Εφημερίδες: Μνημόνιο, αυξήσεις τιμών, εκλογές


Διαβάστε επίσης γιατί ο Χριστόφιας παραπονέθηκε στον Μπαρόζο . Διαβάστε ακόμα “Οι Κύπριοι διαλέγουν βρετανικά πανεπιστήμια“.


Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Λεμεσό και η υποστήριξη που εξέφρασαν Ευρωπαίοι ηγέτες στον Νίκο Αναστασιάδη, η πιθανότητα μιας πρώτης συμφωνίας για το κυπριακό μνημόνιο επί της παρούσης Κυβέρνησης και υπογραφή του μνημονίου από την επόμενη, και οι αυξήσεις που αναμένονται στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ψήφος εμπιστοσύνης”, γράφει ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε εμπιστοσύνη στον Νίκο Αναστασιάδη να ηγηθεί της Κύπρου και τον διαβεβαίωσε ότι, εάν εφαρμόσει πλήρως της μεταρρυθμίσεις του μνημονίου, η ίδια και η Γερμανία θα τον στηρίξουν απόλυτα στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας, και προσθέτει ότι παρόμοιες διαβεβαιώσεις έδωσαν και άλλοι ηγέτες. Γράφει, επίσης, ότι οι Moody`s προχώρησαν σε νέα υποβάθμιση της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, αφού εκτιμούν ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες για στάση πληρωμών. Επίσης, γράφει ότι 38χρονος ομολόγησε ότι ήταν ο δράστης του φόνου του 34χρονου Γιαννάκη Χριστοδούλου, άλλως Φόξι, στα Κάτω Πολεμίδια.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Αλυσίδα αυξήσεων καίει τους καταναλωτές”, γράφει ότι ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται, από την ερχόμενη εβδομάδα, να βάλουν οι καταναλωτές, καθότι έρχονται αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Γράφει, επίσης, ότι μήνυμα στήριξης προς την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στις προσεχείς προεδρικές εκλογές έστειλαν ηγέτες χωρών της ΕΕ που συμμετείχαν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διοργανώθηκε στη Λεμεσό. Επίσης, γράφει ότι, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων δήλωσε ότι εντόπιζε τα τελευταία χρόνια αδυναμίες και κενά στους μηχανισμούς ελέγχου του Τμήματος Τελωνείων.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Μνημόνιο με δύο υπογραφές”, γράφει ότι ανοικτό αφήνουν οι Βρυξέλλες το ενδεχόμενο μιας πρώτης συμφωνίας για το κυπριακό μνημόνιο επί της παρούσης Κυβέρνησης και υπογραφή του μνημονίου από την επόμενη, καθώς θέλουν με αυτόν τον τρόπο να δεσμεύσουν την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι πρόβα προεδρικού κοστουμιού έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που φιλοξένησε στη Λεμεσό. Επίσης, γράφει ότι έπιασαν τόπο οι εξαγγελίες της Αστυνομίας για ελέγχους επιβατών στα αεροδρόμια, με σκοπό να εκτελεστούν τα εντάλματα πληρωμής προστίμων, και δεκάδες οφειλέτες έσπευσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Αγνοούν τον Αναστασιάδη οι Ευρωπαίοι”, γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επεσήμανε ότι, αν και ο ΔΗΣΥ διαφήμιζε συνεχώς ότι έδινε αγώνες στο εξωτερικό για την Κύπρο, οι θέσεις της κ. Μέρκελ αποδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι αγνοούσαν παντελώς τον Νίκο Αναστασιάδη. Γράφει, επίσης, ότι η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά έχει τη δυναμική να ανατρέψει το ενδεχόμενο εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως προκύπτει μέσα από δημοσκόπηση της GPO. Επίσης, δημοσιεύει αποσπάσματα ομιλίας του κ. Μαλά σε προεκλογική συγκέντρωση στο σωματείο “Ομόνοια” Βόρειου Πόλου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Η Μέρκελ αυστηρή αλλά υποστηρικτική”, γράφει ότι η Κύπρος φάνηκε να κερδίζει την υπό όρους στήριξη για τη διάσωση της οικονομίας της από τη Γερμανία χθες, μόλις ώρες ύστερα από άγρια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από οίκο αξιολόγησης, που ενέτεινε την οικονομική εξαθλίωση της χώρας. Δημοσιεύει, επίσης, φωτογραφία του Νίκου Αναστασιάδη με την Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι χαμογελούν, που λήφθηκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Λεμεσό. Επίσης, αναφέρεται στις αποκαλύψεις για τα σεξουαλικά αδικήματα του αποθανόντος Βρετανού καλλιτέχνη Jimmy Savile, για περίοδο 54 χρόνων.

 

Πηγή : ΚΥΠΕ