Άρθρο 24H: Απεταξάτω το σχέδιο Ανάν; Απεταξάμην!

Γράφει ο Σωτήρης Παπαδόπουλος

Η συζήτηση κινήθηκε στο παρελθόν και λιγότερο στο μέλλον. Άλλωστε ήταν ο εύκολος δρόμος καθώς ουσιαστικά κανείς δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα έναρξης νέας διαδικασίας.  Ακούστηκαν πολλές προτάσεις (στα γρήγορα) από τους 3 υποψήφιους άγνωστο όμως πόσο υλοποιήσιμες είναι. 

Και οι τρεις τελικά άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο είχαν δεχτεί το Σχέδιο Ανάν ή μέρος προτάσεων που είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν. Ωστόσο όλοι σήμερα δέχονται φανατικά την απόφαση του κυπριακού λαού.

Που συμφώνησαν και οι τρεις

1.Το σχέδιο Ανάν ή παραλλαγή του δεν γίνεται αποδεκτή.

2.Ότι έχουν όλοι τους μια νέα πρόταση την οποία και θα την υλοποιήσουν εάν εκλεγούν.

3.Δεν γίνονται αποδεκτές οι «παραχωρήσεις» του Προέδρου Χριστόφια για την εκ περιτροπής Προεδρία, την σταθμισμένη ψήφο και τους 50000 εποίκους. Ακόμη και ο κ. Μαλάς τόνισε ότι δεν τον δεσμεύουν οι προτάσεις Χριστόφια.

Το Debate ήταν σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο ωστόσο δυστυχώς φάνηκε κάτι ξεκάθαρα. Δεν υπήρχε γκάμα ερωτήσεων. Μάλιστα το δεύτερο μέρος του  Debate είχε μια τεράστια «κοιλιά» αφού γινόταν μια ανακύκλωση των ερωτήσεων επάνω στο σχέδιο Ανάν, την 8 Ιουλίου και την διζωνική ομοσπονδία. 

Το τελικό συμπέρασμα είναι το εξής: Το κυπριακό δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας κανενός. Θα χρειαστεί ο επόμενος Πρόεδρος ένα προπαρασκευαστικό χρονικό διάστημα για να σπάσει αρχικά ο πάγος που υπάρχει σήμερα τόσο με την Τουρκία όσο και με την κατοχική ηγεσία. 

Τα «ΘΑ» που ακούστηκαν δεν ήταν συντονισμένα επάνω σε έναν οδικό χάρτη κινήσεων. 

Η διαδικασία του debate όπως γίνεται πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Άλλωστε οι 3 υποψήφιοι προσπάθησαν να κάνουν διάλογο αντιπαράθεσης. Μάλιστα προσπάθησαν να δώσουν και χτυπήματα κάτω από μέση.   Προλαβαίνουμε μέχρι το τρίτο debate να δούμε απλώς έναν συντονιστή και τους 3 υποψηφίους να απαντάνε ο ένας τον άλλον.