Αυξάνεται και η τιμή των πούρων;


Διαβάστε επίσης πως ξεκίνησε η κρίση και για το ρεπορτάζ της Bild αναφορικά με Λεμεσό, Ρωσίδες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


Την αναθεώρηση του ύψους των ειδικών φόρων κατανάλωσης για καπνικά προϊόντα με κανονισμούς που θα ψηφίζονται από τη Βουλή και όχι με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, αποδέχθηκε η Τρόικα, ύστερα από παρέμβαση της Βουλής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο.

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα τρεις προτάσεις νόμου που τροποποιούν τον περί φόρου κατανάλωσης νόμο με στόχο την αύξηση του ειδικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης για τα πούρα και πουράκια. Προτάσεις επί του θέματος κατατέθηκαν χωριστά από τον Αντρο Κυπριανού, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, τον Τάσο Μητσόπουλο, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ και τους Γιώργο Βαρνάβα, εκ μέρους της ΕΔΕΚ και Γιώργο Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει χρόνο για να ετοιμάσει μελέτη σε σχέση με το ποια από τις τρεις προτάσεις βρίσκεται περισσότερο κοντά στις δικές του απόψεις σε ό,τι αφορά μια λογική αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, προσθέτοντας ότι οι τρεις προτάσεις προνοούν διαφορετική αύξηση της σχετικής νομοθεσίας (ΑΚΕΛ 180 ευρώ ανά χιλιόγραμμο, ΔΗΣΥ 150 ευρώ και Οικολόγοι – ΕΔΕΚ 200 ευρώ).

«Θα αναμένουμε τις απόψεις του ΥΠΟΙΚ πριν τοποθετηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες στην Ολομέλεια», σημείωσε.

Αναφέροντας ότι η Τρόικα είχε απαιτήσει αυτοί οι ειδικοί φόροι να αναθεωρούνται με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπάρχουν θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης» και ότι μετά από παρέμβαση της Βουλής αυτό που ενημέρωσε το ΥΠΟΙΚ είναι ότι η Τρόικα αποδέχεται αυτή η αναθεώρηση να γίνεται με κανονισμούς που θα ψηφίζονται από τη Βουλή και ενδεχομένως στην Ολομέλεια την Πέμπτη να έχουμε μια πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο για αναθεώρηση αυτή της πτυχής της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Αναφορικά με τις τρεις προτάσεις για αναθεώρηση της φορολογίας των πούρων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι απόψεις τόσο της εκτελεστικής εξουσίας όσο και των εμπλεκομένων φορέων είναι το ζήτημα να μελετηθεί σφαιρικά λαμβάνοντας υπόψη φορολογίες άλλων καπνικών προϊόντων και ότι αν αυξηθεί η φορολογία αυτή θα πρέπει να είναι λογική και σε συγκεκριμένα πλαίσια έτσι ώστε να μην εξωθήσουν καταναλωτές σε αγορά προϊόντων από άλλες αγορές (κατεχόμενα) που θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων της Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί «η Κυβέρνηση υιοθέτησε την επίμονη μας τοποθέτηση ότι πρέπει να αποσυρθεί από τα κυβερνητικά νομοσχέδια περί φόρου κατανάλωσης η πρόνοια για υπουργικά διατάγματα», προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση έφερε σήμερα στη Βουλή εισήγηση για να διαγραφεί αυτή η πρόνοια εισάγοντας μια συμφωνημένη πρόνοια με την Τρόικα».

Όσον αφορά τη φορολογία των πούρων, ο κ. Περδίκης είπε ότι «τα καινούργια στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση, αν εφαρμοστεί η πρόταση του Κινήματος και της ΕΔΕΚ τότε αναμένονται εισπράξεις 2,5 εκ. ευρώ το χρόνο από την φορολογία στα πούρα και στα πουράκια».

Ανέφερε ότι το Κίνημα θα επιμένει όπως ψηφιστεί την Πέμπτη η νομοθεσία που αφορά την φορολόγηση και των πούρων όπως και των υπόλοιπων καπνικών προϊόντων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ