ΑΚΕΛ: Συμφωνία κυβέρνησης-Τρόικας για ταμείο Φυσικού Αερίου


Διαβάστε επίσης, “RBS: Το Φυσικό αέριο υπερκαλυπτει το χρέος της Κύπρου” και Λιλλήκας & RBS: “Υπερκάλυψη του χρέους από το Φ.Α.”.


Η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα για τη σύσταση του Κρατικού Ταμείου Διαχείρισης Φυσικού Αερίου, το οποίο θα αξιοποιείται για την εξόφληση του δανείου που θα πάρει η Κύπρος, για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την ανάπτυξη και ως αποταμιευτικό για τις επόμενες γενιές, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο συγκέντρωσης συνταξιούχων στη Δερύνεια, ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα που προέκυψη μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη για το θέμα της διασύνδεσης του φυσικού αερίου με την Τρόικα.

«Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει μια διαφορετική ερμηνεία. Δεν θα την χαρακτήριζα κόντρα. Θεωρώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκαθαρίσει τα ζητήματα, γι’ αυτό εκείνο που απαιτείται είναι πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα του τόπου και του λαού μας κι αυτό θα είναι το ζητούμενο από τις διευκρινήσεις που πρέπει να δοθούν».

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συναντηθεί σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών. Έχουμε καταλήξει με την Τρόικα τι θα γίνει και έχουμε συμφωνήσει ότι θα συσταθεί το Κρατικό Ταμείο Διαχείρισης Φυσικού Αερίου, το οποίο από τη μια θα αξιοποιείται για την εξόφληση του δανείου που θα πάρουμε και από την άλλη θα αξιοποιείται για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την ανάπτυξη και ως αποταμιευτικό για τις επόμενες γενιές».

Αναφερόμενος στη συγκέντρωση των συνταξιούχων που οργάνωσαν η Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και η ΕΚΥΣΥ ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το πρόγευμα εργασίας εντάσσεται στα πλαίσια των επαφών που έχει το ΑΚΕΛ με τα άτομα της τρίτης ηλικίας και πρόσθεσε πως θα ενημερώσει τους συνταξιούχους και θα τους ζητήσει να εργαστούν και να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά.

«Η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια έχει αποδείξει έμπρακτα την κοινωνική της ευαισθησία και το πόσο έχει στηρίξει τα άτομα της τρίτης ηλικίας» είπε και πρόσθεσε πως «αυτή η πολιτική που χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα από κοινωνική ευαισθησία θα πρέπει να συνεχιστεί και για να συνεχιστεί είναι απαραίτητο στο πηδάλιο του κράτους να βρεθεί ο Σταύρος Μαλάς».

Ανέφερε ακόμα ότι «είναι πολύ καλά γνωστές οι τοποθετήσεις του κόμματος του κ. Αναστασιάδη, τοποθετήσεις που ξεκίνησαν από τον Πρόεδρο του κόμματος που κατηγορούσε την κυβέρνηση για την κοινωνική πολιτική που ακολουθούσε λέγοντας ότι μοίραζε τσεκούθκια στους ηλικιωμένους. Πρέπει να υπενθυμίσω πως όταν η Τρόικα απαιτούσε περικοπές 150 εκατομμυρίων ευρώ από τις κοινωνικές  παροχές, ο Αναστασιάδης ζητούσε περικοπές ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και η ΕΔΕΚ που στηρίζει τον Γιώργο Λιλλήκα απαιτούσε 180 εκατομμύρια ευρώ συν περικοπές στο στεγαστικό και στο προσφυγικό».

Θα πρέπει, κατέληξε ο κ. Κυπριανού «να συνεχιστεί αυτή η πολιτική που έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του αριθμού των συνταξιούχων που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Πηγή ΚΥΠΕ