Εφημερίδες: “Ρωσική βοήθεια στην Κύπρο”

 

Η «Αλήθεια», κάτω από τον τίτλο «Όλα ανοικτά σε 3 μέτωπα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε σκληρό παιχνίδι παίζεται σε τρία μέτωπα που θα κρίνουν πολλά για το Κυπριακό Μνημόνιο, καθώς το Eurogroup διερευνά τη συμμετοχή της Ρωσίας στο πακέτο οικονομικής βοήθειας, η Λευκωσία ζητά πενταετή παράταση στην αποπληρωμή του ρωσικού και η Pimco δίνει αύριο στη Συντονιστική Επιτροπή την έκθεση της για τις ανάγκες των Τραπεζών. Αλλού, γράφει για «πόλεμο στις οικοδομές», με τους εργολάβους να καταγγέλλουν επιθέσεις οικοδόμων με λοστούς και ρόπαλα σε εργοτάξια κατά την απεργία. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι τελευταίες μέρες στην εξουσία και η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να “τακτοποιήσει” ημετέρους και ότι ανακοινώθηκαν προαγωγές στην Αστυνομία.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Μεγάλος Αδελφός στην κυπριακή ΑΟΖ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα πρόταση του Υπουργείου Αμυνας μετά από συνεννόηση με άλλα τρία Υπουργεία, για τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιας Επιτήρησης. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία φαίνεται να συζητήθηκε το αίτημα των Ευρωπαίων εταίρων μας για παροχή νέας ρωσικής βοήθειας προς την Κύπρο, αλλά και να κλειδώσει το κυπριακό αίτημα για επέκταση της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ. Σε άλλο του θέμα με τίτλο «Μπανανία για Γκίνες», γράφει για την επανεκτύπωση 575 χιλιάδων ψηφοδελτίων που θα προχωρήσει η Υπηρεσία Εκλογών μετά την ένσταση της Guinness World Records για τη χρήση του εμβλήματός της από τον Ανδρέα Ευστρατίου.

Η «Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νεκρό βρέφος στα ιατρικά απόβλητα», γράφει για την ανεύρεση εμβρύου, το οποίο γεννήθηκε την περασμένη Κυριακή, ευρισκόμενο στην 26η εβδομάδα της κύησης, σε χαρτοκιβώτιο στα ιατρικά απόβλητα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Σε άλλο της θέμα γράφει για την επόμενη μέρα της τηλεμαχίας των τριών βασικών υποψηφίων για την Προεδρία, και πως άπαντες θεωρούν εαυτούς ως νικητές της τηλεοπτικής αναμέτρησης για το Κυπριακό. Αλλού, γράφει ότι ανοικτός είναι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ρωσίας, προκειμένου η Μόσχα να συμμετάσχει στη δανειοδότηση της Κύπρου στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Εργατική βόμβα στην κρίση», γράφει ότι χαρακτήρα ωρολογιακής βόμβας προσλαμβάνουν οι εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις με την εργατική ειρήνη να κρέμεται πλέον από μια κλωστή, καθώς απειλείται γενίκευση της σύγκρουσης μετά την απόφαση των εργοδοτών για παγοποίηση του εργατικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Αλλού, γράφει ότι το πρώτο ισχυρό σοκ φαίνεται να δέχθηκαν χθες οι τραπεζίτες μετά τη συνάντηση με την Pimco, βλέποντας ότι η ακτινογραφία των ισολογισμών τους περιλαμβάνει δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι περίπου 450 χιλιάδες οικοδομές σε όλη την Κύπρο είναι γερασμένες και συνιστούν κίνδυνο, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΤΕΚ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα γράφει ότι το κράτος θα επιβαρυνθεί με 40 χιλιάδες ευρώ για την επανεκτύπωση των ψηφοδελτίων για τις Προεδρικές Εκλογές, καθώς ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Ευστρατίου αυθαίρετα χρησιμοποίησε στο ψηφοδέλτιο το έμβλημα της εταιρείας Guinness World Records. Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα στη Βρετανία, 250 χιλιάδες έφηβοι, στην πλειονότητα κορίτσια, έκαναν χρήση το 2010 σολάριουμ, αψηφώντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους και την δια νόμου απαγόρευση της χρήσης σολάριουμ σε ηλικία κάτω των 18 ετών. Αλλού, γράφει για τη σύλληψη δύο αλλοδαπών εργατών για τη δολοφονία του 25χρονου αλλοδαπού, το πτώμα του οποίου βρέθηκε τεμαχισμένο σε ταξιδιωτική βαλίτσα.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Financial Mirror”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αδειάζουν», γράφει για την οικονομική  κατάσταση στην Κύπρο και ότι η ρευστότητα του κράτους φθάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Προσθέτει πως η αδυναμία αυτής της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει συμφωνία με την Τρόικα έχει πυροδοτήσει ξανά μια συζήτηση για έξοδο της Κύπρου από τη ζώνη του Ευρώ, εάν δεν υπάρξει συναίνεση της Γερμανίας. Αλλού, γράφει ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτετ είναι ο πρώτος αθλητικός σύλλογος στον κόσμο που η αξία του έχει φθάσει τα 3 δις δολάρια. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για τη νέα υποβάθμιση  από τον οίκο αξιολόγησης Fitch των κρατικών ομολόγων της Κύπρου κατά δύο μονάδες από ‘ΒΒ-‘ σε ‘Β’ με αρνητική προοπτική.