Με άδεια χέρια στο Eurogroup o Σιαρλή – Δύσκολη μέρα

 


Διαβάστε επίσης: Financial Times: Δύο μήνες καθυστέρηση για σωτηρία της Κύπρου και… Χωρίς αποφάσεις για Κύπρο το σημερινό Γιούρογκρουπ


Ο Υπουργός Οικονομικών προβλέπεται να έχει δύσκολη ημέρα σήμερα στο Eurogroup, αφού στις βαλίτσες του δεν έχει το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα δώσει ανάσα στην οικονομία μας. Ο κ. Σιαρλή αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομόλογούς του για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου που συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν με την Τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), ενώ σχετική ενημέρωση θα γίνει και από πλευράς της Τρόικα.

Η Σύνοδος του Eurogroup, που αρχίζει στις 17:00 τοπική ώρα, πραγματοποιείται στον απόηχο δηλώσεων υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, την περασμένη Παρασκευή, ότι χωρίς ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για το κυπριακό πρόγραμμα στήριξης.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις για το κυπριακό πρόγραμμα αναμένονται επί της νέας Κυβέρνησης και ειδικότερα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου.

Την ίδια ώρα ανησυχητικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γερμανός υπ. οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε υποστηριζόμενος από Αυστρία, Φιλανδία και Ολλανδία θα ζητήσει αποστολή κλιμακίου στην Κύπρο για να εξετάσει το ξέπλυμα χρήματος…

Ο κ. Σιαρλή δεν αποκλείει ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία του μνημονίου στα μέσα Μαρτίου.

Εξάλλου, η πρώτη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για το 2013 θα είναι και η τελευταία υπό την προεδρία του Λουξεμβούργιου Πρωθυπουργού Ζιαν Κλουντ Γιούνκερ, ο οποίος, ύστερα από οκτώ χρόνια, παραδίδει –όπως όλα δείχνουν – την σκυτάλη στον ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας Γεροέν Ντάισμπλομ, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για το αξίωμα την περασμένη Πέμπτη.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωομάδας θα συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο και το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Επίσης, το Eurogroup θα εξετάσει και το θέμα της αποδέσμευσης της επόμενης δόσης για την Ελλάδα συνολικού ύψους 9,2 δις. (7,2 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για 2 δις για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού).

Στα κύρια θέματα της συνεδρίας θα βρίσκεται και το αίτημα της Ιρλανδίας για έξοδο της από το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν από το τέλος του έτους.