Άσμουνσεν: Η Κύπρος μπορεί να υπονομεύσει το ευρώ

 

Να μην υποτιμούνται τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου επισημαίνει στο Reuters ο Γκέοργκ Άσμουσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ακόμα εύθραυστη εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ.

“Οι ανεξέλεγκτες εξελίξεις στην Κύπρο θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο που σημειώθηκε το 2012 στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά από ανησυχία που εξέφρασαν για την Κύπρο ορισμένα κράτη της Ευρωζώνης.

“Υπό κανονικές συνθήκες, θα περίμενε κανείς την άμεση επίδραση της αδυναμίας πληρωμής να περιορίζεται και είναι εμφανές ότι χωρίς βοήθεια η χώρα θα χρεοκοπήσει”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, όπως σημείωσε, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική, τονίζοντας πως παρά τις σημαντικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί για να ηρεμήσουν οι αγορές, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύθραυστη.

Η Κύπρος, επισήμανε, θα μπορούσε να επηρεάσει την Ελλάδα μέσω των τραπεζικών συναλλαγών και να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, βλάπτοντας τις προοπτικές για εκείνα τα κράτη που προσπαθούν να ανακτήσουν πλήρη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η τελική σύμφωνα για το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης εκτιμά ότι θα υπάρξει στα τέλη Μαρτίου.

“Το πρόγραμμα πρέπει να προβλέπει τη στενή παρακολούθηση και την εφαρμογή μέτρων κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και υπέρ της φορολογικής διαφάνειας”, υπογράμμισε.