Αντίθεση κατόχων αξογράφων στην υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές

 


Διαβάστε επίσης, “ΕΔΕΚ: Αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών” και “Σιαρλή: Θα κάνουμε το παν για να έχουμε λεφτά και τον Μάρτιο”.


Mε την επίκληση μάλιστα έκτακτης ανάγκης ή δημοσίου συμφέροντος και παρά τη σωρεία δημόσιων δηλώσεων τόσο του Γενικού Εισαγγελέα στη Βουλή και αλλού, όσο και άλλων έγκριτων νομικών και συνταγματολόγων, αλλά και αρχηγών κομμάτων, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος των Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων με σημερινή του ανακοίνωση.

“Οι 60.000 χιλιάδες  κάτοχοι αξιογράφων και οι οικογένειές τους”, δηλώνουν οι Φοίβος Μαυροβουνιώτης και Σταύρος Γιαλλουρίδης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου αντιστοίχως, “έχουν γίνει, τον τελευταίο καιρό, μάρτυρες μιας απεγνωσμένης, παράνομης και εν πολλοίς ανήθικης προσπάθειας, τόσο του Υπουργού Οικονομικών, όσο και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για μετατροπή των μη μετατρέψιμων αξιογράφων σε μετοχές, χρησιμοποιώντας, προς τούτο, κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο”.

“Αυτό γίνεται”, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, “για να καλύψουν ο μεν κύριος Σιαρλή τις δικές του ευθύνες, ως πρώην τραπεζικό στέλεχος, για τις ζημιές και τα ελλείμματα των τραπεζών, σύμφωνα και με το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας, ο δε κύριος Δημητριάδης, με τις άτσαλες και αδόκιμες διαπραγματεύσεις που έκαμε με την Τρόικα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε τεράστιο ποσό, σύμφωνα και με δηλώσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων”.

“Σκοπός και των δύο”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “είναι να τιμήσουν την υπόσχεση που έδωσαν, από το Καλοκαίρι, στην Τρόικα, ότι με κάθε τρόπο θα μεθόδευαν τη μετοχοποίηση των αξιογράφων”.

Απευθυνόμενος στους Βουλευτές, ο Σύνδεσμος τους καλεί να αρθούν “στο ύψος των περιστάσεων” και να απορρίψουν “μετά βδελυγμίας την όποια προσπάθεια λύσης του προβλήματος των τραπεζών με απάνθρωπες και αντισυνταγματικές μεθόδους, σώζοντας, με αυτό τον τρόπο, το εναπομείναν κύρος και την αξιοπιστία της Κύπρου μας”.

Επίσης, ο Σύνδεσμος καλεί τους Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη να αντιληφθούν ότι δεν είναι δυνατό να  ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες, “χρησιμοποιώντας τα χρήματα που αποσπάστηκαν με δόλιο, παράτυπο και μη νόμιμο τρόπο από απλούς καταθέτες, σύμφωνα και με το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε η Κεντρική Τράπεζα, ύστερα από οδηγίες της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών  της Βουλής”.

“Με τον τρόπο που σκέφτεστε και πράττετε”, δηλώνει ο Σύνδεσμος, “συνεργείτε ώστε ότι οι πολιτειακοί θεσμοί να επιβραβεύουν την παρανομία”.

Επίσης, απευθυνόμενοι στον Πρόεδρο Χριστόφια, οι κάτοχοι τραπεζικών αξιογράφων θέτουν το ερώτημα πώς ανέχεται αυτούς, τους οποίους ο ίδιος διόρισε, “να τάσσονται αναφανδόν υπέρ της ολιγαρχίας και του κεφαλαίου και να είναι οι φανατικότεροι υποστηρικτές της Τρόικας, αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των απλών πολιτών”.

Πηγή ΚΥΠΕ