ΕΔΕΚ: Ώρα συλλογικής ευθύνης για βιωσιμότητα μνημονίου


Διαβάστε επίσης, “ΔΗΚΟ: Συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ “καταδικασμένη” να πετύχει” και “Βέβαιος ο Λιλλήκας για δεύτερο γύρο”.


Ο οποίος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουν, μέσω της Βουλής, στη δρομολόγηση μέτρων, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο κ. Νικολαΐδης επανέλαβε τη θέση του Κινήματος ότι η συμφωνία περιέχει πρόνοιες οι οποίες είναι “απαράδεκτες και δυνητικά καταστροφικές” και πρόσθεσε ότι αυτές οι πρόνοιες πρέπει να διαφοροποιηθούν προτού το μνημόνιο συναντίληψης καταλήξει σε δανειακή σύμβαση και σε νόμους του κράτους μας.

“Η συμφωνηθείσα πρόνοια του μνημονίου συναντίληψης για αύξηση του ελάχιστου δείκτη πρωτοβάθμιου κεφαλαίου των τραπεζών στο 9%, σε συνδυασμό με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον υπολογισμό των επισφαλών δανείων, τείνουν να καταστήσουν το χρέος μας μη βιώσιμο και συνεπακόλουθα το δανεισμό αδύνατο”, είπε και συμπλήρωσε “το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ήδη συμφωνήσει ως ένα εκ των όρων του μνημονίου, το κατ’ αρχήν ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στα €10 δις, προδιέγραψε και τη μη βιωσιμότητα του χρέους μας, καταδικάζοντας τους ημικρατικούς οργανισμούς σε ιδιωτικοποίηση.”

“Για ακόμα μια φορά”, συνέχισε, “αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε την πλήρη εικόνα των δεδομένων και απέτυχε να αξιολογήσει, να προβλέψει και να διαχειριστεί σωστά τα θέματα της οικονομίας”, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι αν το συνολικό ποσό του αναγκαίου δανεισμού δεν αλλάξει, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούμε σε καταστροφικές εξελίξεις για την πατρίδα μας.

Η ΕΔΕΚ, σύμφωνα με το βουλευτή της, θεωρεί πως αποτελεί ύψιστη εθνική ανάγκη να παρέμβει η Βουλή, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν τα χειρότερα και εξέφρασε την ελπίδα όπως η αυριανή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών συμβάλει στη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, με μέτρα όπως η επαναξιολόγηση της περιόδου αναπροσαρμογής του δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων και η προσεκτική εξέταση της μεθοδολογίας, των παραδοχών και των παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν στο διαγνωστικό έλεγχο των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ), ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε τη λύπη του Κινήματος για το γεγονός ότι “οι δύο κορυφαίοι θεσμοί της κυπριακής πολιτείας, η Εκτελεστική εξουσία και το Νομοθετικό σώμα, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στις απαραίτητες συνεννοήσεις γι’ αυτό το εθνικής σημασίας θέμα”.

“Είναι διπλά λυπηρό γιατί μια κυβέρνηση που τις απομένουν λιγότερο από δύο μήνες ζωής, αντί να ρυθμίσει το θέμα αυτό συναινετικά, δημιουργώντας και τις σωστές προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμο χειρισμό, προχώρησε στη δημιουργία τετελεσμένων για την επόμενη κυβέρνηση και δεν μπορούμε να σκεφτούμε κανένα θεμιτό λόγο γι’ αυτήν την εξέλιξη, παρά μόνο πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες”, συμπλήρωσε.

Τέτοιες ενέργειες, συνέχισε, δημιουργούν αρνητικά προηγούμενα, εκτρέφουν τον πολιτικό ρεβανσισμό και πλήττουν τη διαχείριση του κορυφαίου εθνικού μας πλούτου και κάλεσε την Κυβέρνηση να θέσει νέες βάσεις για διαχείριση του φυσικού αερίου, με περισσότερη αποτελεσματικότητα, συλλογικότητα και διαφάνεια.

Πηγή ΚΥΠΕ