ΕΚΔ: Επαφές για την πώληση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα

 


Διαβάστε επίσης, “Έρογλου και “κόμματα” συζητούν το Κυπριακό το απόγευμα” και “Yπογράφηκαν οι διμερείς συμφωνίες Κύπρου – Σερβίας”.


Ανακοίνωση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων αναφέρει ότι οι ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα της πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, μέσω της ούτω καλούμενης επιτροπής ακίνητης περιουσίας (IPC), κινητοποίησε την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων η οποία είχε το τελευταίο διάστημα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι) και τους τρεις βασικούς υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει, στόχος των συναντήσεων ήταν να μεταφερθούν οι προβληματισμοί των προσφύγων για το θέμα αλλά και για να ασκηθεί πίεση προς αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων εκφράζει την ικανοποίησή της για τη θετική ανταπόκριση που υπήρξε και τη φραστική υποστήριξη, κατά τις συναντήσεις, όσον αφορά δύο πτυχές.

Η πρώτη πτυχή είναι η μελέτη από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων της καταγγελίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του τρόπου λειτουργίας της ούτω καλούμενης Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας (IPC), “θέμα το οποίο θα συζητηθεί σε ευρεία σύσκεψη που δεσμεύθηκε να καλέσει ο Γενικός Εισαγγελέας αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές”.

Η δεύτερη πτυχή αφορά στη συζήτηση διαφόρων οικονομικών κινήτρων προς τους πρόσφυγες ιδιοκτήτες, τα οποία να αποτρέπουν τις προσφυγές τους προς την ούτω καλούμενη Επιτροπή.

Η ΕΚΔ θεωρεί πως, παρ’ όλες τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το θέμα της αποξένωσης ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα αποτελεί ίσως το σοβαρότερο κίνδυνο υλοποίησης των σχεδίων της Τουρκίας για σταδιακή τουρκοποίηση όχι μόνο των κατεχομένων, αλλά και της  υπόλοιπης Κύπρου. “Γι’ αυτό και έφθασε ο καιρός να αντιμετωπιστεί το θέμα από την Πολιτεία με σοβαρότητα και χωρίς λαϊκισμούς και υπεκφυγές”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι αν και το θέμα αυτό εθίγη ακροθιγώς από τους υποψήφιους για την προεδρία της Δημοκρατίας, αναμένει να αποτελέσει ένα από τα θέματα σχολιασμού τους στην τελευταία τηλεοπτική τους συζήτηση (debate) πριν τις εκλογές.

Πηγή ΚΥΠΕ