Αυξημένο επίδομα θέρμανσης για Βρετανούς συνταξιούχους στη Κύπρο


Διαβάστε επίσης, “Πανέμορφη η Κύπρος με τα λευκά της (pics)” και “Αυξάνονται οι άποροι που βοηθά η Μητρόπολη Λεμεσού”.


Σύμφωνα με στοιχεία από το βρετανικό υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων, κατά το οικονομικό έτος 2011-2012 δόθηκαν συνολικά σε 74.685 Βρετανούς συνταξιούχους του εξωτερικού 13,4 εκατομμύρια λίρες ως επίδομα θέρμανσης.  Το αντίστοιχο ποσό το 2006 ήταν 6,9 εκατομμύρια.

Το μεγαλύτερο ποσό, κοντά στα 6 εκατομμύρια λίρες, πήγε σε Βρετανούς που ζουν στην Ισπανία. Ακολουθούν όσοι ζουν στη Γαλλία (3,1 εκατ. λίρες), στην Ιρλανδία (1,2 εκατ. Λίρες) και στην Κύπρο με 926.000 λίρες. Συνολικά την πενταετία 2006-2011 στους 21.865 Βρετανούς συνταξιούχους της Κύπρου δόθηκαν 4,3 εκατομμύρια λίρες.

Οι δικαιούχοι έπρεπε μέχρι πρότινος να είναι άνω των 60 ετών και να έχουν κάνει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης πριν τη μετακόμισή τους εκτός Βρετανίας. Ωστόσο, πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ορίζει ότι δικαίωμα στο επίδομα έχουν όλοι οι Βρετανοί συνταξιούχοι άνω των 60 που ζουν σε χώρα μέλος της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης.

Η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι η ευρωπαϊκή απόφαση θα αυξήσει έως και κατά έξι φορές το ποσό που καταβάλλεται στους εκτός Βρετανίας συνταξιούχους ως επίδομα θέρμανσης, ακόμα και σε χώρες όπου οι καιρικές συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες από τη Βρετανία. Όλα αυτά την ώρα που η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης την επιβολή ορίου 1% στην αύξηση των κρατικών επιδομάτων για την επόμενη τριετία.

Ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ φέρεται να εξετάζει την επιβολή «τεστ θερμοκρασίας», ώστε να αποφεύγεται η καταβολή του επιδόματος σε όσους δεν το έχουν ανάγκη.

Πηγή ΚΥΠΕ