Εconomist: «H Τρόικα θέλει αγωγό μέσω Τουρκίας”!


Διαβάστε επίσης για την επιστολή του Συνδέσμου Αξιογράφων και πως προχωράνε Noble- ΚΡΕΤΥΚ για το Οικόπεδο 12.


Το βρετανικό περιοδικό επιχειρεί να συνοψίσει την κατάσταση στην Κύπρο.«Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή λέει ότι πρέπει να βρει 1 δισ. ευρώ το μήνα για την αναχρηματοδότηση δανείων και για άλλες δαπάνες. Ωστόσο, η διάσωση θα μπορούσε να μπλοκαριστεί ή να εγκριθεί με όρους που θα προκαλούσαν νέο συναγερμό μεταξύ των επενδυτών»,αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Economist παραθέτει τη δήλωση του Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ ότι τα προβλήματα της Κύπρου θα μπορούσαν να είναι «συστημικά για την υπόλοιπη ευρωζώνη», καθώς και την προειδοποίηση του Τσαρλς Νταλάρα του IIF ότι υπάρχει κίνδυνος να υποτιμηθεί ο πιθανός αντίκτυπος των προβλημάτων της Κύπρου.

Σημειώνεται επίσης ότι ιδίως στη Γερμανία κάθε ιδέα να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων για να δοθούν εγγυήσεις για τις καταθέσεις στις ελληνοκυπριακές τράπεζες συναντά ισχυρή αντίσταση. Παρατίθεται η εκτίμηση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ωφελημένοι θα είναι «Ρώσοι ολιγάρχες, επιχειρηματίες και μαφιόζοι».

Διάγραμμα με βάση στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου που παραθέτει το περιοδικό δείχνει ότι το 63% των καταθετών σε κυπριακές τράπεζες κατοικεί στο νησί, το 8% έχει έδρα κάποια άλλη χώρα μέλος της ευρωζώνης και το 29% ζει εκτός ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν ακριβή στοιχεία για τις ρωσικές καταθέσεις, αλλά εκτιμήσεις τις προσδιορίζουν σε λιγότερο από 10% επί του συνόλου των καταθέσεων. Ωστόσο, εμπορικοί τραπεζίτες μιλούν για ποσοστό 35%, σύμφωνα με τον Economist, καθώς πολλές ρωσικές επενδύσεις παρουσιάζονται ως τοπικές.

Το περιοδικό τονίζει ότι δεν είναι βρώμικο όλο το ρωσικό χρήμα. «Παρόλα αυτά οι ισχυρισμοί ότι Ρώσοι κακοποιοί ωφελούνται από το γερμανικό μόχθο αποτελούν δώρο για τη γερμανική αντιπολίτευση, οι ψήφοι της οποίας θα απαιτηθούν για την έγκριση της διάσωσης από την Μπούντεστακ», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια ο Economist επικαλείται τον Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ του Ινστιτούτου Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά στην Ουάσινγκτον, που επισημαίνει ότι σε απόλυτα ποσά οι ανάγκες της κυπριακής κυβέρνησης δεν μοιάζουν παρά μια αμελητέα στρογγυλοποίηση. Το γεγονός όμως ότι θα μπορούσε να αυξήσει το χρέος της Κύπρου στο 140% επί του ΑΕΠ, καθιστώντας το πιθανώς μη βιώσιμο, τρομάζει το ΔΝΤ και «ίσως εξηγεί την καθυστέρηση στην τελική έκθεση της Pimco».

Στο παρασκήνιο, γράφει ο Economist, Κύπριοι αξιωματούχοι πιέζουν για ένα πιο χαμηλό ποσό στις εκτιμήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και έχουν προσλάβει άλλους ειδικούς για να ελέγξουν τις μεθόδους που μετέρχεται στους υπολογισμούς της η Pimco.

Στο μεταξύ, οι Γερμανοί υποδεικνύουν ότι περισσότερα στοιχεία της κρατικής περιουσίας πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, κάτι που ίσως θα είναι ευκολότερο μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Χριστόφια. «Ο διάδοχός του πιθανόν να είναι ο Νίκος Αναστασιάδης του κεντροδεξιού ΔΗ.ΣΥ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης λέει ότι οι κρατικές επιχειρήσεις της Κύπρου είναι ‘είτε σε τόσο κακή κατάσταση που κανείς δεν θα τις αγόραζε, είτε δε θα έφερναν αρκετά έσοδα για να κάνουν σημαντική διαφορά’», γράφει το περιοδικό.

Αναφέρεται επίσης ότι το ΔΝΤ πιστεύεται πως υποστηρίζει τη λύση ενός κουρέματος του κυβερνητικού χρέους κατά τα ελληνικά πρότυπα. Αλλά από τη στιγμή που πολλά από τα δάνεια του κράτους προέρχονται από τις τράπεζες που απαιτούν ανακεφαλαιοποίηση, μόνο ένα μικρό μερίδιο, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, θα μπορούσε να διαγραφεί. Μία άλλη ένσταση είναι πως τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν δεσμευθεί πως η ελληνική περίπτωση δε θα επαναληφθεί.

Από όλα αυτά προκύπτει η συζήτηση περί διαγραφής τραπεζικών αξιόγραφων, που και πάλι δεν είναι πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή περί επιβολής κουρέματος σε πλούσιους καταθέτες. Επίσης, ίσως ζητηθεί από τη ρωσική κυβέρνηση να βοηθήσει ή η τρόικα θα μπορούσε να δανείσει στην Κύπρο το πλήρες ποσό, αλλά καθυστερώντας την αποπληρωμή μέχρι να αρχίσουν να ρέουν στα κυπριακά ταμεία τα οφέλη από το φυσικό αέριο.

Στο σημείο αυτό όμως υπεισέρχεται η πολιτική, όπως σημειώνει ο Economist. Το περιοδικό εξηγεί ότι για πολιτικούς λόγους «οι Κύπριοι σχεδιάζουν να κάνουν εξαγωγή αερίου μέσω ενός ακριβού τερματικού υγροποιημένου αερίου, που θα μπορούσε να πάρει 15 χρόνια για να φέρει έσοδα». Αντίθετα, καταλήγει το δημοσίευμα, οι πιστωτές της Κύπρου ίσως πιέσουν για την πιο γρήγορη και φθηνή επιλογή κατασκευής ενός αγωγού στην Τουρκία, κάτι που οι Ελληνοκύπριοι θα έβρισκαν δύσκολο να «καταπιούν».

Πηγή: ΚΥΠΕ