Ε.Μαύρου: Ικανοποιημένη για το έργο κατά την Προεδρία


Διαβάστε ακόμα Χριστόφιας: Να μάθει ο κόσμος τις “100+1” προτάσεις Αναστασιάδη. Διαβάστε επίσης για το Ραντεβού Μέρκελ – Σαμαρά στο Βερολίνο.


Η Κύπρος με ειλικρίνεια και αφοσίωση επικεντρώθηκε στο στόχο της δημιουργίας μιας καλύτερης Ευρώπης, που θα σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, εκφράζοντας ικανοποίηση για το έργο που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της Κυπριακής Προεδρίας, η κ. Μαύρου ανέφερε ότι η πρόκληση για μια αποτελεσματική και αξιοπρεπή Προεδρία ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και της κατάστασης στη Συρία, που είχε συνεχή και σοβαρό αντίκτυπο στα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Χαρακτήρισε το εξάμηνο αυτό ως «μια εμπειρία από την οποία έχουμε όλοι κερδίσει πολλά», τόσο ως άτομα, όσο και ως Κύπρος, ενώ είπε ότι η συνεισφορά στην επίτευξη προόδου και κοινών προσεγγίσεων σε πολλούς τομείς ήταν αποφασιστική.

Πετύχαμε την αναγνώριση και την εκτίμηση των εταίρων μας στην ΕΕ για το έργο μας, καθώς και για τη σοβαρότητα με την οποία κάναμε την δουλειά μας, είπε η κ. Μαύρου, ενώ είπε ότι ακόμη και όσοι αμφισβητούσαν τις ικανότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανταπεξέλθει, ήρθαν με το τέλος της Προεδρία να αποδώσουν τα εύσημα, τόσο προσωπικά, άλλα και δημόσια.

Η κ. Μαύρου είπε ότι στις 184 ημέρες που διήρκεσε η Προεδρία, διοργανώθηκαν 115 συναντήσεις στο εξωτερικό, στις Βρυξέλλες και άλλου, ενώ στην Κύπρο έγιναν 18 συναντήσεις, με πιο σημαντική την διεξαγωγή του Άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο του 2012.

Συμπλήρωσε ότι με την Προεδρία ασχολήθηκαν άμεσα 48 άτομα από το Υπουργείο Εσωτερικών και τα διάφορα Τμήματα, καθώς και 5 άτομα στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ.

Η Υπουργός είπε ότι οι πιο σοβαρές υποχρεώσεις και προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών επικεντρώθηκαν κυρίως στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, σε θέματα όπως το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη των μεταναστών, την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και τον έλεγχο των συνόρων.

Επίσης, είπε ότι ευρύτερα θέματα αφορούσαν την πολιτική προστασία, το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013, καθώς και τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Αναφερόμενη στις τομεακές προτεραιότητες, η κ. Μαύρου είπε ότι βασική προτεραιότητα αποτέλεσε το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (ΚΕΣΑ), καθώς με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έπρεπε να υπάρξει κατάληξη στην διαμόρφωσή του, μέχρι το τέλος του 2012.

Είπε ότι μέσω σκληρής δουλειάς και με τη στήριξη και την έμπρακτη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη «καταφέραμε να έχουμε σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ΚΕΣΑ», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι τους πρώτους μήνες του 2013, επί Ιρλανδικής Προεδρίας, ο στόχος θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία πέτυχε πολιτική συμφωνία ως προς την Οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής και τον Κανονισμού του Δουβλίνου, ενώ σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με την Οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου, όπου φτάσαμε κοντά σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης είπε ότι επετεύχθη συμφωνά στο Συμβούλιο Υπουργών για τον Κανονισμό Eurodac, που αφορά το μητρώο δαχτυλικών αποτυπωμάτων των αιτητών ασύλου.

Εξάλλου, η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έγινε πολύ σημαντική δουλειά και στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με την αναδιάρθρωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και του χρηματοδοτικού του μέσου, με την Κυπριακή Προεδρία να επιτυγχάνει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις, φέρνοντας το νομοθέτημα ένα βήμα πριν από τον τρίλογο με το Ευρωκοινοβούλιο.

Εξάλλου, η κ. Μαύρου είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εξασφάλισε μερική γενική προσέγγιση σε τέσσερεις Κανονισμούς, στα πλαίσια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, που αφορούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία εσωτερικών υποθέσεων, γεγονός που, όπως είπε, αναγνωρίζεται ευρύτερα.

Ως προς τη μετανάστευση, η Υπουργός ανέφερε ότι επετεύχθη μετά από πολύ καιρό συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών για την Οδηγία για τους εποχικά εργαζόμενους, καθώς και στο νομοθέτημα για τους ενδοεπιχειρησιακά μετατιθέμενους, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αναθέρμανση της οικονομίας των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ αποτελούν ένα βήμα για μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Μεταναστατευτική Πολιτική.

Η κ. Μαύρου αναφέρθηκε επίσης στην δουλειά που έγινε στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και στην προώθηση της ένταξης των μεταναστών στις χώρες υποδοχής. Είπε επίσης ότι ένα από τα θέματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας ήταν η εμπορία προσώπων, σημειώνοντας τη μεγάλη πολιτική και ουσιαστική σημασία των Συμπερασμάτων που ομόφωνα υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών για την νέα στρατηγική της ΕΕ για την εξάλειψη του φαινομένου.

Καταληκτικά, η Υπουργός αναφέρθηκε στην ανακήρυξη του 2013 ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών, λέγοντας ότι για το θέμα υπήρξε στενή συνεργασία με την Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ενώ μίλησε και για το χειρισμό επιμέρους σημαντικών θεμάτων από τα Τμήματα Κτηματολογίου και Πολεοδομίας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

 

Πηγή : ΚΥΠΕ