Αναστασιάδης: “Συνθήκες ανάπτυξης και εκσυγχρονισμός”

Πρόσθεσε μάλιστα πως «η συναίνεση και η κατά το δυνατό ομοφωνία, ακόμα και με συντεχνίες, θα είναι ό,τι το καλύτερο δυνατόν και επιθυμητό» μέσα από το διάλογο.


Διαβάστε επίσης γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης είπε Mea Culpa στον Κυπριακό Ελληνισμό και που ζητάει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μπεί μπροστάρης το ΕΥΡΩΚΟ.


«Όμως δεν θα υποκύψουμε στις όποιες αντιδράσεις θα αποτελούν τροχοπέδη στον εκσυγχρονισμό του κράτους και στις πολιτικές που θα οδηγήσουν σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιττας στην Ενωση Νέων TRUST, στη Λευκωσία.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «πραγματικά περνούμε δύσκολες ώρες», κάνοντας λόγο για αποτελμάτωση στο εθνικό, καθώς και για μια βαθιά οικονομική κρίση που επηρεάζει και τη δυνατότητα διαχείρισης του Κυπριακού.

«Ετσι, μια των πρώτων προτεραιοτήτων της όποιας νέας Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι τα κίνητρα, οι πολιτικές εκείνες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας, για να μπορέσουμε σύντομα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση, για να μπορέσουμε σύντομα να ενθαρρύνουμε και να ξαναδώσουμε στον ιδιωτικό τομέα εκείνη την πρωτοβουλία που μετά την καταστροφή του 1974 ήταν η κινητήριος δύναμη για να γίνει το μεγάλο οικονομικό θαύμα», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να το ξανακαταφέρουμε», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «το DΝΑ των Κυπρίων – Ελλήνων πολιτών το διακρίνει το πείσμα. Εκείνο που θέλουν είναι αποφασιστικότητα και τόλμη από πλευράς εκείνων που κυβερνούν, έτσι ώστε να δώσουν τα κίνητρα για να ενθαρρύνουμε ξανά τις επενδύσεις, να ενθαρρύνουμε ξανά την επιχειρηματικότητα και να μην είναι υπό διωγμό η ιδιωτική πρωτοβουλία», πρόσθεσε.

«Αυτό που επιβάλλεται δεν είναι η καταπολέμηση της ανάπτυξης μέσα από φορολογίες, αλλά αντίθετα τα φορολογικά κίνητρα και οι φορολογικές ενδεχόμενα ελαφρύνσεις, τα κίνητρα που μπορεί να δώσουν δικαίωμα στην επανεπένδυση χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις, η επιταχυνόμενη απόσβεση και οπωσδήποτε άλλα κίνητρα όπως είναι τα πολεοδομικά τα διοικητικά κ.λπ. Ακόμα και η ενθάρρυνση επαναπατρισμού κεφαλαίων, αντί να ψάχνουμε να βρούμε λίστες ποιοί και πόσα έχουν στο εξωτερικό εάν και εφόσον βεβαίως τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια θα επενδύονται σε μεγάλες αναπτύξεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις δουλειάς», ανέφερε.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμη πως το κράτος πάσχει από διαχρονικές παθογένειες και χρειάζεται εκσυγχρονισμό και είπε πως τις προγραμματικές του θέσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί με τη συνεργασία και του ΔΗΚΟ και των κομμάτων της ευρύτερης αντιπολίτευσης είναι ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα κοστολογημένο, αλλά και απόλυτα επιθυμητό να συμβαδίζει με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη.

Ανέφερε ακόμη πως «δεν θα λειτουργούμε απομονωμένα αλλά σε συνεργασία με τον κόσμο που μπορεί να ξαναδώσει την προοπτική για να ξαναποκτήσουμε και την αξιοπρέπεια και την περηφάνια μας. Θέλουμε ο ιδιωτικός τομέας να αναλάβει και πάλι την πρωτοβουλία και αυτό εξαρτάται το από κράτος και αυτό θα πράξουμε», συμπλήρωσε.

Είπε πως θέλει να πιστεύει ότι ανατέλλουν καλύτερες μέρες «Και θα το δείτε μέσα από την αποτελεσματικότητα και την αποφασιστικότητα μιας Κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που την έχει τόση πολλή ανάγκη ο τόπος».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να γίνει ένα Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας από οικονομολόγους, πανεπιστημιακούς και άλλους όπως επίσης και ένα Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο να ελέγχει και να συμβουλεύει για το πώς θα πρέπει να πολιτευτούμε, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ευρύτερα στην κοινωνία από πολιτικές που υιοθετεί το κράτος, και ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην πάταξη της γραφειοκρατίας, με τη δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών όπως είναι το one- stop shop, τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών, η συγχώνευση υπηρεσιών και όλα εκείνα που θα δώσουν την ώθηση για ενθάρρυνση των επενδύσεων είτε του εσωτερικού είτε από το εξωτερικό.

«Δεν περιοριζόμαστε στις υποσχέσεις. Ηδη ετοιμάζονται όλα τα νομοσχέδια που απαιτούν προτάσεις πολιτικής έτσι ώστε αν ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του, την επομένη να είμαστε σε θέση να κατατεθούν στη Βουλή και εντός ελάχιστου χρόνου να έχουμε τη νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να είναι υποχρεωτική η εφαρμογή των όσων δεσμευόμαστε μέσα από τις πολιτικές μας προτάσεις», πρόσθεσε.

Είπε εξάλλου πως η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον οι οδηγίες που δόθηκαν στην PIMCO ήταν οι σωστές «και δεν άγονται από άλλα ελατήρια για να τα φορτώσουμε όλα στο τραπεζικό σύστημα και να απαλλάξουμε κάποιους άλλους. Το ότι φέρει ευθύνη το τραπεζικό σύστημα τη φέρει. Αλλά το να δαιμονοποιείς το τραπεζικό σύστημα για να δικαιολογήσεις πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση νομίζω ότι είναι και απαράδεκτο και εγκληματικό εις βάρος γενικότερα της οικονομίας του τόπου», ανέφερε.

Αβ. Νεοφύτου: Να αλλάξουμε μεθοδολογία και όχι τους οίκους 

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρεται στην είδηση ότι οι εταιρείες BlackRock και Pimco βρίσκονται σε διαδικασία κατάρτισης του κατάλληλου νομικού πλαισίου, το οποίο θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο συνεργασίας τους καθώς και τον τρόπο μεθοδολογία της εργασίας τους.

«Θεωρούμε ότι προσφέρεται η χρυσή ευκαιρία στην Κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα και την Πολιτεία να αλλάξουν τη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις προβλέψεις των ζημιών των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων», αναφέρει ο κ. Νεοφύτου.

Μονάχα, προσθέτει, με την αλλαγή της μεθοδολογίας και την αλλαγή του ποσοστού των αναγκαίων πρωτοβάθμιων κεφαλαίων θα καταστεί δυνατή η μείωση των αναγκών του χρηματοπιστωτικού τομέα σε επίπεδα που θα καθιστούν το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Αυτή η πράξη ευθύνης της κυπριακής πολιτείας θα είναι η απαρχή της προοπτικής ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και της ανατολής καλύτερων ημερών για σύνολο του λαού μας.

«Οι αλλαγές των οίκων αξιολόγησης το μόνο που προσθέτουν είναι επί πλέον κόστος εκατομμυρίων ευρώ για μελέτες και έρευνες που δεν μας βγάζουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει.  Το τι χρειάζεται να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τη μεθοδολογία και όχι τους οίκους», δηλώνει.

Ο κ. Νεοφύτου διευκρινίζει ότι η τοποθέτησή του δεν είναι κριτική, αλλά ότι «η τοποθέτησή μας βάζει ξανά στο τραπέζι αυτό που θεωρούμε ωφέλιμο για τον τόπο μας. Και πιστεύουμε πως τόσο η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα, όσο και όλα τα πολιτικά κόμματα θα στηρίξουν την ύστατη αυτή προσπάθεια για να αρχίσουν, επιτέλους, να φαίνονται οι πρώτες ηλιαχτίδες στον γκρίζο ουρανό της οικονομίας της Κύπρου».

Πηγή: ΚΥΠΕ