Αποκαλυπτική έρευνα για τα ποσοστά βίας στα σχολεία της Κύπρου


Διαβάστε επίσης: Μνημόνιο μετά τις εκλογές και με ρήτρα για το ξέπλυμα και… Πραξούλα Αντωνιάδου στο 24h: Για ξεπούλημα ΦΑ μιλά ο Λιλλήκας (vid)


Αυτό καταδεικνύει η πρώτη παγκύπρια έρευνα για τη θυματοποίηση και το σχολικό κλίμα, που πραγματοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο για τη Βία στο σχολείο.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος, 628 μαθητές της δημοτικής εκπαίδευσης, 2.985 μαθητές γυμνασίων, λυκείων και τεχνικών σχολών, 748 εκπαιδευτικοί της δημοτικής και 2069 εκπαιδευτικοί της μέσης γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της λεκτικής βίας εναντίον μαθητών όλων των βαθμίδων κυμαίνεται στο 10%, ενώ η σωματική βία είναι γύρω στο 4%. Μεμονωμένες είναι, σύμφωνα πάντα με τα πορίσματα της έρευνας, οι περιπτώσεις των εκπαιδευτικών της δημοτικής εκπαίδευσης που δέχθηκαν λεκτική βία πάνω από δέκα φορές (0,9%), ποσοστό το οποίο παρουσιάζεται αυξημένο στη μέση εκπαίδευση (2,4%). Για την άσκηση σωματικής βίας κατά εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης η έρευνα κατέδειξε μεμονωμένα περιστατικά.

Από την έρευνα, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους, διαφαίνεται πως η βία στο σχολείο, ιδιαίτερα ως προς τις σοβαρές μορφές της, έχει περιορισμένη έκταση.

Η έρευνα του Παρατηρητηρίου για τη βία στο σχολείο εισηγείται, μεταξύ άλλων, την προώθηση προγραμμάτων μείωσης της βίας και του εκφοβισμού, μέσα από ολιστική προσέγγιση στον χώρο του σχολείου, με τη δόμηση των προγραμμάτων να κινείται σε τρία επίπεδα: σε επίπεδο σχολικής μονάδας, τάξης και σε προσωπικό επίπεδο.

Η κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε τέτοια προγράμματα θα πρέπει να περιλαμβάνει εντοπισμό και αναγνώριση των περιπτώσεων εκφοβισμού και βίας, χειρισμό περιπτώσεων εκφοβισμού και εφαρμογή προληπτικών μέτρων σε επίπεδο σχολείου.