ΔΝΤ προς ΗΠΑ: Πάρτε και άλλα μέτρα

 Ο παγκόσμιος δανειστής έκτακτης ανάγκης χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ουάσιγκτον και η οποία επέτρεψε στη χώρα να αποφύγει μεγάλες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που είχε προγραμματίσει να λάβει η αμερικανική Κυβέρνηση.


Διαβάστε επίσης για την επίθεση – καταπέλτη του Αθ. Ορφανίδη στον Δημήτρη Χριστόφια


“Σε περίπτωση απουσίας δράσης από το Κογκρέσο, η οικονομική ανάκαμψη θα είχε εκτροχιαστεί”, αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Αλλά, πρόσθεσε, ότι το Κογκρέσο σημείωσε μικρή πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του ελλείμματος των ΗΠΑ, καθώς και την ανάγκη να αυξηθεί, εκ του νόμου, το ανώτατο όριο χρέους της χώρας, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοδότηση του ελλείμματος.

“Απομένουν να γίνουν περισσότερα για να τεθούν τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ σε βιώσιμη πορεία, χωρίς να βλάπτουν την εύθραυστη, ακόμη, ανάκαμψη», είπε ο κ. Ράις.

“Συγκεκριμένα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να διασφαλίζει υψηλότερα έσοδα και συγκράτηση των δαπανών μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό”, πρόσθεσε. 

Επιπλέον, είπε, “είναι σημαντικό να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους γρήγορα και να απομακρυνθούν οι υπόλοιπες αβεβαιότητες”, σχετικά με τις δαπάνες και τη λήξει των πιστώσεων.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επικύρωσε το νόμο για την αποφυγή του ανοίγματος του “δημοσιονομικού γκρεμού”, που απομακρύνει τον κίνδυνο επιβολής αναγκαστικής λιτότητας στις ΗΠΑ.

Ο κ. Ομπάμα, που βρίσκεται σε διακοπές στη Χαβάη, υπέγραψε το νόμο με το “αυτόματο στυλό”, τη συσκευή αυτόματης αναπαραγωγής υπογραφής, που επιτρέπει την εξ αποστάσεως επικύρωση εγγράφων και την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει και κατά το παρελθόν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επικύρωσε ταυτόχρονα και το νόμο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2013, ύψους 633 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός, εκτός της κάλυψης των αναγκών λειτουργίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, προβλέπει την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, την αποδέσμευση πόρων για τη χρηματοδότηαη του πολέμου στο Αφγανιστάν και την ενίσχυση της ασφάλειας των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών ανά τον κόσμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ