Εμπλοκή ΤΕΠΑΚ στην ανάπτυξη στηρίζει ο Σ. Μαλάς

Κρίνει επίσης ότι “οφείλουμε να εξορθολογήσουμε τον προγραμματισμό μας στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης”.


Διαβάστε επίσης για τη Γερμανία που “λυγίζει” στη βοήθεια της Κύπρου και για το ναι της Ρωσίας προς την Κύπρο.


Ο κ. Μαλάς είχε το πρωί σύντομη συνάντηση με μέλη της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, ενώ ακολούθησε σύσκεψη με το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους προγραμματισμούς του Πανεπιστημίου, με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που η οικονομική κρίση έχει επιφέρει.

Σε δηλώσεις του, ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε πως το ΤΕΠΑΚ, μέσα στα 5 χρόνια λειτουργίας του, έχει δώσει δείγματα γραφής σε σχέση με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, επεκτείνοντας παράλληλα τη δραστηριότητα του σε συγκεκριμένους τομείς.  

“Θεωρώ πως η δική του η παρέμβαση στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας θα είναι καθοριστικής σημασίας, δεδομένης και της ανάπτυξης της Λεμεσού ως ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών και για το φυσικό αέριο, αλλά πολύ περισσότερο και για την εκπαίδευση της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας, σε αυτό το αντικείμενο που χρειάζεται η χώρα μας να έχει, δεδομένου ότι μπαίνουμε και στον ενεργειακό τομέα”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε πως η Κύπρος βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο σε σχέση με την επέκταση των πανεπιστημιακών υποδομών, αλλά και στη μετεξέλιξη της οικονομίας σε πιο ανταγωνιστική, σε πιο πολυδιάστατη, “έτσι ώστε να βγούμε από την οικονομική κρίση με ένα νέο οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα είναι περισσότερο ανθεκτικό από το υφιστάμενο”.

“Η ανάπτυξη ποιοτικών εκπαιδευτικών κέντρων, τα οποία να είναι ανταγωνιστικά και σε διεθνές επίπεδο, είναι ένας από τους δικούς μου πυλώνες της πολιτικής”, είπε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η πανεπιστημιακή βάση και ιδιαίτερα η έρευνα και η καινοτομία.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως σε περίπτωση εκλογής του, “τα προγράμματα καινοτομίας και έρευνας θα αλλάξουν άρδην και θα μετατραπούν σε προγράμματα πολυετούς ανάπτυξης, με πενταπλασιασμό του υφιστάμενου προϋπολογισμού στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, κάτι που θα βοηθήσει χιλιάδες νέα παιδιά να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα και να δημιουργήσουν μιαν επαγγελματική, μακροχρόνια και αποτελεσματική σχέση με την καινοτομία και όχι περιστασιακή”.

“Πέραν τούτου, οφείλουμε ως χώρα να εξορθολογήσουμε τον προγραμματισμό μας στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έτσι ώστε να μην δημιουργούμε χιλιάδες απόφοιτους, οι οποίοι να είναι άνεργοι”, είπε ο κ. Μαλάς και συμπλήρωσε πως είναι επιβεβλημένος ένας κεντρικός προγραμματισμός της επέκτασης της πανεπιστημιακής βάσης.

Ευχαριστώντας τον κ. Μαλά για το ενδιαφέρον του, η Πρύτανης Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού δήλωσε πως “ο κ. Μαλάς, ως επιστήμονας-ερευνητής, κατανοεί απόλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και χαίρομαι που σε περίπτωση που είναι στη θέση του Προέδρου, θα προωθήσει διάφορες καινοτόμες λύσεις στα προβλήματα αυτά”.

Πηγή: ΚΥΠΕ