Ακριβό μου 2013


Διαβάστε επίσης, “Τα εκρηκτικά δεν φέρνουν προαγωγή” και Αρχιεπίσκοπος: Οι κυβερνώντες είναι άξιοι της τύχης τους


Μεγάλος αριθμός e-mails έχει φτάσει κοντά μας από αναγνώστες  για τις αυξήσεις σε καύσιμα, ΦΠΑ αλλά και την φορολόγηση 20% σε ποσά που υπερβαίνουν τα 5000 ευρώ στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και στο κρατικού λαχείου. Στα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουμε λάβει είναι έντονο το στοιχείου του προβληματισμού αλλά και η γενικότερη απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος. 

Ο λαός δείχνει με πολύ έντονο τρόπο την δυσαρέσκεια του για τις συνεχιζόμενες αυξήσεις που θα “στραγγαλίσουν” τα νοικοκυριά. Πολλοί αναρωτιούνται πώς θα τα φέρουν βόλτα με τους πενιχρούς μισθούς που λαμβάνουν και που ενδέχεται να αποκοπούν ακόμη περισσότερο. 

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει και μια τάση αυτοκριτικής στις τάξεις του κόσμου για τα νέα οικονομικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Σαν λαός μπορεί να είμαστε εργατικοί και να παλεύουμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που κατά καιρούς μας έχουν τύχει αλλά αυτό δεν πρέπει να να τύχει εκμετάλλευσης από κανέναν. Οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που δεν μας αφήνουν περιθώριο ορθολογιστικής σκέψης. Τα δικαιώματα εργαζομένων τα οποία έχουν κατοχυρωθεί μετά από αγώνες αρχίζουν να καταπατούνται το ένα μετά το άλλο, με τον κυπριακό λαό να είναι έρμαιο στις ορέξεις των μεγάλων. 

Ήδη οι αντιδράσεις έχουν γίνει πιο έντονες, αυτό φαίνεται και από τις διαμαρτυρίες που έχουν γίνει έξω από την Βουλή πρόσφατα και από το “ντού” που είχαν κάνει οι διαμαρτυρόμενοι σε διάφορες επιτροπές της Βουλής. Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένος λόγος από τους ιθύνοντες. 

Καλό 2013 και ας ελπίσουμε ότι η νέα χρονιά θα είναι η αφετηρία για ορθολογιστική σκέψη και ενεργείς που στόχο θα έχουν το ευρύτερο καλό.