Αναστασιάδης: “Δε φταίει η Μέρκελ για το μνημόνιο”

Αυτό δήλωσε σήμερα (10/01) ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Είπε εξάλλου ότι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί άνετα να αποφευχθεί, εφόσον το χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο, ενώ εξέφρασε και την βεβαιότητα ότι η κ. Μέρκελ δεν θα εμμείνει στο θέμα.


Διαβάστε επίσης γιατί η Κύπρος υπάρχει περίπτωση να βγει από την Ευρωζώνη και γιατί οδηγούμαστε σε Μνημόνιο με το πιστόλι στον κρόταφο.


Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επίσκεψής του στο «Απολλώνειο» Ιδιωτικό Νοσοκομείο σήμερα το πρωί, ο κ. Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι στόχος των επαφών του κατά την αυριανή σύνοδο του ΕΛΚ στην Κύπρο είναι να «δοθεί έμφαση στην ανάγκη αλληλεγγύης» εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων και των ηγετών των κομμάτων του ΕΛΚ, αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας, καθώς και να ανασκευαστούν οι εσφαλμένες εικόνες «για τάχα ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Πέραν της οικονομίας, είπε ότι θα συζητηθούν το Κυπριακό και το θέμα της κατεχόμενης μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Για το τελευταίο, ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε ότι στόχος είναι «να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε» για να αντιμετωπιστούν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν από μόνοι τους οι Τ/κ, με κίνδυνο την αλλοίωση των σχεδίων του μοναστηριού.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που έθεσε με δηλώσεις της η Καγκελάριος της Γερμανίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, η παρούσα Κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ότι ένα από τα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι και η μετοχοποίηση. «Εμείς θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε εκείνες τις αξιόπιστες προτάσεις για να αποφευχθεί κάτι ανάλογο» πρόσθεσε και είπε ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται από το πότε επιτυγχάνεται η υπογραφή της μνημονιακής σύμβασης και από το πόσο βιώσιμο θα είναι το χρέος της Κύπρου.

Σε ερώτηση αν θα τεθεί στη σύνοδο και το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, ως δείγμα έμπρακτης αλληλεγγύης των εταίρων, ο κ. Αναστασιάδης, αν και είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στη συνέχεια, ανέφερε ότι θα επιμείνει σε αυτό από τώρα, δεδομένης της πολιτικής απόφασης της ΕΕ για κούρεμα του ελληνικού χρέους και των συνεπειών στο τραπεζικό σύστημα. «Αν δεν επιτύχουμε να πείσουμε για την αξιοπιστία μας και για την προθυμία μας, επιτέλους να προχωρήσουμε με σοβαρότητα στον διάλογο, μην περιμένετε ότι μπορεί να μας χαριστεί κανένας» είπε.

Συνάντηση με τηνδιοίκηση του νοσοκομείου

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψη του στο «Απολλώνειο» ευχήθηκε χρόνια πολλά σε ασθενείς, γιατρούς και στο προσωπικό, ενώ συνομίλησε με την διοίκηση του νοσοκομείου και για τις προτάσεις του στα θέματα υγείας. Στις δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι διαπίστωσε για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας.

Ταυτόχρονα, είπε ότι στον διάλογό του με τους γιατρούς και το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν στην προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, έως ότου υλοποιηθεί ένα βιώσιμο σχέδιο υγείας και λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την προσέλευση στα κρατικά νοσηλευτήρια κατά 35% περίπου.

«Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην αγορά υπηρεσιών» και «την ίδια ώρα με σοβαρότητα να ενσκήψουμε και να μελετήσουμε πως υλοποιείται και εφαρμόζεται ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας, καθώς είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει κάτι ανάλογο», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Μητσόπουλος: “Οι δηλώσεις Μέρκελ σαφής απάντηση στην άρνηση της γερμανικής αντιπολίτευσης για στήριξη της Κύπρου” 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος είπε σήμερα ότι οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, ότι θα στηρίξει την Κύπρο με βάση τους ίδιους κανόνες αλληλεγγύης που ισχύουν για όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνη, αποτελεί σαφή απάντηση στην άρνηση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, να στηρίξουν τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

Ανέφερε παράλληλα ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις των γερμανικών πολιτικών δυνάμεων στην προοπτική στήριξης της κυπριακής οικονομίας, υπογραμμίζουν το μέγεθος των δυσκολιών που θα βρίσκουμε μπροστά μας, όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα της δανειακής σύμβασης.

Σε δηλώσεις του σήμερα ο κ. Μητσόπουλος είπε πως μπροστά στις προκλήσεις για διάσωση της κυπριακής οικονομίας, επιβάλλεται η Κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου να κινητοποιηθούν αποφασιστικά και βάσει οργανωμένου σχεδίου. «Ιδιαίτερα οι δυνάμεις εκείνες που συμμετέχουν ενεργά σε ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες οφείλουν να κινηθούν τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και προς τα συγγενή ιδεολογικά κόμματα, για να αποκαταστήσουν την σωστή εικόνα της Κύπρου και να προωθήσουν τις κυπριακές θέσεις» ανέφερε και κάλεσε την Κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, έχει θεσμικά τον πρώτο λόγο, να αναλάβει σχετικές και άμεσες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συντονισμού.

Ανέφερε τέλος ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εδώ και καιρό έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία υψηλού επιπέδου επαφών στον ευρωπαϊκό χώρο, προωθώντας συστηματικά και αποφασιστικά τις θέσεις της Κύπρου, λέγοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, τις προσεχείς μέρες, θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχονται στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στις διμερείς επαφές που θα έχει με αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και αξιωματούχους της ΕΕ, που θα βρίσκονται στη Λεμεσό.

Χάρης Γεωργιάδης : Η ολιγωρία της επίσημης πλευράς δεν βοηθά την οικονομία μας 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης με σημερινές του δηλώσεις, ανέφερε ότι “είναι γεγονός πως έχει δημιουργηθεί ένα κακό κλίμα για την Κύπρο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”.

Και πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε, σημείωσε, πως η ολιγωρία και οι αμφιταλαντεύσεις της δικής μας επίσημης πλευράς δεν βοηθούν ούτε και η αντιευρωπαϊκή ρητορική βοηθά την υπόθεση της πατρίδας μας.

“Η αντίδραση μας πρέπει να είναι αντίδραση ενός σοβαρού και υπεύθυνου κράτους που είναι αποφασισμένο να διορθώσει όλα όσα οδήγησαν στον εκτροχιασμό της οικονομίας μας. Πρέπει να πείσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους εταίρους μας πως μπορούμε να τα καταφέρουμε, πως είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα”, είπε.

Ετσι, συνέχισε, θα κερδίσουμε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των εταίρων μας κι έτσι θα εξασφαλίσουμε την στήριξη τους και να μπορέσουμε να αποφύγουμε νέες περιπέτειες.

“Αυτή είναι η προσπάθεια του Νίκου Αναστασιάδη, αυτή πρέπει να είναι η προσπάθεια όλων μας”, συμπλήρωσε.

Απάντηση στον Γ. Λιλλήκα

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υποψήφιου Προέδρου Γιώργου Λιλλήκα περί πριμοδότησης Μαλά από ΔΗΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως “ο κ. Λιλλήκας είπε μια ανοησία και έχει και την απαίτηση να την σχολιάσουμε”.

“Αφού επιμένει απαντούμε: Εργαζόμαστε για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη από την πρώτη Κυριακή. Και ο πανικός του κ. Λιλλήκα επιβεβαιώνει ακριβώς πόσο κοντά είμαστε στον στόχο μας”, κατέληξε.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ