguel Angel Martinez καθώς και με ομολόγους του και/ή μέλη των αντίστοιχων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.  Κατά τις συναντήσεις αντηλλάγησαν απόψεις με στόχο να εξευρεθούν τρόποι  αποτελεσματικότερης επικοινωνίας μεταξύ των αντίστοιχων Κοινοβουλίων, ώστε να υπάρξει ορθή ενημέρωση για το εν λόγω θέμα. 

Σε παρέμβασή του, στην Διάσκεψη, για τα θέματα των προτεραιοτήτων της Ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, ο  κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως εξισορροπηθούν οι σχέσεις μεταξύ χωρών Βορρά και Νότου στην ΕΕ και στην ανάγκη συνύπαρξης της αλληλεγγύης προς το Νότο με τον παράλληλο σεβασμό των ανησυχιών των φορολογουμένων των χωρών του Βορρά.  Τόνισε επίσης την ανάγκη όπως κοινοτικοί και εθνικοί θεσμοί εργαστούν όλοι μαζί για να προωθηθεί η τραπεζική ένωση και ταυτόχρονα ο απαραίτητος διαχωρισμός των χρεών των τραπεζών από το δημόσιο χρέος.  Επεσήμανε, τέλος, ότι  η ανάπτυξη είναι αναγκαία και επιθυμητή, όμως τα μέτρα λιτότητας είναι επίσης απαραίτητα και θα πρέπει να προηγηθούν ώστε να διασφαλίζεται και να διατηρείται η ανάπτυξη.   

Σε άλλη παρέμβασή του για το θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης: Προς μια γνήσια Οικονομική και νομισματική Ένωση», ο  κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι, παρά τις κριτικές που υφίστανται οι θεσμοί της ΕΕ, εξακολουθούν να υπερέχουν σημαντικά σε σχέση με άλλους διεθνείς θεσμούς και άλλα συστήματα διακυβέρνησης. Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω της ποικιλότητας των συστημάτων εφαρμογής νομισματικής πολιτικής, συνέχισε, θα αρθούν με την καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω σταθερότητα.  Τόνισε, τέλος, τη σημασία που έχει η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης, στόχος που θα επιτευχθεί με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο κ. Νεοφύτου συγχάρηκε την Ιρλανδία για τα σαράντα χρόνια συμμετοχής της στην ΕΕ καθώς και για την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου πριν από τον προκαθορισμένο χρόνο, με αποτέλεσμα η χώρα να εξέλθει επιτυχώς από την οικονομική κρίση. 

Τόσο ο Ιρλανδός Υπουργός αρμόδιος για Δημόσιες Δαπάνες και Μεταρρυθμίσεις Brendan Howlin όσο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Βουλής της Ιρλανδίας Dominic Hannigan συγχάρηκαν τον κ. Νεοφύτου για την επιτυχή πορεία και ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας.

Ο κ. Νεοφύτου μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να ηγηθεί διευρυμένης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας η οποία, στα πλαίσια της ίδιας απόφασης της Βουλής, θα έχει επαφές με Ευρωπαίους βουλευτές και άλλους αξιωματούχους που θα συμμετέχουν στην πρώτη συνάντηση της «Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας», με θέμα το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή ΚΥΠΕ