Αποδέσμευση από το μνημόνιο εισηγείται η ΕΔΕΚ


Διαβάστε επίσης, “Οικολόγοι: Πλήρης ασυνεννοησία για Φυσικό Αέριο” και “Άνω κάτω η κυβέρνηση από την κόντρα Συλικιώτη – Σιαρλή”.


“Ενώ ο Υπουργός Εμπορίου μέχρι σήμερα ισχυριζόταν ότι στο μνημόνιο δεν έχει συμπεριληφθεί η λέξη `συναπόφαση` με την Τρόικα, αλλά απλά η λέξη `κοινοποίηση` στην Τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών σε απάντησή του προς την Τρόικα, στη συγκεκριμένη επιστολή που έλαβε όπου ζητείται «συναπόφαση» για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, απάντησε θετικά. Τελικά θα πρέπει να εξηγηθεί στο λαό πόσες κυβερνήσεις έχουμε σε αυτό τον τόπο όπου δύο υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης ερμηνεύουν διαφορετικά συμφωνηθέντα, ως οι ίδιοι ισχυρίζονται, σημεία του μνημονίου” αναφέρει ο κ. Βαρνάβα σε γραπτή δήλωση.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι “η ωμή παρέμβαση της Τρόικας για το θέμα των υδρογονανθράκων, προτού μάλιστα υπογραφεί μνημόνιο, αποκαλύπτει σε όλη της την έκταση την κατάργηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι απολύτως σαφές ότι παραμονή μας στο μνημόνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο”.

Αναφέρει ακόμη ότι αποτελεί επείγουσα εθνική αναγκαιότητα η αποδέσμευση από το μνημόνιο, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η άμεση αξιοποίηση του αερίου εντός του 2013, όπως εισηγείται ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας. Ο κ. Βαρνάβα καλεί τους ανθυποψηφίους του Γιώργου Λιλλήκα  αντί να απορρίπτουν και να απαξιώνουν την πρόταση “στο βωμό των πρόσκαιρων εκλογικών σκοπιμοτήτων”, να τη μελετήσουν συλλογικά ώστε να διασφαλίσουμε την κρατική μας κυριαρχία και να διαφυλάξουμε τη συνοχή της κυπριακής κοινωνίας μέσα από το ξαναζωντάνεμα της οικονομίας σε συνθήκες ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

“Παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό τα δεσμά του μνημονίου θα οδηγεί σε συνεχές βάθεμα της ύφεσης και σε πολιτική και κρατική υποτέλεια”, αναφέρει ο κ. Βαρνάβα.

 

Τοποθέτηση Δ. Παπαδάκη για φυσικό αέριο και “Συνεταιρισμό για την Ειρήνη” 

Η αναφορά της Royal Bank of Scotland επιβεβαιώνει ότι το φυσικό αέριο είναι ουσιαστικά η ελπίδα και η προοπτική για γρήγορη έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, δήλωσε σήμερα ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης.

Επισημαίνεται στην έκθεση, είπε, ότι η Κύπρος αναμένεται να αποτελέσει το  πλέον αξιόχρεο κράτος στην ευρωζώνη εξαιτίας των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που αξίζουν τουλάχιστον 200% του ΑΕΠ. Προσθέτει, είπε ο κ. Παπαδάκης, ότι αν οι επόμενες γεωτρήσεις έχουν την επιτυχία των πρώτων ευρημάτων τότε η αξία μπορεί να ανέλθει στα 530 δισ. Ευρώ (2950% του ΑΕΠ). «Δεν αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια που γίνεται από τα άλλα επιτελεία να αποδείξουν ότι η αξία των κοιτασμάτων σε αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι πολύ μικρότερη, ειδικότερα σε μια περίοδο που συζητούμε τη βιωσιμότητα του Κυπριακού χρέους», δήλωσε.

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι διερωτώνται πώς κάποιοι από τη μια διατυπώνουν έντονες απόψεις για τις παραμέτρους που χρησιμοποιεί η Pimco για το ακραίο σενάριο, μια εκ των οποίων είναι το ποσοστό της ύφεσης, και ζητούν αλλαγή τους, και από την άλλη προσπαθούν να υποβαθμίσουν οποιαδήποτε αναφορά δίνει προοπτική στην κυπριακή Οικονομία.

«Οντως η RBS αναφέρει ότι το μέγιστο όφελος από το αέριο θα υπάρξει με την εξόρυξη και την επεξεργασία του φυσικού αερίου. Προπώληση του θα συνεπάγεται με παραχώρηση συγκεκριμένης έκπτωσης. Αν δηλαδή αυτή η έκπτωση είναι μικρότερη από το σύνολο των τόκων που θα πληρώσουμε στην Τρόικα, για το δάνειο της Ρωσίας, τη μείωση του ΑΕΠ, την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια άποψη; Η επιβεβαιωτική γεώτρηση γίνεται μέσα στους επόμενους μήνες και εκλογή Γιώργου Λιλλήκα θα επισπεύσει όλες τις διαδικασίες για γρήγορη απεμπλοκή από το μνημόνιο», συμπλήρωσε.

 

Συμμετοχή της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»

Αναφορικά με δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τη συμμετοχή της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «σε μια προσπάθεια να ενσπείρει τη φοβία μέσα στο λαό ο κ. Κυπριανού προβάλλει τον αναληθή ισχυρισμό περί δήθεν υποχρέωσης της Κύπρου, αν ενταχθεί στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» να συμμετέχει δήθεν σε επιδρομικές Αμερικανονατοικές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Πρόκειται βέβαια, είπε, «για ψεύδος και παραπληροφόρηση», προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, «είναι ο μόνος τρόπος για να συμμετέχει πλήρως και απρόσκοπτα στο βασικό πυλώνα πολιτικών της ΕΕ, αυτό της κοινής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας». Η συμμετοχή της Κύπρου, συνέχισε ο κ. Παπαδάκης, δεν συνεπάγεται συμμετοχή καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και ο Συνεταιρισμός αφορά επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. «Στο Συνεταιρισμό συμμετέχουν φίλες χώρες όπως η Σερβία, η Ρωσική Ομοσπονδία και η Αρμενία. Είναι αυτές οι χώρες όργανα του ΝΑΤΟ; Ο ισχυρισμός θα ήταν τουλάχιστον φαιδρός», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι η ΕΔΕΚ υποστηρίζει την άμεση υποβολή αίτησης για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. “Λυπούμαστε γιατί το ΑΚΕΛ επιμένει να ζει στην εποχή του ψυχρού πολέμου και να επιμένει σε μια ελλειμματική και ανάπηρη συμμετοχή στην ΕΕ», δήλωσε προσθέτοντας ότι «η ΕΔΕΚ πιστεύει στην ολοκληρωμένη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ. Γι’ αυτό υποστηρίζει την υποβολή αίτησης για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Θέση που στηρίζει και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας τον οποίον υποστηρίζει η ΕΔΕΚ”.

 

Πηγή ΚΥΠΕ