Debate χωρίς νικητή αλλά με ηττημένο τον πολίτη

 

Γράφει ο Σωτήρης Παπαδόπουλος


Διαβάστε επίσης τι ειπώθηκε στο debate 


Οι συνάδερφοι δυστυχώς δεν πήραν τις απαντήσεις που ζητούσαν με βάση τις ερωτήσεις που έγιναν. Στα περισσότερα ερωτήματα απαντούσαν στα γρήγορα για να απαντήσει ο ένας τον άλλον. 

Οι τρεις υποψήφιοι στο θέμα του μνημονίου επικεντρώθηκαν ολοκληρωτικά μόνο στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και κανείς δεν ασχολήθηκε με τον πακτωλό μέτρων που ψήφισε η Βουλή με ταχύτητα «express». 

Και οι τρεις αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη χωρίς κανείς να δώσει ξεκάθαρα και αναλυτικά τα μέτρα που θα πάρουν. 

Ορισμένες σκόρπιες και αποσπασματικές προτάσεις που ακούστηκαν δυστυχώς πέρασαν στο «ντούκου». Οι απαντήσεις που δόθηκαν πήγαιναν από το ένα θέμα στο άλλο με αποτέλεσμα οι τηλεθεατές μάλλον να «χάθηκαν» στην άβυσσο. 

Και οι τρεις υποψήφιοι είχαν αμυντική διάθεση καθώς ο στόχος τους δεν ήταν να κερδίσουν «επικοινωνιακά» αλλά να μην χάσουν.

Η κυρία Μέρκελ βρέθηκε στο επίκεντρο της «κόντρας» ειδικά ανάμεσα στους κ. Μαλά και Αναστασιάδη ενώ το σύστημα με το «ρολόι» για τις ερωτοαπαντήσεις απέτυχε παταγωδώς. 

Νίκος Αναστασιάδης

Τόνισε ότι ποτέ δεν μίλησε για ιδιωτικοποιήσεις αλλά για μετοχοποιήσεις ημικρατικών.

Υποστήριξε ότι εάν το χρέος είναι μη βιώσιμο θα επεξεργαστεί αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να αποφύγουμε τις ιδιωτικοποιήσεις.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση εμμέσως που έφερε όπως τόνισε την χώρα στο μνημόνιο και όχι την κ. Μέρκελ και τους εταίρους της ΕΕ που ζητούν να παρθούν μέτρα. 

Υπαλλακτικοί τρόποι για μη βιωσιμότητα: Επενδύσεις με κίνητρα – μεταρρυθμίσεις  τέλος γραφειοκρατίας – μέτρα για χρήματα από ταμεία στήριξης – αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Έτσι θα αποφύγουμε δεύτερο μνημόνιο.  

Σημαντική η αποκάλυψη ότι ο επόμενος Υπουργός Οικονομικών αν εκλεγεί Πρόεδρος θα είναι τεχνοκράτης.

Σταύρος Μαλάς

Κινήθηκε επάνω στη θέση ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ. Υπεύθυνες θεώρησε τις Τράπεζες για το ότι η Κύπρος οδηγείται στο μνημόνιο. 

Απέφυγε να τοποθετηθεί στα όσα έπραξε η κυβέρνηση Χριστόφια χωρίς ωστόσο και να την στηρίξει κιόλας. 

Είπε ότι θα ψηφίσει το μνημόνιο αλλά δεύτερο μνημόνιο δεν θα φέρει ποτέ χωρίς να εξηγήσει πως θα τα καταφέρει. 

Τόνισε ότι είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων αλλά απέφυγε να πει πως θα τις αποφύγει. 

Το μνημόνιο το ξέρουμε, είπε, και το μόνο που έμεινε είναι το επιτόκιο και ο χρόνος αποπληρωμής. 

Μίλησε για κρατική τράπεζα ανάπτυξης  στήριξης των ΜΜΕ που μπορεί να γίνει με έσοδα από το φυσικό αέριο και την ΕΕ  

Δεν ήξερε πόσο είναι η βενζίνη σήμερα. 

Γιώργος Λιλλήκας

Η τακτική του επικεντρώθηκε στην πρόταση του για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Η πρότασή του υποστήριξε ότι είναι υλοποιήσιμη. 

Από την μία δεν απάντησε αν θα υπογράψει το μνημόνιο και από την άλλη υποσχέθηκε έξοδο της χώρας από το μνημόνιο μέσα στο 2013.

Υποστήριξε την ανάγκη απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των  τραπεζών κάνοντας παράλληλα λόγο για την ανάγκη ενός μικρότερου κράτους που θα είναι πιο ευέλικτου. Επίσης ζήτησε αλλαγή των παραδοχών που χρησιμοποιήθηκαν ώστε το τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να καθιστά το χρέος μη βιώσιμο.

Τέλος είπε ότι εάν εκλεγεί, αν και δεν θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, θα κυβερνήσει χωρίς προβλήματα καθώς το παρελθόν απέδειξε ότι το 92% των νομοσχεδίων περνούν ομόφωνα. 

Εν κατακλείδι το debate δεν έβγαλε νικητή αλλά ούτε και ηττημένο. Δεν έκανε όμως και τους πολίτες σοφότερους. Μάλλον του μπέρδεψε περισσότερο.