ΕΔΕΚ: Εμπλοκή Γενικού Εισαγγελέα για τις τράπεζες

 


Διαβάστε επίσης με ποιον τρόπο η Κύπρος μπορεί να πάρει δάνειο από τη Ρωσία και γιατί οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν παράνομο το Τουρκοκυπριακό διαβατήριο.


Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ομήρου, αναφέρει πως«γίνεται κατανοητό ότι με τους όρους του μνημονίου συναντίληψης που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας αλλάζει άρδην η μορφή του Συνεργατισμού και γενικότερα του τραπεζικού τομέα».

Προσθέτει ότι «δυστυχώς η αλλαγή του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται να δημιουργεί κεφαλαιακές ανάγκες στα ΣΠΙ μέσα από το διαγνωστικό έλεγχο που γίνεται».

Ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι «σημαντικό σημείο στο μνημόνιο είναι η μεταφορά της εποπτείας των ΣΠΙ στην Κεντρική τράπεζα και η μελλοντική εξέταση της δημιουργίας νέας δομής. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση της Υπηρεσίας, Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών ως του πρωτοβάθμιου οργάνου εποπτείας».

Αναφορικά με την ομολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «η αναγνώριση από τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ελλάδας, καταδεικνύει για πολλοστή φορά ότι οι πολιτικές τη αυστηρής πειθαρχίας δεν αποτελούν λύση στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη».

«Παρ όλες τις αποφάσεις τους Ευρωπαϊκών Συλλογικών οργάνων η Τρόικα εφαρμόζει και στην Κύπρο την ίδια αποτυχημένη συνταγή και οδηγεί στη διεύρυνση της ύφεσης» αναφέρει ο κ. Ομήρου και προσθέτει ότι «δυστυχώς εδώ που αφήσαμε τα πράγματα να φτάσουν, με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να αυξάνεται, μόνο μέσα από μια δανειακή συμφωνία με την Τρόικα μπορούν να εξευρεθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για στήριξη του κράτους και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος».

Για την επιλογή της Marfin Investment Group να κινηθεί νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ομήρου, αναφέρει, ότι «ως ΕΔΕΚ Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να λάμψει η αλήθεια και προς τούτο αναμένουμε ότι η έρευνα της Alvarez and Marshal  θα εντοπίσει τους υπαίτιους για τις τεράστιες ζημιές που καταγράφουν οι κυπριακές τράπεζες, όσον αφορά την απομείωση των Ελληνικών ομολόγων και τις επισφάλειες».

Καταλήγοντας ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι «είναι απαραίτητη η εμπλοκή και του Γενικού Εισαγγελέα ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν ενώ και ο διορισμός ποινικών ανακριτών τώρα, είναι επιτακτική αναγκαιότητα».

Πηγή: ΚΥΠΕ