Αυστραλία: Καταστράφηκαν 33 σπίτια – Zημίες στο Διαστημικό Παρατηρητήριο


Διαβάστε επίσης, “Συρία: Μαζική φυγή λόγω βιασμών” και “Ανησυχία για τη γρίπη στη Νέα Υόρκη”.


Τουλάχιστον 30 πυρκαγιές βρίσκονται εκτός ελέγχου.

Η φωτιά που έφθασε στις εγκαταστάσεις του Διαστημικού Παρατηρητηρίου ανάγκασε τις αρχές να απομακρύνουν το προσωπικό. Αν και η φωτιά έπληξε πολλά κτίρια των εγκαταστάσεων, φαίνεται ότι τα μεγάλα τηλεσκόπια δεν έχουν υποστεί “σοβαρές ζημίες”. Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Διαστημικού Παρατηρητηρίου έφθασε σε ύψος 14 χιλιομέτρων, εμποδίζοντας τα αεροπλάνα παρακολούθησης να πραγματοποιήσουν πτήσεις. Πέντε κτίρια του Διαστημικού Παρατηρητηρίου έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες.

Ωστόσο, ούτε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Αυστραλίας, διαμέτρου 3,9 μ., ούτε τα υπόλοιπα τηλεσκόπια του κέντρου έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Australian National University, “οι συνέπειες της φωτιάς επί των οργάνων δεν μπορεί να εκτιμηθεί πριν από τον τεχνικό έλεγχο στα τηλεσκόπια, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί όταν το κέντρο θα είναι ασφαλές”.

Πυρκαγιές κατακαίουν μεγάλες εκτάσεις και στη Βικτόρια και την Τασμανία, όπου ένας πυροσβέστης βρέθηκε χθες νεκρός. Χιλιάδες πυροσβέστες βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς στην Νέα Νότια Ουαλία, τη Βικτόρια και την Τασμανία και χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί άλλος θάνατος από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία.

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την Αυστραλία ανάγκασαν την περασμένη εβδομάδα την Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας να προσθέσει ένα ακόμη χρώμα, το βαθύ ροζ, στον χάρτη των θερμοκρασιών για να ορίσει τις άνω των 50 βαθμών Κελσίου θερμοκρασίες.

Πηγή ΚΥΠΕ