ΔΝΤ: “Με τη νέα κυπριακή κυβέρνηση το πρόγραμμα βοήθειας”

Αυτό δήλωσε σήμερα (31/01) ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ χαρακτήρισε υποβοηθητική την επιμήκυνση αποπληρωμής του ρωσικού δανείου.


 

Διαβάστε επίσης για το δημοσίευμα του Reuters για την κρίση στην Κύπρο και  τι είπε ο Βάσος Σιαρλή στην Ολλανδική Βουλή 


 

Ο κ. Ράις είπε πως «στελέχη του ΔΝΤ εργάζονται με τις κυπριακές αρχές και τους εταίρους στην Κομισιόν και την ΕΚΤ για τη δημιουργία μιας διαρκούς λύσης στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, που θα έχει χαμηλό κόστος για το φορολογούμενο και θα είναι συμβατή με τη βιωσιμότητα του χρέους. Παράλληλα, αποτελεί στόχο καθοριστικής σημασίας η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής βιωσιμότητας της Κύπρου και της Ευρωζώνης».

Ο κ. Ράις πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες, από τις αντίστοιχες έδρες, στη βάση των προσφάτως ληφθέντων προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της άσκησης για τις τράπεζες.

«Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναλύσουν (τα αποτελέσματα) και θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης διαρκούς λύσης για την Κύπρο, συμβατής με τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε.

Σε ερώτηση σχετική με τη Ρωσία, είπε πως «η επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων θα είναι πολύ υποβοηθητική στη διασφάλιση ενός πιο ομαλού προφίλ αποπληρωμής για την Κύπρο».

Τέλος, σε σχέση με το αν η Κύπρος διαθέτει τους πόρους για να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμπλήρωσε ότι οι αρχές κατόρθωσαν τους τελευταίους μήνες να ανταποκριθούν στις χρηματοπιστωτικές τους ανάγκες μέσω των εγχώριων αγορών και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν με τον ίδιο τρόπο τις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ