Αποκαλυπτικό 24Η: Τι συζήτησαν Αναστασιάδης και Μέρκελ (vid)

Οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στα θέματα του χρέους, του μνημονίου, της ανεργίας αλλά και όσων μεταδίδονται από τα Γερμανικά ΜΜΕ για τον εταιρικό φόρο και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


Η σύνοψη της Συνόδου από 24hcomcy 

Χαρακτηριστική ήταν η φράση της Άγκελας Μέρκελ όταν ο κ. Αναστασιάδης της παρουσίαζε το πρόβλημα της ανεργίας: “Μα έχει η Κύπρος ανεργία 14%; Και στους νέους φτάνει στο 30%; Είναι Θλιβερό” και συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο όπως αυτές προβλέπονται στο μνημόνιο προσθέτοντας χαρακτηριστικά: “Η Ευρώπη είναι για τους πολίτες της και θα κάνουμε ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους πολίτες της”.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου τονίζοντας ότι η χώρα δεν είναι βιομηχανική αλλά στηρίζεται στις υπηρεσίες και πρόσθεσε πως η υπόθεση του χαμηλού εταιρκού φόρου για εμάς είναι πολύ σημαντική.

Ξεκαθάρισε στην κ. Μέρκελ ότι είναι αβάσιμες οι κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς στην Κύπρο εφαρμόζωνται όλες οι νομοθεσίες που προνοεί το ευρωπαικό κεκτημένο.

Στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, η συζήτηση δεν επεκτάθηκε καθώς όπως είπε η κ. Μέρκελ αυτά είναι τεχνικά υέματα τα οποία θα μπορούμε να δούμε αφού γίνει γνωστή η έκθεση της Pimco.

η κ. Μερκελ ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος θα τύχει της αλλυλεγγύης της Ευρώπης αρκεί να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις της.

Τέλος έγινε αντιλυπτό ότι υπάρχει ακόμη χρόνος αρκετός ώστε να κλειδώσει η συμφωνία για το μνημόνιο.

Πάντως η κ. Μέρκελ δεν έθεσε στο τραπέζι τησ συζήτησης θέμα ιδιωτικοποίσεων.