Αύριο η έκθεση της Pimco – Στα 9 δις το ακραίο σεναριο

 Το βασικό σενάριο έκλεισε στα 6 δις ευρώ ενώ το ακραίο σενάριο, το οποίο και θα υιοθετηθεί στα 9 δις ευρώ. Μέσα στην έκθεση θα καταγράφεται η διαφωνία της κυπριακής πλευράς για το τελικό ποσό του ακραίου σεναρίου.

Αντιδράσεις υπάρχουν και στις τράπεζες με την Ελληνική και την Τράπεζα Κύπρου να στέλνουν επιστολές στην Κεντρική Τράπεζα,στις οποίες καταγράφουν στην αδιαφάνεια που ακολουθεί η Pimco, αφού ενώ ο αμερικανικός οίκος τις «καταδικάζει» δεν ενημερώνει ταυτόχρονα για τις παραδοχές που ακολουθεί για να μπορούν να έχουν γνώση των υπολογισμών που κάνει.

Παρόμοιες θέσεις έχει και η Κεντρική Τράπεζα, η οποία έπεισε την Pimco τουλάχιστον να αποδεχθεί τη συμπερίληψη των θέσεών της στην έκθεση. Μέσα από αυτές θα καταγράφονται και οι υπολογισμοί της Κεντρικής για το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο θα είναι σαφώς πολύ χαμηλότερο. Επίσης, η Pimco θα περιλάβει και σενάριο βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους με αναφορά στην αποεπένδυση του κράτους από τις τράπεζες.

 

Οι τραπεζίτες, εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τη μεθοδολογία της Pimco, όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο υπολόγισε τη μείωση στις τιμές των ακινήτων αλλά και για το γεγονός πως δεν υπολογίζει τους τόκους για κανένα δάνειο που βρίσκεται σε καθυστέρηση, δηλαδή δεν εξυπηρετήθηκε για 90+1 μέρες.

 

Πάντως σύμφωνα με πηγή της Κεντρική Τράπεζας, τώρα η υπόθεση περνά στα χέρια της Συντονιστικής επιτροπής όπου αναμένεται να δοθεί σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να μειωθεί το τελικό ποσό του ακραίου σεναρίου.