Ανησυχία Λιλλήκα για το μνημόνιο

Αυτό τόνισε μετά το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που τελέστηκε με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του.


Διαβάστε επίσης για τη συνέχεια στο σήριαλ με Pimco και γιατί η νέα αναβολή της γεώτρησης από Noble.


«Διαφαίνεται πλέον ότι δεν τίθεται απλά θέματα ιδιωτικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιακών όπως ήταν το αρχικό σχέδιο αλλά τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης όλων των ημοκρατικών οργανισμών», είπε, προσθέτοντας ότι«εγείρεται μεγάλο ζήτημα για εμάς αναφορικά με την εκχώρηση ή μη κρατικής κυριαρχίας στην Τρόικα. Είναι εμφανές ότι η Τρόικα ερμηνεύει τους όρους του εγγράφου συναντίληψης με την κυβέρνηση εντελώς διαφορετικά από την κυβέρνηση».

«Δεν πρέπει με κανένα τρόπο στο τελικό συμβόλαιο, στη σύμβαση τη νομική που θα δεσμεύει το κράτος να υπάρχουν ασαφείς όροι. Οι ασάφειες θα ερμηνεύονται πάντοτε σε βάρος του αδυνάτου» είπε ο κ. Λιλλήκας.

Ανέφερε ακόμα ότι «αυτό απέδειξε με την επιστολή της η Τρόικα και θεωρώ απαράδεκτο να εκχωρήσουμε, λόγω συναπόφασης, στην Τρόικα όσον αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης της κρατικής περιουσίας, είτε αυτοί είναι ημικρατικοί οργανισμοί, είτε είναι τα χαλίτικα, είτε είναι η διαχείριση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που διαθέτει η Κύπρος».

Σε ερώτηση για τον Μακάριο και τη διζωνική ομοσπονδία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «δε μας τιμά να παραποιούμε τις θέσεις του Μακαρίου και να κρυβόμαστε πίσω από ανύπαρκτες θέσεις του Μακαρίου».

Αναφέρθηκε στη συνέντευξη του Μακαρίου στον Μιχάλη Κακογιάννη και είπε ότι «απαντώντας σε ερώτηση αν αποδέχεται τη λύση με δύο ζώνες, είπε ότι απορρίπτει την όποια λύση αναφέρεται σε δύο ζώνες άρα τη διζωνική διότι αυτή θα οδηγήσει σε δύο κράτη» ενώ στην ερώτηση του Κακογιάννη αν ο Μακάριος απορρίπτει την ομοσπονδία, ο Μακάριος είπε ότι «δεν είναι η λύση που θα επιθυμούσε αλλά θα μπορούσε να δεχτεί μια λύση ομοσπονδιακή με πολλές όμως ομόσπονδες πολιτείες».

«Κατά συνέπεια ο Μακάριος ουδέποτε δέχτηκε τη διζωνική και είναι ασέλγεια σε βάρος της μνήμης του κάποιοι να του αποδίδουν θέσεις», είπε.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με αγγελία στον Τύπο για «Παγκύπρια Πολιτική Συγκέντρωση Φίλων ΔΗΚΟ» με διοργανωτή «Πρωτοβουλία Μελών ΔΗΚΟ» και ομιλητή τον ίδιο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «δεν επεμβαίνω στα εσωκομματικά οποιουδήποτε κόμματος. Ομάδα Δηκοϊκών οργανώνει μια εκδήλωση στην οποία προσκλήθηκα να μιλήσω και θα μιλήσω όπως είχα μιλήσει και σε συγκέντρωση του Ευρωπαϊκού Κόμματος».

Πηγή: ΚΥΠΕ