Χριστόφιας: Όχι σε ιδιωτικοποιήσεις και πυρά σε Αρχιεπίσκοπο (vid)


Διαβάστε επίσης τι συζήτησαν Άντρος Κυπριανού και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και τη νέα συνθήκη για την οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε.


Ο Δημήτρης Χριστόφιας για ακόμη μια φορά κατηγόρησε τους πάντες και αθώωσε την διακυβέρνηση του κατά την  κοπή της βασιλόπιτας στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ. 

Για τον Αρχιεπίσκοπο με αφορμή την χθεσινή του δήλωση ότι η κυβέρνηση δεν παρέστη στην δοξολογία για την πρώτη του νέου χρόνου είπε: «οι παραδοσιακές ευχές μας συνοδεύουν, αλλά φέτος αντί οι ειδήσεις στα ΜΜΕ να ξεκινούν με τα Χρόνια Πολλά ξεκινούν με τα διάφορα μέτρα της Τρόικα. Είναι και αυτό στο πλαίσιο της καθημερινότητας, πλέον, μιας καθημερινότητας την οποίαν, επιμένω, δεν έχει δημιουργήσει η παρούσα Κυβέρνηση. Έχουν δημιουργήσει – λυπούμαι που το λέω και πάλι – τραπεζίτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι λοιδορούν την Κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία, μη εξαιρουμένου και του Προκαθήμενου της Εκκλησίας, ο οποίος δεν είναι εξαιρετέος ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες. Και το λέω ενσυνείδητα γνωρίζοντας τι λέω. Φέτος δεν εστάλη καν πρόσκληση, όπως κάθε χρόνο όταν γινόταν και υπενθύμιση, και μου φαίνεται, το ‘πονηρό’ μου το μυαλό οδηγείται σε συμπεράσματα, μήπως και η μη αποστολή της πρόσκλησης είχε στοχοπροσήλωση. Εν πάση περιπτώσει, 1η του χρόνου μετά από δοξολογία δεν είθισται Προκαθήμενοι”.  

 Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ‘έχουμε δικοινοτικό κράτος’. Δεν έχουμε θεοκρατικό κράτος. Αλλά έκανε και την παρένθεση, επειδή είναι η κατάσταση τέτοια πρέπει να καθοδηγεί ο Προκαθήμενος. Εγώ αυτό το μήνυμα πήρα, κάτι το οποίο είναι πολιτικά απαράδεκτο, θεσμικά δυο φορές απαράδεκτο. Δεν είναι φιλοσοφική η διαφορά μας με τον Μακαριότατο και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Σέβομαι απόλυτα την Εκκλησία και έχω και πολύ φιλικές σχέσεις με πολλούς αρχιερείς. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και πρέπει να κατανοήσει ότι στην Κύπρο, το κράτος, με βάση το Σύνταγμα, με βάση τις Συμφωνίες, ναι, είναι δικοινοτικό και πολυπολιτισμικό, δεν είναι θεοκρατικό. Αυτό είναι το μήνυμα μου και καλώ τον κυπριακό λαό, επίσης, να εμπεδώσει αυτό το μήνυμα. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει το Θεό που θεωρεί ότι πρέπει να πιστεύει. Έχουμε ελευθερία έκφρασης και ελευθερία της σκέψης εδώ στην Κύπρο. Λέμε είμαστε ευρωπαϊκό κράτος. Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν είναι με αυτό τον τρόπο που συμπεριφέρονται ούτε και εκχωρούν στην Εκκλησία και στους ηγέτες της Εκκλησίας αρμοδιότητες τους». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ασχολήθηκα πολύ και λυπούμαι για αυτό”

Για τον Αθανάσιο Ορφανίδη είπε: Δυστυχώς, το παγκόσμιο σύστημα και η κρίση του είχε διαφορετική άποψη, όπως και η κρίση των τραπεζιτών. Είχαν διαφορετική άποψη, όπως και εκείνος, ο οποίος έπρεπε να τους ελέγχει και που άλλη δουλειά δεν έκανε από το να παλεύει ενάντια στην Κυβέρνηση, αντί να ελέγχει το τραπεζικό σύστημα, δυστυχώς, και ήταν ο αρμόδιος. Η Κυβέρνηση δεν ήταν αρμόδια για κάτι τέτοιο. Παρακαλώ ειλικρινά τον κυπριακό λαό να το κατανοήσει αυτό. Αν ήμασταν αρμόδιοι θα κάναμε έλεγχο. Δεν είμαστε αρμόδιοι. Αρμόδιος είναι ο εκάστοτε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας».

 Μήνυμα Χριστόφια προς Τρόικα

“Προσπαθήσαμε, εφόσον υποχρεωθήκαμε να μπούμε στο Μηχανισμό, αυτές οι συζητήσεις με την Τρόικα να είναι ενδελεχείς. Ήταν σκληρές και δύσκολες οι συζητήσεις, για να πετύχουμε όσο γίνεται λιγότερες αποκοπές από τα κοινωνικά ωφελήματα του κόσμου. Έχω τη γνώμη ότι σε σημαντικό βαθμό το έχουμε πετύχει αυτό. Εμείς έχουμε πετύχει, τουλάχιστον, να διασφαλίσουμε ορισμένες κατακτήσεις, όπως είναι ο 13ος μισθός, τον οποίον έχει πάρει ο κόσμος – και γίνεται μάχη στον ιδιωτικό τομέα το κατανοώ αυτό – όπως είναι ο έλεγχος των υδρογονανθράκων, δηλαδή, η κυριαρχία του κράτους πάνω σε αυτό το θέμα και διάφορα άλλα ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με την κυριαρχία του κράτους” είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και εξέφρασε την ευχή “όταν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση να μη μας ζητήσουν και ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, διότι αν το ζητήσουν – το κάνω ξεκάθαρο ότι – δεν έχω καμιά διάθεση να προχωρήσω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένα τέτοιο βήμα. Είμαι δεσμευμένος και από το κόμμα μου, είμαι δεσμευμένος και από το πρόγραμμα της Κυβέρνησης. Αυτό θέλω να γίνει ξεκάθαρο”.

Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά και περήφανοι για τις υπηρεσίες μας την τελευταία πενταετία και τα τελευταία χρόνια, επανέλαβε ο Πρόεδρος.