ΑΚΕΛ: Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί ο Ορφανίδης


Διαβάστε επίσης, “Διοικητής Κ.Τ.: Για όλα φταίνε οι τράπεζες… (vids 24h)” και Στεφάνου: “Ψέμματα και αθλιότητες από τον Ορφανίδη”.


Θεωρεί πως “ο κ. Ορφανίδης επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, σε μιαν προσπάθεια απόσεισης των ασήκωτων ευθυνών του”.

Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρει ότι ο κ. Ορφανίδης, “ακόμη και τον Απρίλιο του 2012, στη συνάντηση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, συνέχιζε να υποστηρίζει ότι `όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, οι ζημιές που προκλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους κρίνονται ως διαχειρίσιμες’”.

“Αλήθεια, πώς ανέμενε (ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε ενέργειες στήριξης του τραπεζικού συστήματος, όταν ο ίδιος προσωπικά και η Κεντρική Τράπεζα θεωρούσαν ότι δεν συντρέχουν λόγοι στήριξης του τραπεζικού τομέα;”, συνεχίζει ο κ. Λουκαΐδης.

“Ό,τι και να λέει”, προσθέτει, “η αποκλειστική ευθύνη για την εποπτεία των τραπεζών ανήκε στον ίδιο” και “τα αποτελέσματα της εποπτείας του υπήρξαν τραγικά για το τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία”.

Ο κ. Λουκαΐδης αναφέρει ότι ως ΑΚΕΛ “απορρίπτουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις ύβρεις που εκστόμισε κατά του κόμματος μας, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έκρηξης μίσους του απέναντι στο ΑΚΕΛ” και, “όσον αφορά τις ανυπόστατες κατηγορίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για παρεμβάσεις προς τον ίδιο, ο κ. Ορφανίδης παραμένει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ως κοινός συκοφάντης, αφού με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να τεκμηριώσει τα όσα ψευδώς ισχυρίζεται”.

“Ακόμα και μετά το κούρεμα”, δηλώνει ο κ. Λουκαΐδης, “ο κ. Ορφανίδης συνέχισε να δίδει λανθασμένη εικόνα, αφού σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή στις 11 Νοεμβρίου 2011, σε σχέση με την ικανότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν στις ανάγκες για αύξηση κεφαλαίου, τόνιζε: ‘Δεν συμμερίζομαι αυτήν τη δυσπιστία. Οι τράπεζές μας διατηρούν σχετικά δυνατά κεφάλαια και έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια πως, όποτε χρειάστηκαν να αντλήσουν ίδια κεφάλαια, το έκαναν με επιτυχία. Για αυτό, κινδυνολογίες δεν δικαιολογούνται. Είναι πράγματι δύσκολη η σημερινή συγκυρία, αλλά το τραπεζικό μας σύστημα απέδειξε πως αντέχει”.

Πηγή ΚΥΠΕ